maandag 14 december 2020

The Complete Polar Bear System

Weer een avond met grote concurrentie tussen schaken en voetbal. Wat het schaken betreft, daarvoor stonden twee toernooien geprogrammeerd. Eerst een rapidtoernooi, met 4 ronden van 9 min en 2 sec., op basis van het Zwitsers systeem en daarna, om 22.00 uur, nog een blitztoernooi met 5 min. en 2 sec. in Arenavorm. Helaas voor de Feyenoordfans kregen zij een slechte avond, althans qua voetbal.

Vier ronden dus met negen deelnemers, per ronde werd er dus een bye vastgesteld, waarvoor één punt naar de "gelukkige" ging. Dat werd in de eerste ronde Rien_van_der_Molen.

                                         RONDE 1

De toppartij in deze ronde zou gaan tussen THVD en PionierVanHuizen. Dat ging al snel mis voor wit, hij overzag grandioos dat een ongedekte toren in stond, zodat hij al na nauwelijks 10 zetten een toren achter stond. Wit probeerde terug te vechten, kwam echter niet verder dan een pion. Zwart had, dankzij die toren, de achterlijn al een beetje onder controle gekregen, zijn dame kwam er ook nog bij en dat bleek voldoende om de winst binnen te halen. Hierna dirk_brijs tegen hands-up. Hier werden de dames al snel geruild en wit koos daarbij voor een dubbele b-pion. Wat later gaf hij de voorste van die twee gratis weg, waarna zwart kwam opzetten en tenslotte een stuk kon winnen, wat de reden van opgeven voor wit was. Dit brengt ons dan bij JaapSantifort tegen MarkLagendijk en daarbij was in eerste instantie afruilen enigszins troef. Er bleef tenslotte een eindspel over van loper en zeven pionnen tegen paard en zeven pionnen. Dat werd net iets beter door wit behandeld, wat hem tenslotte de winst opleverde. De laatste partij van de ronde ging tussen ook-dat-nog en KeesBreen, waarbij laatstgenoemde toch wat onzorgvuldiger met zijn pionnen omsprong dan zijn tegenstander. Dat leverde een achterstand van drie pionnen op, die zwart naar een - voor hem - goed einde wist te brengen.

                                                                   RONDE 2

In deze ronde kreeg KeesBreen de bye, terwijl de eerste partij ging tussen hands-up en ook-dat-nog. Ook hier een eindspel van loper en pionnen (wit) tegen paard en pionnen (zwart). Maar zwart had daar wel twee meer van. Het grote probleem daarbij voor wit was, dat zijn koning aan de verkeerde kant van het bord moest komen om een promotie tegen te houden, waarna zwart er dus aan de andere kant een dame bij zou kunnen halen. Winst voor zwart derhalve. In de volgende partij werd Rien_van_der_Molen mat gezet door JaapSantifort. PionierVanHuizen wist remise te maken tegen dirk_brijs door herhaling van zetten. Dat leek ook wel verstandig, hij stond al een pion achter en zou er anders nog minimaal eentje meer kwijt raken. Dan, als laatste partij van de ronde, MarkLagendijk tegen THVD. Hierin leek wit zijn gram een beetje kwijt te kunnen raken, wat je een beetje via het diagram er uit op kunt maken. Er volgde 1 Txe8+;Txe8 2 Te1;b6 (afruilen zou sterker zijn geweest voor zwart) 3 Pe5 (ook voor wit zou afruil het sterkste zijn geweest);Pxe5 4 Txe5;h6 (eerst afruilen is opnieuw het sterkste) 5 De3 (en opnieuw gooit de afruil de hoogste ogen);Te6 (lijkt leuk, toch is meteen slaan het beste) 6 Txe6;Dxe6 7 Dxe6;fxe6 8 f3 (8 Lf4 is een goede zet);c4 (of 8 ...;e5). Er is nu een stelling ontstaan met ongelijke lopers en beiden maken daarin nauwelijks een fout, dus tenslotte remise overeengekomen met één pion meer voor wit.

                                                                   RONDE 3

Nu mocht MarkLagendijk even uitrusten van de zojuist doorstane emoties. Dan de partij tussen ook-dat-nog en JaapSantifort. Die partij leek op remise uit te lopen maar zwart gebruikte veel te veel tijd voor zijn laatste zetten en vond het toen niet meer zinvol om door te spelen met nog 21 sec. tegen wit nog meer dan twee minuten. In een toreneindspel met beiden nog vier pionnen wist PionierVanHuizen de strijd van hands-up te winnen omdat hij ofwel een pion kon laten promoveren ofwel een toren zou winnen. Dat laatste gebeurde dus. Rien_van_der_Molen won van KeesBreen door mat. terwijl hij een loper tegen een pion voor stond. Het mat was welgekomen, hij had nog slechts 11 sec. over en zwart nog iets minder dan een minuut. Deze ronde ging de laatste partij tussen THVD en dirk_brijs en het was snel afgelopen. Met een aftrekschaak wist wit de zwarte dame buit te maken, wat natuurlijk slechts beantwoord kan worden met opgave.

                                                                   RONDE 4

De bye ging ditmaal naar dirk_brijs en de strijd om de eerste plaats van het toernooi ging nu tussen ook-dat-nog en PionierVanHuizen. De moeite van het dieper bekijken waard is de stelling van het diagram. Zwart had zojuist zijn e-pion opgespeeld en wit reageerde met 1 b4, waarbij waarschijnlijk 1 dxe5 beter zou zijn geweest. De partij ging verder met 1 ...;exd4 en zwart had eigenlijk 1 ...;Lg4 moeten spelen. 2 Pxd4;Lxd4 3 Lxd4;f5 (hier gaat zwart redelijk in de fout, hij had iets als 3 ...;Lh3 4 Lf6;Lxg2 5 Kxg2;Td6 moeten spelen) 4 Lf6 (wordt het meteen afgestraft door wit? Daar ziet het wel naar uit);Pe7 5 exf5 (zowel 5 Txa7 als 5 e5 zijn sterker);Lxf5 6 Txa7;Kf7 (6 ...;Td7 houdt wat langer stand waarschijnlijk) 7 Lxe7; Txe7 8 Txe7+;Kxe7 9 Lxc6 en met een voorsprong van twee pionnen moet het niet meer zo moeilijk zijn voor wit om het punt binnen te halen. Wat dus ook gebeurde. JaapSantifort won een pion van THVD, raakte die even later, met rente, echter weer kwijt. Met een poging tot een leuke combinatie probeerde wit nog iets maar zwart bedierf de pret door met een zet te antwoorden, die wit waarschijnlijk had overzien. Dat kostte wit maar liefst de dame en een kwaliteit, plus de partij. MarkLagendijk won nu van Rien_van_der_Molen, die, na enkele - redelijk goedaardige - confrontaties een half-open g-lijn richting zijn koning kreeg, wat al snel - voor zwart althans - ontaardde in verlies van paard en kwaliteit en - even later - de partij door opgave. Zo'n beetje hetzelfde overkwam zwart in de partij tussen hands-up en KeesBreen. Het was eigenlijk een kwestie van "eigen schuld, dikke bult" voor zwart en even later werd hij, door mat, uit zijn lijden verlost.    Onderstaand dan de tabel van dit toernooi.


Speler (rapidrating)

w.

r.

v.

pt.

1

ook-dat-nog (1678)

4

4

0

0

2

PionierVanHuizen (1619)

2

1

1

3

THVD (1733)

2

1

1

4

MarkLagendijk (1320) *

2

1

1

5

JaapSantifort (1660)

2

0

2

2

6

hands-up (1670)

2

0

2

2

7

Rien_van_der_Molen (971) *

2

0

2

2

8

dirk_brijs (1373) *

1

1

2

9

KeesBreen (964) *

1

0

3

1

Het hierna op stapel staande blitztoernooi ging niet door, waarschijnlijk wegens te weinig belangstelling.


        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten