maandag 17 oktober 2011

Charlois Europoort 7-De Pionier 2

Er ging deze avond een manusje van alles met het tweede Pionierteam mee: Ad van der Ree was non-playing captain, chauffeur, gever van schouderklopjes, aanbieder van een troostende schouder en schrijver van een verslag. Lees hoe hij het meemaakte.

Vrijdag 14 oktober moest het tweede team de eerste (uit)wedstrijd spelen tegen Charlois Europoort 7. We begonnen met een 1-0 voorsprong want Ben Blakmoor had de avond er voor vooruitgespeeld aan bord 1 op verzoek van Charlois. Ben had telkens kleine voordeeltjes verzameld, om vervolgens in het midden de e-pion te winnen. Deze e-pion van Ben kwam wat later op de zesde rij terecht en werd daar zo hinderlijk dat het zwart opbrak. Een paar zetten later kwamen de torens van Ben zo sterk te staan dat zijn tegenstander opgaf! Een mooie opsteker voor ons dus.
Helaas ging die voorsprong weer snel verloren. Bonne Faber, bord 3, liet zich meeslepen in het speeltempo van zijn, nog zeer jeugdige, tegenstander en - tot zijn eigen verbazing - stond ineens een stuk tegen een pion achter. Daarmee werd het dus 1-1.
Maar Sheila de Jonge speelde aan bord 6 een heel fraaie partij.
Ze won, met een paardwork, een toren. Vervolgens toverde ze de ene penning na de andere op het bord. En haar tegenstander ging, eigenlijk kansloos, ten onder. 2-1 dus.
Zoals gebruikelijk ging Rob van Wijgerden er, nu spelend aan bord 5, flink tegenaan. Hij verloor in zijn enthousiasme echter 2 pionnen. Maar zijn tegenstander stond in ontwikkeling wel een eind achter. Rob probeerde daar wel gebruik van te maken, dit werd echter allemaal rustig opgevangen. Er verscheen een pion op de voorlaatste rij en daardoor moest Rob de vlag strijken: 2-2.
Wim Noordermeer speelde aan bord 7 een spannende partij. Aanvankelijk ging de strijd gelijk op en Wim besloot niet te rocheren. Zijn tegenstander deed dat wel. Toen wat later de dames werden geruild was dat duidelijk een voordeel voor Wim, zijn koning stond beter. Maar helaas, grote schrik, verloor Wim een toren. Gelukkig stonden er wel vier pionnen tegenover. En toen toverde Wim een mooie tactische zet op het bord en won de toren terug. Hij had nu 3 pionnen meer en won, na nog lang doorspelen. 3-2 dus.
Het bleef dus spannend!
Aan bord 2 speelde Jan Straatman een moeilijke partij. Aanvankelijk ging de strijd vrijwel gelijk op, wit trok echter het initiatief naar zich toe en kreeg veel druk op de stelling van Jan.Wonderwel lukte het Jan om aardig onder die druk uit te komen. Dit kostte echter veel tijd èn een pion. Deze beide factoren kostten Jan tenslotte de partij. 3-3 en superspannend.
Aan bord 4 speelde Michiel Landman tegen de nestor van de tegenstanders. Eigenlijk zag je hier hetzelfde gebeuren als bij Jan aan bord 2. Michiel stond degelijk maar geleidelijk aan kreeg hij steeds meer druk op zijn stelling. Dat kostte hem een kwaliteit. Maar zijn tegenstander gebruikte er wel erg veel tijd voor, wat Michiel natuurlijk niet ontging. Door die tijdnood raakte de Rotterdammer de draad kwijt. Er ontstond ook nog verwarring omdat er door hem een onreglementaire zet werd gedaan. Beide spelers raakten hierdoor van de kook en het werd een waar foutenfestival. Michiel verloor daarbij een paard, zijn tegenstander even later echter een toren. Hierna ging hij, wat later dus, door zijn vlag en verloor dus. 4-3 en een hele opluchting voor ons maar het gelijke spel was in ieder geval binnen.
En dat was wel nodig, aan bord 8 stond Arie Bliek erg moeilijk. Lange tijd was de strijd nog gelijk op gegaan in een zeer ingewikkelde partij, waarbij lang alle stukken op het bord bleven staan. Helaas verloor Arie aan het eind van het middenspel 2 pionnen. En nu ontstond ongeveer dezelfde situatie als in de hiervoor besproken partij. Arie had nog genoeg tijd, zijn tegenstander echter stukken minder. Dus dpeelde Arie door op tijd. Aanvankelijk leek de Rotterdammer de goede weg niet te kunnen vinden, maar, helaas voor ons, zag hij uiteindelijk toch de oplossing. En een minuut voor de vlag gevallen zou zijn haalde hij de winst binnen, waardoor het op 4-4 eindigde.
Al met al een uitslag om tevreden mee te zijn.
Op het wedstrijdformulier verscheen de volgende stand:

Charlois Europoort 7
1389
-
De Pionier 2
1537
4   -4
1
Marcel Dirks
1723
-
Ben Blakmoor
1705
0   -1
2
Marco van der Heijden

-
Jan Straatman
1496
1   -0
3
Kevin Nguyen
1540
-
Bonne Faber
1653
1   -0
4
Henk van der Velden
1466
-
Michiel Landman
1616
0   -1
5
Thao Nguyen

-
Rob van Wijgerden
1602
1   -0
6
Thomas Grolleman
1013
-
Sheila de Jonge
1413
0   -1
7
Zhi Yang Fan
1276
-
Wim Noordermeer
1479
0   -1
8
Janus de Vries
1316
-
Arie Bliek
1329
1   -0
     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten