zondag 25 augustus 2019

ZAS ronde 8

Langere partijen schijnen voor veel schakers in de zomerperiode minder aantrekkelijk te zijn. Want ook nu weer kwamen er meer spelers af op de snelschaakpoot van het ZAS! Daarbij ook twee nieuwelingen, tenminste, deze aflevering waren ze nog niet geweest. Maar ook de vakantieperiode loopt op z'n eind, dat kan ook meetellen.
Jammer genoeg was het deelnemersveld opnieuw oneven, dat was voor Fred van Wieringen toch wel prettig, kon hij de eerste helft van de wedstrijd van zijn geliefde andere kluppie zien en toch op tijd zijn voor het begin van de tweede ronde. In deze ronde was er meteen al een kraker, Ricardo Klepke versloeg daarbij Jan van Genderen. Ook Reinier van der Wende tegen Dik van der Pluijm zou je in dezelfde categorie kunnen rangschikken, hoewel dan wel een trapje lager. Ze hielden elkaar goed in evenwicht en lieten de eerste remise noteren. Frits van der Veeke was niet opgewassen tegen Jan van Dam en Martijn van Dam toonde geen medelijden met Lisanne van Huizen. Nog een Van Dam, namelijk Thijs en Thijs overvleugelde Wim Noordermeer. Dan was er wit voor vader en zoon Van Huizen, zoon Guido speelde tegen Tim Albus en vader Jan tegen Casper Verbeek en beiden wonnen. Ad van der Ree bleek te sterk voor Leo Brands, terwijl Bonne Faber al snel een stuk weggaf tegen Gijsbert van Appeldoorn en snel daarna (waarschijnlijk uit frustratie) opgaf. Tenslotte won Willem-Jan Tanis z'n partij tegen Peter van Herp.
In de tweede ronde kreeg Martijn nu Ricardo tegenover zich en dat bleek voor hem enkele bruggen te ver. Ook Thijs bleef aan de winnende hand, nu tegen Guido. Gijsbert kwam tegenover Ad te zitten en Ad wist hem te verslaan. Fred bleek goed getankt te hebben van die drie kwartier voetbal, hij verschalkte deze ronde Jan van Huizen. Hetzelfde deed Jan van Dam tegen Willem-Jan, terwijl het niet de avond van Bonne zou worden, hij verslikte zich met zwart tegen Leo. Het punt cadeau was nu voor Peter.
In ronde drie kreeg Wim dat toebedeeld terwijl Ricardo opnieuw te sterk bleek voor zijn tegenstander en dat was Fred. Ad bleek sterker dan Jan van Dam, terwijl Reinier moest constateren dat Thijs een goede snelschaker is, Thijs won namelijk van hem. Deze ronde opnieuw een remise en wel tussen Willem-Jan en Martijn. Zou Bonne toch nog wat van zijn avond kunnen maken? Hij won nu van Lisanne, die al vrij snel een stuk kwijtraakte maar stug bleef doorspelen en nog bijna op tijd gewonnen zou hebben!
In ronde vier kwam dan de clash tussen Thijs en Ricardo en ook nu trok Ricardo aan het langste eind. De strijd om op dat moment de tweede plek achter Ricardo ging tussen Dik en Ad. Dik, die een halfje minder had dan Ad wist wel te winnen. Er waren nog vijf spelers met twee punten, van hen speelde Fred tegen Jan van Genderen en Fred verloor die partij, terwijl ook Jan van Dam dat deed, tegen Jan van Huizen. Gijsbert was de laatste van die vijf en hij kreeg Martijn (die een halfje minder had) als tegenstander. Gijsbert won die partij. Nog twee spelers met anderhalf punt en zij speelden tegen elkaar. En Willem-Jan verloor dat van Reinier. Nog zeven spelers met één punt, daarvan won Wim van Bonne, verloor Peter van Guido, won Casper van Leo en kreeg Tim het punt cadeau. Nog twee puntloze spelers en Lisanne won daar van Frits.
Ronde vijf bracht Ricardo tegen Dik en ook daar nam Ricardo het punt binnen. Dan vijf spelers met drie punten dus spanning alom. Van hen speelde Ad tegen Thijs en Ad wist remise te bereiken. Of was het Thijs die de prestatie leverde? Dan speelde Jan van Genderen tegen Gijsbert en laatstgenoemde won. Als laatste van de driepunters speelde Jan van Huizen tegen Reinier, die een halfje minder had. Dat halfje verschil bleef bestaan want Reinier won de partij. Ook onderin was het een beetje dringen met drie spelers met één punt. Van hen verloor Bonne van Willem-Jan, die een halfje meer had en speelden Leo en Lisanne remise. Frits was nog puntloos, na deze ronde niet meer, hij kreeg het punt cadeau.
Hierna een pauze en daarin werden de prijzen bekendgemaakt. Er waren deze avond vier prijzen en die zouden naar de beste met 8 punten, de beste met 6 punten, de beste met 4 punten en de beste met 2 punten gaan.
Na die pauze kreeg Bonne het punt cadeau, terwijl er een miniem schilfertje werd afgeslagen van het leidersblazoen. Tenminste, Gijsbert wist Ricardo een halfje af te snoepen (als je goed kijkt kun je hen op de achtergrond van bijgaande foto bezig zien). Na deze beide giganten kwamen er vier spelers met elk 3½ punt, die tegen elkaar speelden en daarbij wonnen beide zwartspelers. Ad van Reinier en Thijs van Dik. Ook vijf driepunters die elkaar bestreden, Fred won van Jan van Dam en Tim verloor van Jan van Huizen terwijl Jan van Genderen tegen Willem-Jan (met een halfje minder) speelde en opnieuw wist de spelers met het halfje minder te winnen (op bijgaande foto legt Jan uit hoe dat gedaan moet worden?!). In de lagere regionen haalde Lisanne een punt tegen Peter en wist Frits zijn puntentotaal te verdubbelen door van Leo te winnen.
De volgende ronde werd het deelnemersaantal weer even, Peter moest naar huis toe. Dat halfje van de vorige ronde zat Ricardo misschien een beetje dwars, tenminste, hij won nu wel weer, van Ad. Thijs toonde zich weer sterk door van Gijsbert te winnen, terwijl Reinier verloor van Fred, die zich daarmee hoog in het klassement nestelde. Daar wilde ook Jan van Huizen naar toe, daarvoor won hij van Martijn. Willem-Jan kon het niet bolwerken tegen Dik, die daarmee ook weer omhoog ging kijken. Onderin was het weer een feest voor de zwarten! Casper verloor van Lisanne, Frits van Bonne en Leo van Wim.
De spanning wegens de prijzen steeg enigszins, nu kon men immers een beetje in gaan schatten hoe te spelen om er één van te kunnen grijpen. Daarvoor had Jan van Huizen op het moment nog één punt nodig om 6 punten te scoren, tegen Ricardo lukte hem dat totaal niet. Hetzelfde gold voor Fred, die tegen Thijs speelde en ook verloor. Dik en Gijsbert wilden er ook voor gaan en omdat beiden in eerdere ronden al een keer remise hadden gespeeld moest hun puntentotaal weer even worden. Dat was misschien de reden voor hun remise nu. Lisanne steeg boven zichzelf uit door van Jan van Dam te winnen. Ook Martijn en Reinier zaten met hetzelfde probleem als Dik en Gijsbert en ook hier werd het (dus?) remise.Onderin won Bonne van Casper en verloor Tim van Leo.
Om een puntentotaal van 8 te scoren had Ricardo nog een half je nodig, dat wilde hij echter niet scoren tegen Lisanne, hij wilde liever voor de hoogste eindprijs gaan en won daarom van Lisanne. Thijs speelde tegen zijn vroegere leermeester, Jan van Huizen, waarbij Thijs zijn totaal weer even maakte door remise te spelen. Ad verloor van Fred, die daarmee de magische 6 punten haalde. Jan van Dam wilde voor zichzelf zijn nederlaag tegen Lisanne zo snel mogelijk vergeten en "gebruikte" daar Dik voor door van hem te winnen. Dan eindelijk weer eens een aantal winstpartijen voor de witten: Gijsbert won van Wim, Reinier van Bonne, Jan van Genderen van Martijn, Guido van Leo en Willem-Jan van Casper. Tim kon niet meekomen in dat witte geweld, hij verloor van Frits.
Dan de laatste ronde en daarin won Ricardo van Reinier en wist Thijs nu eens niet van zijn vader te winnen, het werd remise. Fred en Gijsbert probeerden beiden de tweede prijs (die van 6 punten) te bemachtigen, alleen hadden ze daarvoor een probleem: beiden hadden ze 6 punten en daarom gingen ze toch maar voor de winst en die ging naar Gijsbert. Jan van Huizen en Ad hadden aan een halfje genoeg om die 6 punten te halen maar Ad ging niet voor een prijs, hij wilde liever nog een goede partij spelen. Dat deed hij dan ook en hij won daarmee. Deze ronde was opnieuw meer voor de zwarten dan voor de witten. Er zijn al twee partijen genoemd en verder verloor Dik van Jan van Genderen, Lisanne van broertje Guido, Bonne van Tim en Casper van Wim. Frits en Leo wilden de witte eer nog redden en wonnen daarom van resp. Willem-Jan en van Wim.
Het eindoordeel is te zien in de onderstaande tabel:
1
Ricardo
9.5
57.0
53.50
2
Thijs
7.5
61.0
42.75
3
Gijsbert
7.0
57.5
36.25
4
Ad
6.5
60.5
36.25
5
Fred *
6.0
60.5
30.50
6
Jan van Genderen
6.0
57.0
29.50
7
Guido
6.0
45.5
21.00
8
Jan van Huizen
5.5
53.0
22.25
9
Jan van Dam
5.5
49.5
23.25
10
Dik
5.0
61.5
27.00
11
Reinier
5.0
57.0
23.00
12
Wim *
5.0
44.5
16.00
13
Lisanne
4.5
46.5
16.25
14
Willem-Jan
4.5
43.5
17.00
15
Martijn
4.0
53.5
17.25
16
Tim *
4.0
44.5
13.00
17
Bonne *
4.0
41.5
12.50
18
Frits *
4.0
41.0
14.00
19
Leo
3.5
46.0
14.25
20
Casper
2.0
46.5
7.50
21
Peter *
1.0
37.5
2.00
Hierop valt dus te zien, dat de prijzen waren voor Thijs, Fred (volgens eigen zeggen zijn eerste prijs ooit bij het ZAS), Martijn (zijn vierde al weer deze aflevering) en Casper.
Waar door sommigen natuurlijk met spanning naar uit wordt gekeken is de tussenstand na 8 ronden en daarin valt te zien, dat de eerste twee prijzen al zeker naar Ricardo en Thijs gaan terwijl er voor prijs drie nog gestreden kan gaan worden tussen Jan van Dam en Jan van Huizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten