zondag 11 februari 2018

Twee RSB-wedstrijden en ronde 21

Een relatief drukke avond voor alles wat Pionier was. De helft van hen speelde in een RSB-wedstrijd, de andere helft probeerde hun clubgenoten te verschalken in de interne competitie. Ook bleven nog enkelen thuis.
Het eerste team moest deze avond de belangrijke uitwedstrijd tegen Fianchetto 2 uit Schiedam spelen. Voorzitter Fred van Wieringen speelde mee en doet verslag van zijn ervaringen bij deze wedstrijd.
Rond 19.00 uur was de verzameltijd voor de teamleden van De Pionier 1. Rick Verhey had aan teamleider Jan van Dam doorgegeven dat hij rechtstreeks naar Schiedam zou afreizen. De wedstrijd tegen Fianchetto 2 was een belangrijke. De koppositie wil je natuurlijk niet meer uit handen geven. Onderweg werd de strategie besproken, hoe we het beste de wedstrijd aan konden pakken. In Schiedam aankomend stond Rick buiten op ons te wachten en gingen we gezamenlijk naar binnen. Daar werden we opgewacht door wedstrijdleider Hans Dopper en konden daarna achter de borden plaatsnemen.
Het eerste half uur ging het op de borden gelijk op, behalve bij Ad van der Ree aan bord 6. Ad had er voor gezorgd dat de koningsstelling van zijn tegenstander open lag. En stond tevens een pion voor. Met enkele mooie en doordachte zetten zette Ad meer druk. Uiteindelijk moest zijn tegenstander opgeven en Ad werd gefeliciteerd met de overwinning (0-1).

Naast Ad zat Rick Verhey aan bord 5 te spelen. Rick stond een pion achter, wat niet altijd slechter is, maar Rick kwam wel onder druk te staan. Net nadat Ad had gewonnen moest Rick zijn meerdere erkennen en gaf op (1-1).
Aan bord 7 speelde Fred van Wieringen een gelijkopgaande wedstrijd. De meeste stukken werden snel afgeruild en er ontstond een remiseachtige stelling. Fred kreeg dan ook een remiseaanbod en vroeg aan de teamleider wat te doen. Na het bekijken van de borden vroeg Jan of ik nog even door wilde spelen. Een aantal zetten later bleek dat er geen doorkomen aan was en weer was er een remiseaanbod. Jan werd om raad gevraagd. Er werd besloten om het remiseaanbod aan te nemen (1½-1½).
Ook aan bord 4, waar Jaap Santifort speelde, ging het gelijk op. Beide spelers speelden op safe en de partij werd remise (2-2).
Alex van Wieringen aan bord 8 speelde een ongelukkige wedstrijd. De opening verliep niet zoals hij wilde en het centrum raakte Alex snel kwijt. De e- en f-lijnen werden ingenomen door de vijandige stukken. Er was geen houden aan. Elke zet van zijn tegenstander was gevaarlijk. Alex moest uiteindelijk opgeven (3-2).

Het werd steeds spannender! Ernst-Jan Pluim Mentz had een gelijk opgaande wedstrijd aan bord 1. Hij had al een remiseaanbod afgeslagen, wetende dat het eindspel bekend terrein voor hem is. Met beiden een toren en diverse pionnen, wist Ernst-Jan een vrijpion op de a-lijn te creƫren. Op de h-lijn stonden ook twee pionnen. Zijn tegenstander moest zich op beide kanten richten en dat werd hem fataal. De a-pion schoof langzaam op en kon niet meer worden tegengehouden (3-3). Heel knap gedaan.
Naast Ernst-Jan speelde Jan van Huizen aan bord 2 zijn partij. Na een gelijkopgaande opening werd Jan zwaar onder druk gezet. Wel wist hij enige tijd het dreigen te weerleggen maar moest toch het punt afstaan (4-3).
Het was nu aan teamleider Jan van Dam aan bord 3 om in ieder geval 4-4 te maken. Daar zag het niet echt naar uit. Maar in de tijdnoodfase wist Jan met zijn dame de koning te bedreigen en zelfs de toren kon er bij gehaald worden. De volgende zet zou schaakmat zijn en Jan werd gefeliciteerd (4-4).

Het team was teleurgesteld in het resultaat, maar moest erkennen dat het een terechte 4-4 was. Terug gezakt naar plaats 4 op de ranglijst, met nog twee wedstrijden te spelen. Het blijft gelukkig nog spannend. Onderstaand het wedstrijformulier.
Fianchetto 2 1642 - De Pionier 1 1794 4-4
1 Jaco van Leeuwen 1736 - Ernst-Jan Pluim Mentz 2137 0-1
2 Bart Germeys 1651 - Jan van Huizen 1743 1-0
3 Arjan Schouteren 1807 - Jan van Dam 1759 0-1
4 Cenk Ergen 1671 - Jaap Santifort 1754 ½-½
5 Youri Verlinde 1539 - Rik Verheij 1762 1-0
6 Bela Hlavaj 1714 - Ad van der Ree 1797 0-1
7 Jan Weitering 1476 - Fred van Wieringen 1712 ½-½
8 Fred van Gent 1545 - Alex van Wieringen 1688 1-0
De thuiswedstrijd in het RSB-gebeuren was de ontmoeting tussen het tweede Pionierviertal en het zich op de eerste plek bevindende tweede viertal van Charlois Europoort uit Rotterdam-Zuid. Hiervoor mocht wedstrijdleider Sheila de Jonge de teams van start doen gaan. Het begin van de strijd was toch wel in het voordeel van de Pioniers want debutant Frits Wilschut wist aan bord 3 een leuke positie op te bouwen, waar zijn tegenstander blijkbaar behoorlijk onder de indruk kwam. Of dat echt de reden was voor het feit dat hij een kwaliteit weggaf en daarna, als klap op de vuurpijl, zijn dame gaf voor een toren die uitstekend gedekt stond, is moeilijk te zeggen maar Frits won hierdoor wel. Op dat moment stonden de andere borden, optisch gezien, redelijk gunstig voor de Pioniers, het is echter al veel vaker gebeurd in de Pioniergeschiedenis dat het dan verder helemaal verkeerd afliep.
Zo ook nu helaas want al snel hierna moest Ronald van Velzen het punt aan zijn tegenstander laten omdat hij zich mat achter de palen liet zetten. Hij had op zich wel een leuke aanvalspositie op weten te bouwen maar wist te weinig rekening te houden met een doorgebroken pion en de compleet in Rotterdamse handen zijnde e-lijn.
Nog leek er geen man over boord maar dat werd het wel toen Wim Noordermeer aan bord 1 pardoes zijn dame van het bord zag verdwijnen zonder daar veel compensatie voor terug te krijgen. Tot dan had Wim goed partij gegeven.
Nu leek het pleit wel beslecht, vooral omdat teamleider Frits van der Veeke aan bord 2 al vrij snel materiaal achter kwam te staan en die achterstand zich maar steeds uitbreidde. Maar de partij is pas afgelopen als je opgeeft zal Frits gedacht hebben en met het halve bord aan materiaal voor zijn tegenstander, terwijl hij zelf alleen nog een koning had wist vriend en vijand de uitkomst van de wedstrijd wel, te zien op het wedstrijdformulier:
De Pionier V2 1295 - Charlois Europoort V2 1446 1-3
1 Wim Noordermeer 1426 - Pearl Uyttenhove 1520 0-1
2 Frits van der Veeke 1334 - Lennart Heijnen 1560 0-1
3 Frits Wilschut 1250 - Ed Lorwa 1292 1-0
4 Ronald van Velzen 1171 - Ruud Kok 1413 0-1
Ondertussen was er op het interne front ook al het nodige gebeurd, hoewel de uitslag bij de partij tussen Hans van Calmthout en Martijn van Dam toen nog lang niet zeker was. Martijn wist uitstekend partij te geven, hoewel hij niet direct kon spreken van voordeel. Om die reden ook bood hij op zeker moment remise, een aanbod, waarvoor Hans enige bedenktijd uittrok om te zien of hij het terecht vond of niet. Dat bleek niet zo te zijn en er werd dus doorgespeeld. Helaas verloor Martijn het goede overzicht enigszins, wat hem een kwaliteit kostte en hem met de rug tegen de muur dwong. Toch wist hij het nog lang vol te houden en zelfs een pion op promotiekoers te krijgen. Maar die koers leidde niet naar een mooie ankerplaats maar werd, in het zicht van de haven, de grond in geboord. Het vervolg was toen een nog heftig tegenstribbelende Martijn en een rustig zijn tijd afwachtende Hans met als slot het omleggen van zijn koning door Martijn.
Een heel ander verloop had de partij tussen Bonne Faber en Wim van Schie. Laatstgenoemde wist de aanvalsdrang van Bonne goed op te vangen en leek daardoor iets beter te komen staan. Dat vond ook Bonne en daarom bood hij, toen dameruil duidelijk in beeld kwam, ook remise aan. Dat aanbod werd door Wim aangenomen.
Jan van Baardwijk zette zijn totale vermogen in tegen Sheila de Jonge en leek haar daardoor toch wel een beetje in een hoekje te drukken. Maar dan is Sheila vaak op haar best en ook ditmaal gaf ze Jan uitstekend partij, waardoor hij de weg een beetje kwijtraakte. Daar hoorde op zeker moment ook het door velen verwenste aanraken van een stuk bij, waardoor Jan een zet moest spelen, die hij eigenlijk niet wilde. Dat resulteerde tenslotte in een slechtere stelling en zelfs partijverlies.
Voor Reinier van der Wende kwan Casper Verbeek op zijn pad en Casper wist er een leuke partij van te maken, hoewel Reinier wel de overhand bleef houden. Maar dat kostte hem wel veel bedenktijd, mede ook omdat Casper mat achter de palen dreigde. Maar dat wist Reinier onder controle te krijgen en hij ging daarna over op zelf dingen te gaan dreigen. Daar bleek Casper geen controle op te krijgen en daarom moest hij even later lijdzaam toezien hoe hij mat werd gezet.
Een stevig potje met nog weinig zicht op een uitslag kwam er tussen Leo Stelloo en Peter Derrez. Peter leek daarbij toch wel het iets betere van het spel te krijgen, hij moest echter nog veel denkwerk verrichten om er iets positiefs van te maken. Hij wist Leo echter te dwingen tot het openen van de h-lijn, waarlangs Peter later toren en dame toegang tot het vijandelijke koninkrijk wist te verschaffen. Ondanks nog felle tegenstand van Leo bleek dit voldoende voor een matvoering.
Tenslotte speelde Kees Berkhout nog tegen Arie Bliek en Kees bleek niet opgewassen tegen de listen van Arie en moest daardoor een volgend verlies incasseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten