zaterdag 8 augustus 2015

ZAS ronde 6

De zomeravond was er ècht eentje en velen hebben daar gebruik van willen maken door van alles te doen, waar echter geen schaken bij hoorde. Toch verliepen de vijf te spelen ronden in een gezellige sfeer met ook nog iemand van wie een bezoek aan het ZAS al wat langer was geleden.
Daarvoor werd Jaap Santifort meteen beloond, hij mocht in de eerste ronde de degens (of waren het pionnen?) kruisen met Ernst-Jan Pluim Mentz. Jaap bleek nog niet tegen hem opgewassen te zijn. Datzelfde gold voor Bonne Faber tegen Jan Zoorob en voor Arie Bliek tegen Jan van Genderen. Maar Jan van Huizen deed betere zaken met de witten, hij versloeg Leo Stelloo. Ook Ad van der Ree was een goede aanvoerder van de witte stukken, hij rekende af met Frits van der Veeke. Maar het lukte Sheila de Jonge niet om dat voorbeeld te volgen, met zwart won Ben Blakmoor van haar. Als laatste in deze ronde was het de beurt aan Michiel Landman om een witte zege te produceren, hij won van Jan van Baardwijk.
Ernst-Jan had klaarblijkelijk zijn zinnen gezet op een hoge score, in ronde 2 versloeg hij Michiel. Ook Jan van Genderen wilde niet achterblijven, hij won van Jan van Huizen. Ben wilde hetzelfde doen, Ad echter toonde zich in deze partij sterker en won dus van Ben. Jan Zoorob haalde ook opnieuw een punt, dit ten koste van Arie, die daardoor nog puntloos bleef. Nog 6 anderen waren dat ook na de eerste ronde, daarvan zouden dus maximaal 3 over blijven. Dat klopte ook en die 3 hadden deze ronde allen wit. Leo verloor van Bonne, Frits van Sheila en de laatste Jan (van Baardwijk) kon deze ronde geen gelijke tred houden met zijn naamgenoten, hij verloor van Jaap.
Ronde 3 werd een succes voor de helft van de Jannen: Van Genderen verloor van Ernst-Jan, Ad verloor van Zoorob, Van Huizen verloor van Jaap en Frits verloor van Van Baardwijk (vast één van de 4 nullen weggewerkt). Waren de Jannen sterker met zwart dan met wit? Michiel verloor deze ronde van Ben, terwijl Bonne, ondanks stukverlies in eerste instantie, uiteindelijk toch won van Sheila. De volgende nul zou worden weggewerkt in de partij tussen Arie en Leo. Leo bleef nu, net als Frits, op 0 staan.
In de nu afgekondigde pauze werden de koppen weer bij elkaar gestoken om te bepalen, waar de prijzen terecht zouden komen en de uitslag van dit topoverleg betrof tenslotte de plaatsen 3, 7 en 12.
Daar kon iedereen vanaf nu dus rekening mee proberen te houden en er viel al meteen met vrij grote zekerheid iemand af want Ernst-Jan won van Jan Zoorob. Voor de eerste prijs (plek 3 dus) deed Ben geen goede zaken, zijn tegenstander Jan van Genderen daarentegen wel door deze partij te winnen. Ook Jaap ging daarvoor door van Bonne te winnen, terwijl Jan van Baardwijk blijkbaar wat te hoog op de ranglijst kwam te staan, waar hij Ad tegenkwam en dus verloor. Michiel had wel eens beter gescoord, ook nu verloor hij weer, nu van Jan van Huizen. Sheila hield Arie goed in bedwang en troggelde hem het punt af, terwijl Leo nog steeds puntloos bleef dankzij verlies van Frits. Maar hij verloor vooral dankzij de klok, die hij te weinig aan het werk zette na het doen van een zet.
Het leek er aan het begin van ronde 5 sterk op, dat er met 4 man gevochten ging worden om die "kostbare" plek 3 en daarvoor verloor ook Ad van Ernst-Jan. Zou Jan van Genderen hebben zitten rekenen voor het behalen van plek 3? Hoe dan ook, hij verloor van Jaap, die daardoor uitgeschakeld raakte voor een prijs, vooral omdat Jan Zoorob van Ben verloor. Voor de verdere prijzen won Jan van Huizen nog van Sheila, won Bonne van Arie en verloor Frits nog van Michiel. Leo bleef tenslotte troosteloos op 0 uit 5 door van Jan van Baardwijk te verliezen.
De eindstand werd tenslotte: 1 Ernst-Jan met 5 uit 5, 2 Jaap met 4 uit 5, 3 t.e.m. 8 Jan van Genderen, Jan Zoorob, Ad, Ben, Jan van Huizen en Bonne met 3 uit 5 (in deze puntengroep vielen dus twee prijzen en wel bij Jan van Genderen en Jan van Huizen), 9 t.e.m. 11 werden Michiel, Sheila en Jan van Baardwijk met 2 uit 5, 12 en 13 werden Arie (dus ook een prijs voor hem) en Frits. terwijl Leo de rode lantaarn mocht vasthouden met zijn 0 uit 5.

Wie de actuele stand voor de eindprijzen wil weten moet hier klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten