zaterdag 24 februari 2018

De Pionier V1-De IJssel V2 en ronde 23

Liep een aantal leden al met hun hoofd in de vakantiewolken? Dat leek er, gezien de opkomst, wel een beetje op! Maar gelukkig was Fred van Wieringen er wel en hij schreef een verslag, zowel over de RSB-wedstrijd als over de interne partijen.

Donderdag 22 februari stond er een wedstrijd van ons eerste viertal op het programma. De IJssel V2 was de tegenstander en die waren ruim van tevoren aanwezig en hadden er dus zin in. Het verschil in de competitie was maar 1 punt in het voordeel van De Pionier. Het kon dus een spannende wedstrijd worden. Om 20.00 uur zaten de spelers achter de borden en kon onder toeziend oog van een aantal aanwezige Pionierleden de strijd beginnen.
Aan bord 4, waar Albert Schaefer speelde, begon een mooie strijd in het centrum. Een paard op f3 werd afgeruild, maar Albert zag dat hij eerst een pion kon veroveren met zijn loper die meteen ook de dame aanviel. De dame moest weg en Albert kon de afruil positief afwikkelen. Door deze pionwinst wist Albert het centrum naar zich toe te trekken. Zijn tegenstander dreigde nog met zijn torens maar Albert wist dit te pareren en kreeg met zijn loper, toren en dame een mooie aanval op de koningsstelling. Deze was direct doorslaggevend. Eerst won Albert een toren en daarna was het schaakmat. Was een mooie combinatie, Albert! (1-0).
Teamleider Leo Stelloo won aan bord 3 na een uur spelen een pion. Met deze pionwinst wist Leo zijn stelling zo te verbeteren dat hij nog een pion won. Toen kort erna een loper werd verovert via een mooie combinatie was de winst binnen (2-0).
Peter Derrez had aan bord 1 een taaie tegenstander. Beide spelers hadden een lange rokade uitgevoerd en bijna alle stukken werden aan deze zijde ook ingezet. Met als gevolg dat de stelling heel compact was. Peter wilde het spel wat opener maken, ruilde de dames en twee stukken, zodat de stelling overzichtelijker was. Dat was echter voor beide spelers zo. Over en weer waren er kansen, maar er werd goed verdedigd er zat niets anders op dan remise (2½-½).
Als laatsten speelden nog Jan van Baardijk en de teamleider van De IJssel, Aad van der Meer, aan bord 2. Twee gelijkwaardige spelers. Dat zag je ook aan het spel. Beiden met zorgvuldige zetten en geen kansen weggeven. Wat Aad aan het eind wel deed was een paard ongedekt laten staan. Jan zag het en sloeg het stuk. Jan haalde zo enigszins fortuinlijk het punt binnen. De Pionier V1 won wel overtuigend en we zien de volgende wedstrijd, tegen Moerkapelle V1, met vertrouwen tegemoet.
Mijn wedstrijdformulier zag er zo uit:
  De Pionier V1 1441 - De IJssel V2 1294 3½-½
1 Peter Derrez 1566 - Wouter Schmahl 1313 ½-½
2 Jan van Baardwijk 1492 - Aad van der Meer 1405 1-0
3 Leo Stelloo 1445 - Ton van Smirren 1178 1-0
4 Albert Schaefer 1262 - Casper de Pijper 1281 1-0
De 23e ronde voor de HHC werd ook gespeeld. Slechts vier partijen. Een wat matige opkomst. Kampioen Ernst-Jan Pluim Mentz moest dit keer Jan van Huizen van zich afhouden. Iedereen wil natuurlijk van de kampioen winnen! Maar Jan kwam slecht uit de opening en zijn stelling werd ontregeld. Ernst-Jan kwam hierdoor zelfs een loper voor. Jan wist, na dameruil, de schade beperkt te houden. Twee pionnen voor een loper, zou het genoeg zijn? Nee, Ernst-Jan is een meester in het eindspel, zeker met materiaalvoordeel. Langzaam werd de koning van Jan naar de zijkant gedreven en werd daar vakkundig schaakmat gezet.
Bonne Faber en Sheila de Jonge moesten tegen elkaar spelen. Eerdere ontmoetingen waren aardig gelijkwaardig, maar nu had Bonne de touwtjes stevig in handen. Sheila meldde wel dat ze wat concentratieproblemen had. Gaf ze daarom een toren weg? Na deze torenwinst was het voor Bonne niet moeilijk meer om het punt te veroveren, vooral omdat Sheila meteen opgaf.
Dan was er een partij tussen Frits Wilschut en Alex van Wieringen. Alex kon gelukkig weer eens een partij spelen. Frits wist het openingsspel van Alex goed te volgen en begon zelfs een aanval op de koningsstelling van Alex. Deze moest alle zeilen bijzetten om dit te pareren en won een pion. Na enige afruil en een aantal goede zetten van Alex werd Frits teruggedrongen. Uiteindelijk wist Alex de winst naar zich toe te trekken, maar had lovende woorden voor het spel van Frits.
Michiel Landman speelde tegen Frits van der Veeke een vanaf het begin gewonnen partij. Na eerst een pion te winnen en zijn stukken goed positioneel neer te zetten, won Michiel nog een pion. Het zag er niet goed uit voor Frits. Michiel “haalde” nog een dame en de strijd was gestreden. Als wedstrijdleider heb ik op alle borden kunnen kijken en heb genoten van de wedstrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten