zaterdag 21 september 2013

Ronde 2


Gelukkig is het probleem met het plaatsen van foto's en ranglijsten op de site verholpen! Een mooi bericht voor alle, vooral in het ZAS, geïnteresseerden. Natuurlijk heten dat tegenwoordig "volgers" en ze kunnen hun hart ophalen, alle artikelen zijn bijgewerkt!

Voor de interne competitie zal het voor Rik Verheij een soort cultuurschok zijn geweest, toen hij er achter kwam, dat hij tegen Trudy Angeneind was ingedeeld. Maar ook Trudy zal wel eventjes verbaasd hebben gekeken, toen ze Rik tegenover zich zag. Maar als je de competitie begint met ieder gelijkwaardig en beiden verliezen hun eerste partij, dan is de mogelijkheid tot deze indeling toch aanwezig. Maar beiden gingen, toch wel met plezier, deze uitdaging aan en Trudy wist het nog redelijk lang uit te houden. Maar misschien heeft Rik zijn allerbeste beentje nog niet vóórgezet en Trudy zodoende wat langer achter het bord gehouden. Uiteindelijk wist Trudy het dus ook niet te bolwerken.
Het duel tussen Leo Stelloo en Jan van Huizen was er eentje tussen lijstaanvoerders en dat zal vooral Leo van te voren niet hebben verwacht. Maar hij raakte in de loop van het gevecht een tweetal pionnen kwijt en moest in het eindspel proberen die achterstand weer goed te maken. Toen hij echter verzuimde zich de enige open lijn toe te eigenen was het, zoals men dan zegt "in hogere zin", eigenlijk al afgelopen. Jan deed dat namelijk wel en zodoende kreeg diens toren de mogelijkheid geboden de stelling binnen te dringen. Maar dat duurde nog wel even, Jan wilde eerst zijn pionnen betere velden geven. Toen dan tenslotte de toren toch via d3 met schaak binnenkwam was het snel gebeurd. Er viel nog een pion op de damevleugel, de nog aanwezige witveldige lopers werden geruild en Jan's e-pion werd eigenlijk steeds groter. Leo drigde nog wel die promotie te verhinderen, slaagde daar echter niet in en verloor tenslotte de partij op tijd.
Ben Blakmoor kreeg nou eens zijn geliefde opening met zwart tegen, wist daar (ook) wel weg mee tegen Michiel Landman. Maar Ben werd overmoedig en raakte zijn voorsprong weer kwijt. Hij probeerde wel Michiel de draad van het middenspel krijt te doen raken, Michiel wist echter de juiste weg vast te houden en toen Ben tot zijn spijt moest toegeven, dat hij zijn kansen had overschat, deed hij dat met een ferme handdruk.
Bonne Faber kreeg de kwalijke taak toebedeeld om te proberen Ernst-Jan Pluim Mentz beentje te lichten. Wonderwel bleef hij nog redelijk lang zelf op de been, toch werden langzamerhand de contouren van een verlies wel zichtbaar voor hem. Toen Ernst-Jan dan ook op zeker moment de c-pion wist buit te maken, was het, in dezelfde hogere zin als zoëven bij Leo en Jan, uit. Toch probeerde Bonne nog wel het aanwezige hout (lees: ijzer) met handen te breken, zijn streven bleek helemaal ijdel.
Tenslotte hadden Jan van Baardwijk en Frits Wilschut beiden zo goed als dezelfde reis achter de rug om tegenover elkaar te komen zitten in De Eendraght. Op zich hadden ze zich dat kunnen besparen, je bent toch eigenlijk niet voor niets lid van een schaakvereniging. Deze zit had een prettiger gevolg voor Jan dan voor Frits, als je het tenminste uit het oogpunt van winst en verlies bekijkt. Toch zullen ze beiden na afloop zonder al te veel spijt bijna dezelfde terugreis hebben ondernomen!
 
De nieuwe ranglijst ziet er nu zo uit: ronde 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten