donderdag 8 maart 2012

Oostflakkee 1-De Pionier 1

Na het goede begin (zie vorige week) bleek de laatste strohalm voor het klassenbehoud van De Pionier 1 in de eerste klasse nogal glibberig.

Met 4 auto's en 1 invaller vertrokken de 8 Pioniers (ook Ernst-Jan Pluim Mentz, die al vooruit had gespeeld aan bord 2 wilde dit niet missen) vanuit diverse plaatsen in de regio naar Oude Tonge. Er bleken (te) weinig parkeerplekken te zijn rondom "De Grutterswei" zodat de chauffeurs het - voor het vinden van de lokatie was de trouwe hulp van Tom en Tom ingeroepen - wat moeilijk hadden hun vehicle kwijt te raken. Maar toen dfat varkentje eenmaal was gewassen kon de strijd losbarsten.
Zoals dus al eerder gezegd, de avond werd gestart met de voor De Pionier 1 prettige 1-0 voorsprong en dat kon heel lang worden vastgehouden. Maar als je dan langs de borden liep bekroop je hier en daar toch een angstig gevoel, in eerste instantie bij Jan van Huizen aan bord 5. En helaas bleek dat gevoel ook bewaarheid te gaan worden want zo rond half elf wist Jan geen uitweg meer te vinden voor zijn problemen en hij gaf daarom de pijp aan Maarten, eh, Johan, waardoor de stand werd gelijkgetrokken. Niet zolang daarna werd er aan bord 7 bij invaller Bonne Faber tot remise besloten middels herhaling van zetten. Dit was een boeiende partij geweest met wit eigenlijk steeds in het initiatief maar niet in staat het beslissende stootje te geven. Helaas bleek dat na afloop wel aanwezig te zijn, vooral dankzij de tijdnood van de zwartspeler, die nog slechts een 3-tal minuten over had tegen de bijna 40 van zijn tegenstander. Maar ja, als je Magnus Carlsen alle 8 partijen zou laten bekijken zou hij overal winstmogelijkheden voor iemand hebben weten te vinden!
Maar de voorsprong voor De Pionier 1 kwam weer terug, dankzij Alex van Wieringen aan bord 8 met zijn eerste overwinning dit seizoen. Ook langs deze weg felicitaties, Alex! Hij speelde tegen de invaller aan Oostflakkee-kant en kreeg tegen de tijd, dat voornoemde uitslagen tot stand kwamen een fraaie combinatie op het bord, die hem een toren en partijwinst opleverde.
Hierna was het de beurt aan Rik Verheij aan bord 3. Daar miste hij op zeker moment de betere zet, die hem, volgens de insiders, winst op had zullen leveren, waarna hij langs het randje van de afgrond ging lopen om tenslotte toch een remise binnen te halen.
Dat werd ook het lot van Ad van der Ree aan bord 1. Daarbij moest hij zich wel in alle mogelijke bochten wringen om zich z'n tegenstander van het lijf te houden. Maar dat lukte en dus ook hier een remise, waardoor er een vrolijk uitziende 2½-3½ tussenstand deed zien. Maar de beide laatste partijen stonden niet echt florissant.
De volgende uitslag kwam aan bord 6 bij Jan van Baardwijk. Jan was slechter uit de opening gekomen, had daarna echter de bordjes weten om te draaien en leek daardoor op winst af te stevenen. Maar op die gedachten mag je nooit afgaan, kijk maar eens naar wat er de vorige wedstrijd tegen Krimpen 2 gebeurde, waar de uitslag, als er een uur voor afloop gestopt zou zijn en arbitrage zou hebben plaatsgevonden, 2-6 i.p.v. nu 6-2 zou zijn geworden. Maar Jan wist geen weg met zijn betere stelling en liet deze verzanden in een betrekkelijk gelijke stelling, wel echter met minder resterende bedenktijd. Ook dat kon hij niet meer bolwerken en verlies werd dus zijn deel en een 3½-3½ tussenstand.
Blijft nog over de partij tussen Jan Vonk en Jan van Dam aan bord 4. Als vroegere clubmakkers bij De Pionier kennen ze elkaar redelijk goed, zowel op als naast het bord. Dat resulteerde nu in een tamelijk gelijk opgaande partij, waarbij Pionier-Jan wel meer tijd gebruikte. Nadat alle andere partijen, behalve dus die aan bord 6, waren afgelopen kwam er een stelling op het bord met Oostflakkee-Jan in de aanval en ook zo ongeveer een kwartier meer tijd. Maar hij wist de juiste weg niet te vinden, ging bedenktijd gebruiken, terwijl zijn tegenstander bijna à tempo speelde. Toen de bedenktijden inmiddels waren geslonken tot zo ongeveer 4 en 2 minuten, kreeg Jan Vonk toestemming om remise aan te bieden, zodat de eindstand van de wedstrijd 4-4 werd
Het wedstrijdformulier zag er zo uit:


Oostflakkee 1
1833
-
De Pionier 1
1764
4-4
1
Ronald Sparreboom
1941
-
Ad van der Ree
1774
½-½
2
Mark van Putten
2037
-
Ernst-Jan Pluim Mentz
2054
0-1
3
Jan van Genderen
1843
-
Rik Verheij
1805
½-½
4
Jan Vonk
1779
-
Jan van Dam
1784
½-½
5
Johan Dupree
1854
-
Jan van Huizen
1730
1-0
6
Marcel de Ruiter
1785
-
Jan van Baardwijk
1628
1-0
7
Ivo Lagendijk
1793
-
Bonne Faber
1653
½-½
8
Rien Huibrechtse
1631
-
Alex van Wieringen
1686
0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten