dinsdag 26 maart 2013

Groene Hart Jeugdcup


De gevoelens na het debacle van donderdagavond waren nog lang niet verwerkt toen het focus al weer gericht diende te worden op een andere activiteit: de Groene Hart Jeugdcup. Want tenslotte, om er maar eens een cliché op los te laten: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Jeugdleider Jan van Huizen vertelt er over.

De Pionier gastheer voor Groene Hart Jeugdcup.
Vrijdag 22 maart was de Pionier voor de eerste keer gastheer voor de Groene Hart Jeugdcup. Hieraan doen 32 jeugdteams mee van schaakverenigingen uit de regio Rotterdam. De teams zijn verdeeld over 8 poules en deze vrijdagavond waren de wedstrijden van poule 3A en 4B in Hellevoetsluis. En natuurlijk speelde het jeugdteam van de Pionier ook mee.
Om 19.00 uur waren alle teams aanwezig en kon de strijd op het schaakbord beginnen. In poule 3A begon Spijkenisse in de eerste ronde met een mooie 4-0 overwinning tegen Overschie en De Pionier won na een spannende strijd met 3-1 van CSV. Heel leuk was, dat in het team van Spijkenisse alleen maar meiden meededen en bij sommige jongens smaakte het verlies daardoor extra zuur. In de tweede ronde liet Spijkenisse duidelijk merken dat ze wilden promoveren want ook nu werd een prachtige 4-0 overwinning geboekt, tegen De Pionier. CSV won deze ronde van Overschie en daardoor moest Overschie in de laatste ronde alle zeilen bijzetten om niet te degraderen. Spijkenisse nam in de laatste ronde iets gas terug, maar ook nu werd het vrij gemakkelijk 3-1, tegen CSV en zij promoveren dan ook met vlag en wimpel naar de tweede klasse met maar liefst 11 bordpunten. Overschie lukte het ondanks felle strijd niet om te winnen en zij verloren met 1-3 tegen De Pionier. De Pionier werd dan ook tweede met 6 bordpunten en CSV derde met 5 bordpunten. Overschie degradeert met 1 bordpunt naar de vierde klasse.
In poule 4B was het in de eerste ronde spannend en er was geen duidelijke 4-0 overwinning zoals in de andere poule.

3-Torens 1 moest spelen tegen 3-Torens 3 en dat is altijd speciaal, twee teams van 1 club. Zoals verwacht won het eerste team, maar toch haalde het derde team ook een bordpunt, dus 3-1. DSC en Overschie speelden gelijk waardoor het in de volgende rondes spannend werd. 3-Torens 1 liet er echter in de volgende ronde geen twijfel over bestaan wie er wilde promoveren. Ze behaalden een mooie 4-0 overwinning tegen DSC, waardoor het voor DSC moeilijk werd om niet te degraderen. In de andere wedstrijd deze ronde won Overschie met 3-1 van 3-Torens 3. Dat zorgde ervoor dat er in de laatste ronde een hele spannende wedstrijd op het programma kwam, namelijk DSC tegen 3-Torens 3. De andere wedstrijd was 3-Torens 1 tegen Overschie en die werd met 4-0 gewonnen door 3-Torens 1, waardoor zij, net als Spijkenisse in de andere poule, met 11 bordpunten promoveerden, naar de derde klasse. De strijd tussen DSC en 3-Torens 3 eindigde in 2.5 tegen 1.5 voor 3-Torens 3 met een spannende remise aan het vierde bord. Hierdoor werd Overschie tweede met 5 bordpunten, 3-Torens 3 werd mooi derde met 4.5 punt en helaas behaalde DSC te weinig punten en degraderen ze met 3.5 bordpunt naar een lagere klasse.
Het was een zeer sportieve avond met leuke schaakpartijen en rond negen uur was alles al weer opgeruimd en iedereen op weg naar huis. De één met een blij gevoel van gepromoveerd zijn en de ander teleurgesteld vanwege de degradatie. Maar het leuke bij de Groene Hart Jeugdcup is dat er elke ronde gepromoveerd en gedegradeerd kan worden, dus op vrijdag 19 april zijn er weer nieuwe kansen voor iedereen.

Eindstand
Poule 3A             

Spijkenisse 1     11
De Pionier 1       6
CSV 2                5
Overschie 1        2

Poule 4B

3-Torens 1          11
Overschie 2         5
3-Torens 3            4.5
DSC 2                   3.5

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten