zondag 16 juni 2019

Ronde 38


Donderdag 13 juni 2019, de een na laatste ronde voor het einde van de competitie. De beker- en snelschaak finale is al gespeeld. De winnaar van groep 1 en 3 is bekend, dus de winnaar van groep 2 is nog niet bekend. Misschien vanavond?
Er waren zeven partijen vanavond en de partij tussen Thijs van Dam en Sheila de Jonge viel als eerste op. Na een gelijk opgaande opening raakte Sheila plots een toren kwijt. Na enig bedektijd gaf Sheila op. Een snelle overwinning van Thijs die in een prima vorm verkeerd. Wim van Schie en Michiel Landman zijn vaak aan elkaar gewaagd. Wim wist in de opening een pion te winnen, maar dat vindt Michiel niet zo erg. Hij houdt van openlijnen. Na een combinatie kwam Wim een kwaliteit voor en Michiel had de pionnenstand weer gelijk getrokken. Echter door de kwaliteit en goed positioneel spel van Wim kwam Michiel steeds verder in de problemen en moest het onderspit delven. Reinier van der Wende speelde tegen Jan van Baardwijk een moeilijke partij. Jan zette na de opening meteen druk op een centrumpion. Deze was door Reinier niet meer te verdedigen en ging eraf. Door dit voordeel kwam Reinier steeds verder in de verdrukking en dat kostte hem nog 2 pionnen. Nadat Jan ook nog een kwaliteit voor kwam was het voor Reinier over. De felicitaties waren voor Jan.
Dan de partij tussen Kees Berkhout en Frits van der Veeke. Kees speelde een prima opening en gaande weg won hij 3 pionnen. Tevens kwam Kees een kwaliteit voor. Dit kon Frits nooit meer goed maken, echter zag Kees over het hoofd dat zijn dame ongedekt stond en verloor deze dan ook. Kees gaf direct op. Wim Noordermeer en Frits Wilschut kwamen goed uit de opening en zelf in het middenspel ging het gelijk op. Wim kreeg echter wat meer vat op het spel van Frits en won een pion. Wim speelde dit goed uit en Frits moest opgegeven. Bij het na spelen van de partij bleek dat Frits een goede zet over het hoofd had gezien, waardoor misschien remise de uitslag was geweest. Dan de strijd om de koppositie van groep 2. Leo Stelloo staat een aantal punten achter Alex van Wieringen, die deze avond door werkzaamheden niet aanwezig was.  Vader Fred van Wieringen was vanavond de tegenstander van Leo. De partij verliep niet prettig voor Leo. Na circa 15 zetten gaf Leo een pion weg. Fred wist Leo in het centrum klem te zetten en Leo kwam ook nog in tijdnood. Door de druk kon Fred de pion op g3 pakken met als gevolg een niet te dekken mat. De strijd om de 1e plaats is nog niet gestreden. Deze wordt op de laatste avond uitgevochten. Als laatste speelde de nieuwe kampioen Jan van Dam tegen Jan van Huizen. Deze twee spelers zijn echt aan elkaar gewaagd, maar Jan van Dam had toch het betere van het spel. De winst van een centrumpion was cruciaal. Nadat Jan van Huizen een pion op de a-lijn pakte met een loper, werd de loper gepend en ging verloren. Zo ook de partij, waardoor Jan van Dam weer een winstpartij kon bijschrijven.
Volgende week donderdag 20 juni 2019 wordt een speciale avond. Schaakvereniging De Pionier bestaat dan 45 jaar!

De nieuwe tussenstand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten