maandag 11 november 2019

Barendrecht/IJsselmonde 4-De Pionier 3

De tweede wedstrijd alweer voor beide teams. De thuisploeg had de eerste verloren en het Pionierteam was met winst begonnen. Zou er voor beide teams hetzelfde resultaat staan te wachten? Als je de opstellingen van de eerste ronde bekeek, dan zou dat tot de mogelijkheden behoren. Maar het is bekend, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!
Het Pionierteam was ruim op tijd volledig aanwezig en kon dus nog eventjes sfeer proeven in de grote ruimte, waar IJsselmonde speelt. Maar de wedstrijd werd in een naastgelegen zaaltje gespeeld, wat toch wel prettig kan zijn als je zonder al te veel heen en weer geloop je partij kunt spelen. Het begin was dan ook vrij rustig, tot er plotseling een smartekreet opklonk. Wat gebeurde er? Aan bord 4 liet Leo Stelloo namelijk zijn dame staan op een plaats, waar ze door een paard van zijn tegenstander kon worden geslagen, met die kreet van Leo tot gevolg. Maar ondanks die (grote) achterstand speelde hij toch nog door.
De eerste uitslag viel daarom elders te noteren en wel aan bord 2 bij Bonne Faber. Die opening verliep wel heel snel, na zo'n 20 zetten hadden beiden nog ruim meer dan een uur op de klok te staan. Maar ook op dat moment gebeurde de (achteraf) beslissende fout. Bonne had zijn koningsloper in eerste instantie naar e7 ontwikkeld, zag echter een mogelijkheid die loper te fianchetteren en aldus ook de e-lijn meer onder controle te krijgen. Voor dat fianchetto moest dus de g-pion worden opgespeeld en daardoor het paard op f6 ongedekt te krijgen. De speler van de thuisploeg meende daar gebruik van te kunnen maken, zijn dame stond namelijk op de f-lijn. Dus die g-pion geslagen met z'n paard en daarna dat ongedekte paard geslagen met z'n dame. Maar hij was even "vergeten" dat ook hij een ongedekt paard had staan op de lange zwarte diagonaal, due met Lg7 werd de dame aangevallen en meteen ook dat paard (op c3). Hierna verscheen de zwartveldige loper van wit op d4, dreigend Df6 en snel mat. Dus die lopers afgeruild en via de lange witte diagonaal een volgende dreiging uitgevoerd. Dat had dameruil tot gevolg, waarna Bonne een paard meer op het bord had staan. Dit kon nu makkelijk worden uitgespeeld en het eerste punt voor het Pionierteam was binnen.
Op dat moment stond Michiel Landman aan bord 1 een stuk voor, maar Leo speelde een verloren partij, hoewel hij z'n achterstand nog wel terug wist te brengen tot een toren. Dat werd uitgespeeld zoals het hoort en de 1-1 tussenstand werd bereikt.
Ook Michiel wist langzamerhand zijn voorsprong te gelde te brengen en hij haalde het tweede punt binnen.
Ook zag het er geweldig uit bij Kees Breen aan bord 7. Kees had een vrijpion op weten te laten rukken tot de zesde rij, waar die werd geblokkeerd door de vijandelijke pion op die rij. De pion werd gedekt door een paard op f5 en dat paard werd aangevallen door de g-pion. Dus speelde Kees dat paard weg, helaas helemaal over het hoofd ziend dat hij mat in 2 kon geven met het spelen van zijn toren naar c8. Kees kwam hierdoor wat slechter te staan en wist die slechtere stand niet meer te boven te komen. Dus werd een 2-2 tussenstand bereikt.
Hierna ging het eigenlijk steeds beter voor de Pioniers, hoewel ze hier en daar wel werden geholpen door hun tegenstanders!
Als eerste van de resterende vier spelers kwam nu de beurt aan Albert Schaefer aan bord 6. Albert had een gedekte vrijpion naar e3 weten te krijgen en had daarmee een toren kunnen verdienen toen de koning van zijn tegenstander op f1 terechtkwam door e3-e2 te spelen met schaak en de toren op d1 tegelijkertijd aan te vallen. Maar dit zag Albert niet en toen die toren van zijn tegenstander naar de achterste rij kwam gaf Albert daar pardoes een toren cadeau. Maar hij had nog twee vrijpionnen op de a- en de b-lijn, die elkaar konden ondersteunen op weg naar hun promotievelden. Eén van die pionnen werd geslagen, de andere promoveerde en daarna wist Albert de winst prima binnen te halen en zijn team daarmee een 2-3 voorsprong gevend.
Aan bord 5 had Wim Noordermeer een prima positie opgebouwd met een vrijpion op h3. Maar die pion kon niet verder, tegengehouden door de zwartveldige loper van de tegenstander. Het meeste verdere materiaal werd geruild en - naast de beide koningen - er bleven de h-pion voor Wim, de f-pion voor zijn tegenstander (stond nog op zijn startveld) en een paard voor Wim en die loper voor zijn opponent. Nu speelde Wim het niet goed, hij kreeg de gelegenheid die f-pion te slaan met zijn paard, daarmee een technische remise op het bord brengend. Maar Wim wilde zijn koning dichterbij brengen en liet aldus die pion opmarcheren. Dit had hij tenslotte moeten verliezen maar ook zijn tegenstander speelde het niet goed en zo kwam er een remisestelling op het bord en de 2½-3½ tussenstand op het wedstrijdformulier.
De beurt kwam nu voor Ronald van Velzen aan bord 8. Ronald had een vrijpion op e7 tegen gekregen, gedekt door een loper. Maar Ronald wist met een toren en zijn koning die pion tegen te houden, terwijl de vijandelijke koning een pion tegen diende te houden op de h-lijn. Hierdoor kwam de koning van Ronald veel beter te staan dan die van zijn tegenstander, dus werd de toren geruild tegen de loper en de pion en marcheerde Ronald's koning ongehinderd naar de resterende pionnen op de damevleugel en kon hij zodoende de partijwinst binnenhalen en meteen de wedstrijdwinst voor zijn team (2½-4½).
Zoals het een teamleider betaamt was nu Sheila de Jonge nog bezig aan bord 3. Daar had ze een mooie positie weten te bereiken met toren en dame op de voorlaatste rij. De vijandelijke dame stond borg voor de verdediging en het leek remise te worden. Maar Sheila wist de dames te ruilen en kon hierna met haar toren op pionnenroof gaan. Dat betekende tenslotte ook nog een overwinning aan dat bord, waarna de eindstand 2½-5½ werd, zoals te zien op het wedstrijdformulier:

Barendr./IJ.monde 4 1328 - De Pionier 3 1395 2½-5½
1 Herman Oomens 1400 - Michiel Landman 1503 0-1
2 Bert Broerse 1422 - Bonne Faber 1527 0-1
3 Arjo van Dijk 1363 - Sheila de Jonge 1472 0-1
4 Niek Bao 908 - Leo Stelloo 1403 1-0
5 Han Pijpers 1663 - Wim Noordermeer 1331 ½-½
6 Roel de Hoop 1266 - Albert Schaefer 1279 0-1
7 John van der Linden 1274 - Kees Breen
1-0
8 André Barkowsky
- Ronald van Velzen 1248 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten