zondag 6 maart 2016

De Pionier 2-3-Torens 2 en ronde 24

De RSB-competitie is in de beslissende fase gekomen. Het hele seizoen had het tweede team in een soort euforie geleefd om een hernieuwd optreden in de tweede klasse te kunnen bewerkstelligen. Een belangrijke wedstrijd hiervoor en Fred van Wieringen bekeek de partijen, net als die van de interne competitie. Hij doet verslag.

Het tweede team van De Pionier had donderdag een wedstrijd tegen 3-Torens 2. Met de wetenschap, dat er bij winst misschien wel de koppositie veroverd kon worden, lag er veel druk op de wedstrijd. Ze begon positief voor De Pionier 2: de tegenstander van Fred van Wieringen aan bord 1 kwam niet opdagen. Fred had liever gespeeld voor het punt, maar de 1-0 stond wel op het bord!
Wedstrijdleider Ernst-Jan Pluim Mentz startte de wedstrijd na de gebruikelijke mededelingen. Na een half uur spelen zag ik dat Ben Blakmoor, spelende aan bord 6, een loper achterstond. Volgens Ben een moment van onoplettendheid. Hij kreeg er wel een pion voor terug. Naast Ben speelde Wim Noordermeer aan bord 7 een ongelukkige partij. Al snel kwam Wim 2 pionnen achter. Niet veel later een stuk, wat resulteerde in een verlies (1-1).
Aan bord 2 speelde Michiel Landman een partij tegen de speler met de hoogste rating van 3-Torens 2. Michiel kwam wat ongelukkig uit de opening. Naar mijn idee had hij a4 moeten spelen, om b5 tegen te gaan. Nu kreeg zwart een overwicht op de dame vleugel. Al snel werd de strijd om de e-lijn verloren. De druk werd erg hoog. Michiel probeerde met een paardoffer op f7 wat terug te doen, maar het hielp niet. Na enige zetten gaf Michiel op (1-2).
Teamleider Peter Derrez kwam slecht uit de opening. Zijn paard op a4 kon niet meer terug. Deze kon wel worden gedekt met b3, maar na afruil had Peter een dubbelpion op de a-lijn en kreeg hierdoor een nog slechtere stelling. Zijn tegenstander wist hier goed gebruik van te maken en veroverde eerst het centrum en dreef daarna zijn pionnen naar de achterlijn. Er was geen houden aan. Peter kon niets anders doen dan opgeven (1-3).
Ben had intussen geprobeerd, na loperverlies, het centrum te veroveren en met de b en c pionnen op te rukken, maar zijn tegenstander kon dit goed verdedigen. Na enige zetten zag Ben dat het nutteloos was om verder te spelen en gaf op (1-4).
Bonne Faber, ingevallen voor Frans Troost, deed zijn best om een goed resultaat te halen. Bonne kwam goed uit de opening maar in het middenspel kwam hij, na een combinatie, een (centrum)pion achter. De druk op zijn stelling werd hierdoor verhoogd. Deze vrijpion werd doorslaggevend en Bonne gaf na enige tijd zijn tegenstander de hand (1-5).
Alex van Wieringen aan bord 3 speelde tegen dezelfde speler die hij in januari tijdens het weekendtoernooi van het Tata Steel-schaaktoernooi had verslagen. Je merkte tijdens de partij dat de tegenstander van Alex geen zin had in een tweede verlies. Met diverse stukken werd de koningsstelling van Alex onder druk gezet. Alex had tevens een slechte loper, die weinig uit kon halen. Hij moest goed rekenen om de aanval tegen te houden. Hij koos elke keer de goede zet en dwong daarmee een fraaie remise af (1½ - 5½).
Als laatste speelde Sheila de Jonge aan bord 8 een prima partij. Beide spelers waren tot en met het middenspel aan elkaar gewaagd. Na lang nadenken offerde Sheila op de damevleugel een paard. Dit was doorslaggevend voor de partij. Sheila kon hierdoor schaak geven en tevens de dame winnen. Prima gespeeld, Sheila!
De einduitslag kwam hierdoor op 2½-5½. Het tweede team kwam weer met beide benen op de grond te staan. Rest nu nog een uitwedstrijd tegen koploper Shah Mata 3, terwijl alle resterende wedstrijden van belang zijn voor promotie of degradatie uit de groep!
  De Pionier 2 1597 - 3-Torens 2 1573 2½-5½
1 Fred van Wieringen 1705 - s.n.o.   1-0
2 Michiel Landman 1574 - Ronald Damhuis 1765 0-1
3 Alex van Wieringen 1616 - Arjen Hofman 1690 ½-½
4 Peter Derrez 1586 - Henk Springer 1619 0-1
5 Bonne Faber 1570 - Zenun Cormehic 1689 0-1
6 Ben Blakmoor 1697 - Egbert Berghout 1612 0-1
7 Wim Noordermeer 1581 - Jan Breugem 1353 0-1
8 Sheila de Jonge 1446 - Hans Kunnen 1286 1-0
Voor de interne competitie stonden vijf partijen op het programma. Jan van Huizen was gekoppeld aan Leo Stelloo. Jan zette Leo al snel onder druk. Leo moest hierbij de kwaliteit geven. Ook nog een pion. Het krachtsverschil was te groot en Leo gaf op. Jeugdspeler Martijn van Dam speelde tegen Frits van der Veeke een prima partij. Martijn zette, vanuit de opening, een aanval op f7 op. Frits verdedigde goed maar kon niet voorkomen dat er een toren verloren ging. Martijn speelde deze voorsprong fraai uit. Jan van Baardwijk trof in Jan van Dam een sterke tegenstander. Na enige tijd spelen won Jan van Dam een stuk en de partij.
De partij tussen Casper Verbeek en Ronald van Velzen verliep in de opbouw rustig. Na enige tijd zag ik dat Casper een dame achterstond. Casper speelde nog wel door maar Ronald liet zich niet van de wijs brengen en wist de partij te winnen.
Frits Wilschut en Johan M├╝llenberg maakten er een mooie en leuke pot van. Frits was, helaas voor Johan, iets te sterk en kreeg, na winst van diverse stukken, een hand van Johan.

Hiermee hebben we weer een nieuwe stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten