dinsdag 9 april 2024

De Pionier-Fianchetto, De Pionier V1-HHP V2 en ronde 28

Een drukke avond op RSB-gebied. Twee viertallen op bezoek en wie daar niet bij hoorde toonde zijn/haar kunnen in de interne competitie. Daarin wilde ook nog iemand proberen of ze schaken een leuke vrijetijds-besteding zou vinden. Fred van Wieringen hield zich onledig met het leiden van de beide wedstrijden en maakte daar ook een verslag over.

Donderdagavond was het zover. Het bekerteam van De Pionier moest voor de halve finale spelen tegen het sterke Fianchetto. Het is voor het eerst dat De Pionier de halve finale heeft bereikt. Tevens werd de wedstrijd De Pionier V1 – Het Houten Paard V2 uitkomend in klasse Viertallen 2C gespeeld.

Allereerst de bekerwedstrijd. Teamleider Jan van Dam had zichzelf geplaatst aan bord 1. Hij moest proberen de sterkste speler een half puntje af te snoepen. Het eerste resultaat kwam van bord 4. Daar speelde Thomas Ammerlaan tegen Paul de Freytas. Ook een sterke speler. Echter nog tijdens de opening maakte Paul een grote fout. Hij liet zijn loper ongedekt staan (zie diagram, met zwart aan zet)

en Thomas kon deze met schaak veroveren. Paul speelde hier ...;Pxa5 - dxc5;Dc7 - Da4+;Pc6 - dxc5. Na wat zetten op de damevleugel won Thomas zelfs nog een kwaliteit. Zodoende stond hij een volle toren voor. Thomas speelde de rest van de partij keurig uit. Hij wist de koning op te sluiten en voordat Thomas met zijn toren mat wilde zetten gaf Paul op (1-0).

Thijs van Dam speelde aan bord 3 tegen Erik Both. Beiden hadden ze al tegen elkaar gespeeld in andere competities. De opening ging gelijk op en – eenmaal aan het middenspel begonnen - werd het spannend. Het was Erik die het wedstrijdverloop veranderde. Na enige afruil had Thijs een dame en Erik een toren en een loper plus twee pionnen extra. Thijs wist wel raad met deze situatie en veroverde pion na pion. In het eindspel kon Erik een vrijpion niet tegenhouden en feliciteerde Thijs met de overwinning (2-0).

Zoals gezegd had Jan van Dam zich aan bord 1 geplaatst. Martin Roobol was verreweg de sterkste speler van Fianchetto. Maar Jan wist het lang vol te houden. Ondanks de aanval van Martin op de koningsstelling. Jan kon hierdoor niet rocheren en de koning werd naar de damevleugel gejaagd waar hij op de b-lijn belandde. Martin had met zijn torens de a- en de c-lijn in handen, dus kon de onbeschermde koning geen kant meer op. Na stukwinst door Martin gaf Jan op (2-1).

Ernst Jan Pluim Mentz nam het op tegen teamleider Michiel van Wissen. Het werd een mooie partij met als inzet het centrum. Daar wist Michiel een pion te winnen en met zijn dame gevaarlijk binnen te dringen. Ernst Jan wist de belangrijke velden met dame en loper te verdedigen. Maar toen deze lijn werd verbroken, kon Michiel nog twee pionnen veroveren en langzaam de druk opvoeren. Ernst Jan kon niet voorkomen dat een vrijpion kon worden tegen gehouden en hij gaf op (2-2).

Bij een gelijkspel wordt het snelschaken. Vijf minuten per persoon. Een verslag hiervan maken was niet mogelijk. De uitslag werd weer 2-2 (winst voor Thijs en Thomas en verlies voor Jan en Ernst Jan). Volgens de reglementen valt de uitslag van bord 4 af bij de reguliere partijen, waardoor Fianchetto doorgaat naar de finale. Toch een prima prestatie van de vier Pioniers!

De Pionier V1–Het Houten Paard V2

Aan bord 1 speelden twee bekende tegen elkaar namelijk Bart Westdijk en Ivan Jansen. Het begin ging gelijk op totdat Bart een toren wist te winnen. Met een toren op de c-lijn had Ivan voor de dame niet veel velden over. Helaas voor Ivan zette hij deze op een verkeerd veld. Bart wist met zijn paard schaak te geven en tegelijk de dame aan te vallen. Ivan geloofde zijn ogen niet en gaf na enige tijd op (1-0).

Wilco Baartmans nam het op tegen Rien van der Molen. De partij ging gelijk op. Echter, toen Wilco een stuk offerde leek het mis te gaan. Maar Wilco bleef rustig aanvallen op de koningsstelling van Rien en wist hierbij de dame van Rien te veroveren. Wilco won de partij en de stand werd (2-0).

Julian Krabbendam kwam op krukken naar De Pionier. Met een kwetsuur aan zijn knie begon hij op bord 4 aan de partij tegen Gerard van Alebeek. Julian speelde heel gedegen en had een sterke aanval op de koningsstelling van Gerard. Het leverde Julian zelfs een stuk op. Door deze materiaalwinst wist Julian geforceerd de dames te ruilen, waardoor er niets meer te halen was voor Gerard. Julian pakte het derde punt voor z'n team (3-0).

Wim Noordermeer was gekoppeld aan Ralph Zwart. Aan bord 2 was een mooie partij te zien. In het begin ging het gelijk op, maar Ralph wist eerst een pion te winnen en later nog een stuk. Ralph ging hierna wat minder sterk spelen en Wim kwam beter in het spel en veroverde materiaal terug. Uiteindelijk wist Wim het voordeel om te zetten in winst en de wedstrijd eindigde in een 4-0 overwinning voor De Pionier V1.

Het kan best wel moeilijk zijn als je zelf een ingewikkelde partij speelt om dan toch iets zinnigs over andere partijen te zeggen. Vandaar dat er niet zo veel commentaar geleverd wordt. De eerste partij ging om een plek bovenin de ranglijst, tussen Maurits Leentvaar en Martijn van Dam. Martijn claimt sterk spel, vooral op RSB-gebied. Dat klopt ook wel want hij is op dit moment de topscorer daar, zonder puntverlies. Beiden spelen in het tweede team, met Martijn vaak aan een hoger bord. Maar dat wist hij deze avond niet waar te maken want Maurits hield hem knap onder de duim met als eindresultaat een verlies voor Martijn. Dan een partij tussen een wat moeilijker scorende speler uit het eerste team en de teamleider en relatief goed scorende speler uit het tweede team, m.a.w., Rik Verheij tegen Sheila de Jonge. Rik wist ditmaal zijn status wel hoog te houden en won relatief snel deze partij.
Dan Jan van Huizen tegen Bonne Faber en Jan week af van zijn meestal gespeelde opening. Toch hielden beiden elkaar vrij lang onder goede controle, tot op het moment, dat Bonne een er redelijk veelbelovende zet uit gooide, zoals te zien op het bijgaande diagram. Bonne speelde hier ...;f5, daarmee
de zaak waarschijnlijk wat te snel te openen. Er volgde - h4;Df6 - e5;dxe5 en de lange diagonaal werd wat te snel geopend en het centrum verzwakt voor Bonne. wegens - Lxb7;Txb7 - Txe5, waar Bonne had gehoopt op dxe5 en dan een penning op de toren met Db6. Het was nog steeds redelijk in evenwicht maar Bonne vroeg te veel van de stelling door zijn f-pion te ver op te spelen, zoals te zien op het volgende diagram.
Hier had het beste ...;Dg4 - Te7;Tf6 - De4+;Tg6 - h5;Dxg3+ - Kf1;Dg1+ - Ke2;Dg2+ - Ke1;Dxe4 kunnen volgen, maar, zoals al gezegd, Bonne vroeg te veel van de stelling door i.p.v. ...;Dg4 nu ...;f3+ te spelen en deze pion ging op termijn verloren met ruil van de dames en de torens, waarna Jan een vrijpion op de d-lijn overhield en het eindspel makkelijk in zijn voordeel uitschoof.
De vierde witwinst kwam hierna tot stand tussen Michiel Landman en Leo Stelloo, hoewel Leo het toch wel - zoals gebruikelijk - lang volhield. Dan was er de partij tussen Jacques Kokshoorn en Hans van Calmthout. Hierbij ging Jacques relatief snel in de fout door een vergiftigde pion te pakken, waarna hij even later zijn dame kwijtraakte en dus verloor. Baris Kinis wil de laatste tijd nog wel eens verrassend uit de hoek komen. Maar deze ronde lukte dat niet tegen Jan van Baardwijk. Kees Breen mocht het tegen een nieuwe geïnteresseerde opnemen. Het blijft natuurlijk een vraag of Ellen Akershoek hier ook een vervolg aan wil breien. Haar resultaat tegen Kees (verlies) helpt daar natuurlijk niet in mee. Als laatste in het rijtje kwam Alexander Lieffering wel terug na een eerder verlies. Hij mocht het nu tegen Frits Wilschut proberen en dat leek in eerste instantie ook te lukken want Frits zat al met zijn hoofd te schudden om aan te geven dat het voor hem weer eens geen succes zou worden. Maar daarbij had hij geen rekening gehouden met de gretigheid van zijn tegenstander. Deze kon namelijk op zeker moment een pionnetje van Frits slaan en had er daarbij geen rekening mee gehouden dat die pion op paardsprong afstand van z'n koning stond. En er stond nou juist ook een paard van Frits klaar om die sprong te maken mocht Alexander die pion slaan. En Alexander sloeg inderdaad die pion en Frits had het voorgaande verhaal met die paardsprong juist wel gezien en kwam nu - van redelijk verloren - opeens gewonnen te staan. En dat winnen deed hij dan ook.
Dit alles brengt weer een nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten