zaterdag 30 december 2017

Kerstsnelschaaktoernooi

Net als een aantal andere verenigingen uit de RSB-regio heeft ook De Pionier de al wat langere traditie om tijdens de Kerstdagen een snelschaaktoernooi te organiseren. Helaas geen bezoek van die andere verenigingen, toch werd het een leuke avond!

De grootste kanshebber op de eerste plek, Ernst-Jan Pluim Mentz, kon niet aanwezig zijn wegens het overlijden van zijn vader in de nacht voorafgaand aan dit toernooi. Hierbij wenst de club hem en zijn familie alle sterkte om dit verlies te dragen.
Zou er zich dan nu een waardig plaatsvervanger melden om die plek over te nemen? We zullen het zien als we de avond ronde na ronde gaan volgen.
De eerste ronde bracht enkele onverwachte zaken zoals bijvoorbeeld het meespelen van Frans Troost, al maandenlang niet meer op een clubavond aanwezig geweest. Hij wist zijn partij uit deze ronde te winnen van Martijn van Dam. Redelijk verrassende uitslagen waren er ook, zo verloor Bonne Faber van Thijs van Dam (wel op tijd overigens). Ook de eerste remise van de avond vond plaats in deze ronde en wel tussen Wim Noordermeer en Jaap Santifort. Ook was de opkomst zo, dat het aantal deelnemers oneven was, elke ronde dus een gratis punt voor één van hen. Dat punt was nu voor Sheila de Jonge. De uitslagen van de andere partijen konden vooraf redelijk zeker worden voorspeld.
Hierna logischerwijs de tweede ronde. Daarin mocht Kees Berkhout een beetje uitrusten van zijn verlies in de eerste ronde tegen Jan van Baardwijk. Deze Jan verloor nu van Sheila. Ook Thijs kon zijn stuntje uit de eerste ronde niet herhalen, hij verloor nu van Jan van Huizen. Jaap leek ook niet in de vereiste snelschaakvorm wegens zijn verlies nu van Frans. Maar zijn tegenstander uit de eerste ronde, Wim Noordermeer, wist nu een vol punt te scoren, hij won van Bonne, hoewel ook hier de bedenktijd een rol speelde.
In de nu volgende derde ronde waren er nog vijf spelers met een complete score. Van hen won Ad van der Ree van Sheila, verloor Frans van Jan van Huizen en won Jan van Dam van Wim Noordermeer, die immers een keer remise had gespeeld. Maar ook onderin gebeurde het nodige. Er waren nog vier spelers puntloos en Jaap had een halfje, zij speelden dus tegen elkaar en één van hen kreeg een gratis punt. Dat ging naar Leo Stelloo. Frits van der Veeke moest zijn meerdere erkennen in Jaap, terwijl Bonne verrassend zijn derde nederlaag leed en wel (tenslotte op tijd) tegen Ronald van Velzen.
Aan het begin van ronde 4 dus nog drie spelers met een 100% score en van hen speelden Jan van Huizen en Jan van Dam tegen elkaar. Laatstgenoemde Jan bleek de sterkste in deze ontmoeting. De derde "alles-winnaar" was Ad en hij won opnieuw, nu van Jan van Baardwijk. Ook Frans wist enigszins bij te blijven door van Sheila te winnen. Enigszins bij blijven deed ook Michiel Landman door van Martijn te winnen. Er waren nog twee spelers puntloos en zij speelden tegen elkaar, terwijl het gratis punt naar Ronald ging. Bonne leek eindelijk zijn angst voor de klok overwonnen te hebben. Hij won dan ook zijn eerste partij, van Frits, die hierdoor als enige puntloos bleef.
De laatste ronde voor een wat langere pauze bracht voor Frits een wat langere pauze, hij mocht het punt cadeau in ontvangst nemen. Hierdoor had nu eindelijk iedereen minstens één punt en van hen won Bonne opnieuw, nu van Kees. Wim Noordermeer was te sterk (of te slim?) voor Arie Bliek. Bovenin de ranglijst speelden Ad en Jan van Dam tegen elkaar en Ad moest hierna een beetje afhaken. Hij kreeg daarbij, qua punten, gezelschap van Frans, die van Michiel won. Het bleek opnieuw, dat Jaap onvoldoende in vorm was, hij verloor namelijk van Jan van Huizen. Ook was er weer eens een remise en wel tussen Ronald (bleek dus goed in vorm) en Sheila.
Hierdoor werd de pauze bereikt met "alleenheerser" Jan van Dam, die Ernst-Jan dus een beetje deed vergeten. Hij werd gevolgd door het drietal Ad, Jan van Huizen en een verrassende Frans, alle drie met vier punten. De onderste rangen werden bezet door het drietal Arie, Kees en Frits, allen met één punt. Voor Arie was dat overigens een zelf verdiend punt.
Nadat nu ieder zijn inwendige mens naar smaak had versterkt speelde Jan van Dam in ronde 6 tegen Michiel en won ook deze partij. Wie zou hem eigenlijk nog tegen weten te houden? Van het drietal achtervolgers speelden Jan van Huizen en Ad tegen elkaar, een partij, die Ad won. Frans kreeg daarbij Joost van Dam, de oudste zoon van Jan, tegenover zich en Frans kwam niet verder dan remise. In de onderste regionen kreeg Arie nu, naast zijn zelf verdiende punt, een punt cadeau, terwijl Frits en Kees tegen elkaar speelden en Kees die partij won. Van de vier twee-punters wist Bonne opnieuw te winnen, hij versloeg Leo, terwijl Thijs remise bereikte tegen Wim van Schie.
Ronde 7 bracht het gevecht tussen Frans en Jan van Dam, waarbij Frans tenslotte aan het kortste eind trok. Naaste achtervolger Ad won ook weer, nu van Martijn. In deze ronde waren er twee remises, tussen Joost en Jan van Huizen en tussen Jaap en Bonne (te bang voor het verliezen op tijd zodat hij in gewonnen positie - gewonnen qua stelling - remise bood). Er was nu nog één spelers met slechts één punt en dat was Frits. Maar hij wist er een punt bij te scoren door van Leo te winnen. Het gratis punt was deze ronde voor Thijs, terwijl ook Arie weer eens een punt wist te scoren door van Kees te winnen. Overigens toonde Ronald opnieuw zijn vorm door van Wim van Schie te winnen.
Opnieuw wist Jan van Dam te winnen, nu van Jaap, terwijl Frans eigenlijk het gat tussen de nummers 1 en 2 vergrootte door van Ad te winnen. Jan van Huizen versloeg Sheila, terwijl Martijn te sterk bleek voor naamgenoot Joost. Wim Noordermeer versloeg Ronald, die eigenlijk hoopte om op een 50%-score. Maar daarvoor zou hij nu in de laatste ronde moeten winnen. Bonne toonde de ontwikkelingsachterstand van Jan van Baardwijk aan door hem stikmat te geven na slechts een kleine tien zetten. Onderin kreeg Wim van Schie er "zomaar" een punt bij, terwijl Kees een mooie winst boekte op Leo.
Zou het dan Martijn lukken om Jan van Dam te verslaan? Nee, ook in de laatste ronde toonde Jan zich een sterke snelschaker en haalde aldus een score van 9 uit 9! Voor de tweede plaats kon Wim Noordermeer te weinig tegenstand bieden aan Ad, die met deze winst dus de tweede plek voor zich opeiste. Thijs hield Frans van de derde plaats af door van hem te winnen. Die derde plaats werd nu voor Jan van Huizen, die remise speelde tegen Bonne. Dit had eigenlijk een beetje dezelfde reden als Bonne's remise van wat eerder tegen Jaap. De avond was tenslotte het eerste afgelopen voor Jan van Baardwijk, die deze ronde het punt cadeau kreeg. Ronald haalde toch zijn gehoopte 50%-score door van Frits te winnen, terwijl Leo deze ronde van Wim van Schie verloor.
De eindstand van de avond werd als volgt:
nr
naam
pt
w.p.
SB
1
Jan van Dam
9
45.0
45.00
2
Ad van der Ree
7
48.5
34.00
3
Jan van Huizen
6
49.0
28.00
4
Frans Troost
51.5
28.50
5
Thijs van Dam
38.0
20.75
6
Wim Noordermeer
5
48.0
21.50
7
Martijn van Dam
5
46.5
21.00
8
Jaap Santifort
5
45.5
20.00
9
Joost van Dam
5
40.5
18.25
10
Sheila de Jonge
5
39.0
15.75
11
Bonne Faber
5
37.0
16.50
12
Wim van Schie
38.0
11.75
13
Ronald van Velzen
35.5
14.00
14
Michiel Landman
4
46.0
14.50
15
Jan van Baardwijk
4
38.5
11.50
16
Arie Bliek
3
35.5
5.00
17
Kees Berkhout
3
30.0
4.00
18
Leo Stelloo
2
33.5
3.00
19
Frits van der Veeke
2
31.0
2.00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten