maandag 7 december 2020

The Double Queen's Gambit

Deze donderdag werd gewonnen door het voetbal, zo lijkt het. Hoewel, de Feyenoord-supporters zullen er met weinig plezier op terugzien, ze hadden beter kunnen gaan schaken. Met het lagere aantal deelnemers werden toch twee toernooien gespeeld, eentje met een bedenktijd van 7 min. en 5 sec. per zet er bij, met negen deelnemers en eentje van 3 min. en 2 sec. per zet en slechts vijf deelnemers.

                                                     RONDE 1

Het begon met een strijd tussen PionierVanHuizen en THVD, waarbij eerstgenoemde zich niet echt thuis leek te voelen in de gespeelde variant. Dat bleek toen hij onnodig een loper weggaf en daarna zijn dame voor een toren, om mat te voorkomen. Toch bleef hij nog "doormodderen" en toen hij ook nog een toren kwijt zou raken gaf hij op met een dame en een kwaliteit tegen een pion achter. ook-dat-nog kreeg hierna met tegengestelde rochades te maken tegen MarkLagendijk, waarbij beider koningsposities een beetje werden geruïneerd, hoewel zwart daar wat meer last van leek te hebben. Het werd uiteindelijk een dubbel toreneindspel met elk nog vijf pionnen. Dit wist wit tot een goed einde te brengen omdat de torens van zwart hun aandacht helemaal nodig hadden voor het verdedigen. Er ging nog een stel torens af, samen met één witte en drie zwarte pionnen. Tenslotte bleven er twee witte en één zwarte pion over, waarvan één van die witten op de zevende rij kwam en zou promoveren. Zwart gaf dus op. De grote verrassing kwam echter in de partij tussen KeesBreen en JaapSantifort, waarbij laatstgenoemde meende minstens een kwaliteit te gaan winnen, daarbij helemaal overziend dat hij mat gezet kon worden. Eerstgenoemde zag het wel. Dit toernooi begon met zeven deelnemers, TheHistoryTeachers was blijkbaar te laat voor deze ronde en hands-up speelde helemaal niet. Rien_van_der_Molen kreeg daardoor een bye.

                                                                     RONDE 2

Door de zojuist genoemde ontwikkelingen werden er maar drie ronden gespeeld. De eerste partij van deze ronde, tussen THVD en KeesBreen was al snel afgelopen omdat zwart zich beet liet nemen door een vergiftigde pion te slaan met zijn dame, wat hem ook meteen die dame kostte. Enkele zetten later werd het mat. Dit zou overigens - voor een deel - een ronde van verrassingen worden. De eerste daarvan ging tussen Rien_van_der_Molen en ook-dat-nog. Enigszins gemakkelijk werden alle officieren geruild, zodat er een stelling met aan beide kanten nog zeven pionnen overbleef. Maar de witte koning had zich, na de korte rochade, weer naar zijn beginveld e1 verplaatst en stond daar dus iets centraler dan zijn zwarte collega. Hoe dan ook, het werd tenslotte remise, op voorstel van zwart. Nog een remise deze ronde en niet tussen de eersten de besten. Zoals al gezegd, kwam TheHistoryTeacher pas in deze ronde aan zet, met wit tegen PionierVanHuizen. Het was overigens wel gedurfd van zwart om een gambiet te spelen, hoewel het wel een opening is, die hij wel vaker speelt en dus waarschijnlijk wel een beetje op de hoogte is van wat wel en wat niet kan hierbij. Eigenlijk leek wit hierbij een beetje onzorgvuldig bezig door zijn tegenstander een soort van aanvalsobject te geven door in een vroeg stadium - en niet echt nodig - h3 te spelen (daar was e4 een betere zet geweest). Maar bij het diagram een tweede onzorgvuldigheid, daar werd 1 Tb1 gespeeld en zou 1 Te1 sterker zijn geweest. Maar wist zwart gebruik te maken? Hij speelde 1 ...;Pd7 (de sterkste zet is 1 ,,,;Pb4) 2 b3;Pc7 3 Pa3 (wit zet zichzelf op het verkeerde been, afruil is veel sterker);Tb8 (met 3 ...;Pb6 speelt hij toch aanvallender) 4 Dd3;Pe5 (4 ...;f5 5 Ld2;Pb6 6 La5;Pxd5) 5 Pxe5;Lxe5 6 Pc4;Lg7 7 e4 (7 a5, om met deze vrijpion angst te zaaien in het zwarte kamp, is een goed idee);Pa6 8 Lg5 (met 8 Lb2 is zwart dreigender);Pb4 9 Dd2;Dc7 10 Tfe1;Tb7 (ook 10 ...;Db7 is goed). Wit probeert nog een poosje zijn betere stelling naar een punt te promoveren, zwart blijft echter steeds op zijn qui-vive en weet het tenslotte door herhaling van zetten remise te houden. In de laatste partij van deze ronde was JaapSantifort, met wit, de baas over MarkLagendijk omdat laatstgenoemde eerst z'n dame moest geven tegen een toren en later ook nog een toren kwijtraakte. Hierna stond hij een dame en een kwaliteit voor en zou zijn laatste toren nog kwijt raken. Hij gaf echter op voordat dit gebeurde.

                                                                      RONDE 3

Deze ronde bleken de zwarten oppermachtig. Het eerste teken daarvan was te zien tussen THVD en ook-dat-nog. Wit opende weer op zijn graag gespeelde manier en ruilde ook al snel de dames. Hij kwam op zeker moment een toren voor te staan maar gaf toch op omdat hij tegen groot materiaalverlies of ondekbaar mat aan zat te kijken. Dan Rien_van_der_Molen tegen JaapSantifort en hierbij verloor wit omdat zijn tegenstander een pion kon laten promoveren tot dame met meteen mat als gevolg. Het ging al snel niet goed bij KeesBreen tegen TheHistoryTeacher. Wit moest al snel zijn rochaderecht opgeven en ging al snel, na de lange rochade van zwart, naar het verkeerde veld. Daarna moest hij een loper geven voor een pion omdat die loper geen velden meer had. Dat ging ook gelden voor zijn koning, in enkele zetten werd hij mat gezet. Tenslotte MarkLagendijk tegen PionierVanHuizen en wit verloor hier al snel een pion omdat hij zijn loper niet ver genoeg op de diagonaal c1-h6 had gezet. Een tweede pion volgde omdat zijn e-pion twee keer werd aangevallen en maar één keer gedekt. Hij gaf op toen, na het geven van schaak met z'n dame, dat kon worden afgedekt met een pion, die tegelijkertijd dame en een paard aanviel.

Dan de tabel van de eindstand.


Speler (rapidrating)

pt.

g.

w.

r.

v.

1

THVD (1741)

3

3

3

0

0

2

Jaap Santifort (1596)

3

3

2

0

1

3

TheHistoryTeacher (2091)

2

1

1

0

4

ook-dat-nog (1646)

3

1

1

1

5

Rien_van_der_Molen (932) *

3

1

1

1

6

PionierVanHuizen (1590)

3

1

1

1

7

KeesBreen (978)

1

3

1

0

2

8

MarkLagendijk (1310)

0

3

0

0

3

9

hands-up (1717)

0

0

0

0

0

                                                            THIJS OF RICARDO

De server werkt niet altijd mee, zoals al eens gemerkt werd bij eerdere toernooien. Nu ook kon het toernooi, dat onder een andere naam was ingesteld, niet gestart worden en moest snel een andere naam worden bedacht. Daar kwam bovenstaande uit en slechts vijf spelers meldden zich aan met tenslotte JaapSantifort als niet spelend maar wel aangemeld. De tabel voor dit toernooi ziet er als volgt uit:


Speler (blitzrating)

pt.

g.

w.

r.

v.

1

THVD (2119)

3

3

3

0

0

2

PionierVanHuizen (1605)

3

1

1

1

3

thelostrook (1555)

1

3

1

0

2

4

MarkLagendijk (1471)

½

3

0

1

2

5

JaapSantifort (1699)

0

0

0

0

0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten