woensdag 5 februari 2020

Dordrecht 4-De Pionier 2

Het tweede Pionierteam was het eerste van de drie teams, dat aan de vijfde ronde ging beginnen. Daarvoor moest in regenachtige omstandigheden naar de grootste van de Drechtsteden worden getrokken. Zou dat ook succesvol gaan worden? Lees wat Fred van Wieringen er van vond.

Nadat het eerste en het derde team hun wedstrijd hadden verloren, was er het tweede team veel aan gelegen een goed resultaat te halen. De wedstrijd tegen Dordrecht 4 was echter een zware wedstrijd. De mannen uit Hellevoetsluis hadden tot nu toe één punt meer gehaald en hadden een hogere gemiddelde rating. Maar de Dordtenaren hadden ervaren spelers in het team. Nadat wedstrijdleider Anton de Maertelaere het startsein had gegeven, begon een ieder aan de openingsfase.
Lang gebeurde er niets dramatisch, totdat aan bord zes, waar Reinier van der Wende speelde, een groot aantal stukken werd geruild. Reinier was hierbij een pion verloren. Met zijn loper tegen paard trachtte Reinier die pion terug te veroveren. En dat lukte. Reinier kwam zelfs een pion voor. Het lukte echter niet om deze pion te laten promoveren, omdat de koning deze tegen kon houden. Het werd uiteindelijk remise (½-½).
Het is lastig, om alle borden te bekijken, als je zelf speelt, maar je doet je best.
Teamleider Peter Derrez was aan bord 8 een kwaliteit tegen een pion voor gekomen. Na circa een uur spelen hoorde ik dat Peter werd gefeliciteerd. Hij wist de kwaliteit dus prima uit te buiten (½-1½). Naast mij zat Ad van der Ree aan bord 5. Zoals we van Ad gewend zijn, werd er zeer scherp gespeeld. Langzaam wist Ad de koningsstelling te bestoken en de vijandige dame werd onder vuur genomen. Het net sloot zich langzaam en eindigde in een schaakmat. Prima gedaan, Ad (½-2½). Ondertussen was het vuurwerk aan bord 7. Martijn van Dam was daar verwikkeld in een zeer complexe stelling. Martijn viel de pion op f7 meerder keren aan, terwijl hij zelf onder vuur lag. Zijn pion op f2 werd ook diverse keren aangevallen. Er volgde een flinke afruil. Toen de rook was opgetrokken, bleek het gelijk te staan en werd er tot remise besloten (1-3).
De laagste borden hadden aardig wat punten binnen gehaald. Nu de bovenste borden nog. Dat viel echter tegen. Bij Jaap Santifort, aan bord 1, ontstond een complex middenspel, waarbij Jaap slechter kwam te staan. Hij verloor twee pionnen en moest zich terug trekken. Hij verloor nog meer materiaal en gaf uiteindelijk op (2-3).
Naast Jaap had Jan van Huizen het ook moeilijk, aan bord 2. Jan werd op de koningsvleugel aangevallen door dame en toren. Jan wist hier geen antwoord op te vinden en verloor materiaal en de partij (3-3).
Het werd alsmaar spannender. Nu kwam Alex van Wieringen, spelend aan bord 3, ook onder druk te staan. Dit was de gehele partij al zo, maar Alex hield knap stand. Echter, in tijdnood zag zijn tegenstander de beste voortzetting en won de partij (4-3).
Fred van Wieringen aan bord 4 moest nu het punt redden. Het was een partij tussen twee voorzitters en Fred had een groot gedeelte van partij slechter gestaan. Maar een wat ongelukkige zet van zijn tegenstander leverde een paard op. Fred moest nog heel zorgvuldig spelen, maar wist tenslotte de partij naar zich toe te trekken. De eindstand werd hierdoor 4-4, zoals op het wedstrijdformulier te zien.


Dordrecht 4 1600 - De Pionier 2 1677 4-4
1 Wim van Noort 1720 - Jaap Santifort 1724 1-0
2 Martijn Rijneveen 1528 - Jan van Huizen 1765 1-0
3 Gerben van der Weert 1624 - Alex van Wieringen 1670 1-0
4 Arend van Grootheest 1657 - Fred van Wieringen 1687 0-1
5 Erwin van Wingerden 1514 - Ad van der Ree 1789 0-1
6 Ton Hobe 1549 - Reinier van der Wende 1709 ½-½
7 Dick Groot 1545 - Martijn van Dam 1481 ½-½
8 Otto van Haren 1664 - Peter Derrez 1592 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten