zaterdag 12 mei 2012

Ronde 34

Oude liefde roest niet, zo bleek ook deze donderdagavond. Een lid had een kennis meegenomen, die ook wel eens de sfeer bij een schaakclub wilde proeven en een oud-lid bleek hetzelfde idee gekregen te hebben. Ze speelden tegen elkaar en "de kennis van" wist tenslotte te winnen. Maar ook de leden zelf schaakten dat het een lieve lust was!
Er bleek weer eens dat veel meer mensen een leuk partijtje weten te spelen dan er normaliter naar een vereniging komen. Zoals op vele websites van die verenigingen valt te lezen kennen de meeste clubs, niet slechts in de regio, ook landelijk, dit fenomeen. Immers, als iedereen, die minstens de schaakregels beheerst (of, om maar eens naar een andere sport te kijken, weet wat buitenspel is) naar de diverse verenigingen zou komen dan zou de KNSB waarschijnlijk op z;n minst vertienvoudigd worden. Maar laten we nu meer de realiteit volgen en kijken wat er in ronde 34 gebeurde.
De competitie '11-'12 loopt op zijn laatste benen, nog 5 ronden en alle kampioenen zijn bekend, dus in bijna elke groep is de vraag ontstaan "wie, o, wie"? Voor groep 1 en dus het clubkampioenschap speelt die vraag niet zo wat Ernst-Jan Pluim Mentz staat werkelijk een straatlengte voor en kan eigenlijk, praktisch gezien, niet meer worden ingehaald. Dat wil echter niet zeggen dat hij zijn partijen met de vingers in de neus kan spelen, geen enkele schaker begint eigenlijk een partij met het idee "geen probleem als ik verlies" en dus ook Ernst-Jan niet. In deze ronde werd hij opnieuw tegen nummer 2 (nu Jan van Dam) ingedeeld. Jan was vast van plan zijn huid zo duur mogelijk te verkopen en daarin slaagde hij wonderwel. Sterker nog, hij wist op een gegeven moment zelfs een kwaliteit te winnen. Maar Ernst-Jan liet dat niet op zich zitten en kwam later weer op gelijke hoogte uit materieel oogpunt. Wel hadden beiden nog een loper en deze waren niet van dezelfde kleur. Ernst-Jan bleek een pion meer te hebben overgehouden, dat was echter wel een dubbele, op de f-lijn. Een aantal pionnen werd nog geruild, Jan wist de zaken (o.a. een vrijpion op de b-lijn) in orde te houden, ondanks zijn mindere minuten op de klok. Dat bleek geen reden voor Ernst-Jan om te proberen Jan door de vlag te jagen en er werden (terecht) handen geschud ter bekrachtiging van de remise.
Voor groep 2 werd het voor Ben Blakmoor zaak zijn voorsprong op de lijst t.o.v. o.a Jan Straatman te vergroten. Daarvoor moest hij dan wel een goed resultaat neerzetten tegen Fred van Wieringen. Maar dat ging niet van een leien dakje, ook al leek Ben leuke mogelijkheden in zijn stelling te kunnen vlechten. Fred echter hield zijn rug recht en mocht tenslotte zelfs de volle winst opstrijken omdat Ben een foutje maakte in het eindspel.
Dus een grote kans voor Jan Straatman om de toppositie te krijgen tegen Jan van Huizen. Maar Jan Straatman raakte in problemen, zijn koning kwam in een slechte positie op de damevleugel. Het had er alle schijn van dat Jan van Huizen middels een familieschaak met zijn loper op h6 de witte dame zou kunnen winnen, hij koos echter een ander plan en verjoeg de witte dame met zijn e-pion. Ook dit plan bleek voldoende inhoud te hebben voor de winst.
Hierdoor leek het dus een status quo te worden aan top van deze groep, dan had je echter Wim Noordermeer niet meegerekend! Wim speelde tegen Arie Bliek en wist Arie aan handen en voeten te binden. Arie wist zich niet te bevrijden en moest lijdzaam toezien dat hij werd opgebracht. Groep 2 kent dan nu een zeer spannende stand met Ben nog steeds op plek 1, plm.10 punten lager Wim op plek 2 en daar weer plm.10 punten onder Jan.
Maar ook Michiel Landman is nog niet uitgeschakeld, hij staat weer plm.10 punten onder Jan Straatman, speelde deze avond echter een ongelukkige partij tegen Alex van Wieringen. Hij wist namelijk een keurige aanval op te zetten, overspeelde daarbij echter zijn hand met een loperoffer op h3. Dit zag er bijzonder gevaarlijk uit en Alex moest zich tot het uiterste inspannen om "zijn voeten droog te houden". Dat lukte hem wonderwel, hoewel Michiel het hem, ondanks een toren achterstand, nog heel moeilijk maakte. Toch dus een punt voor Alex.
Ook in groep 2 speelt Rob van Wijgerden, echter niet op een plek om kans op een titel te maken. Deze avond werd hij gekoppeld aan Jan van Baardwijk, hij probeerde echter wel wat van die partij te maken. Maar Jan liet zich niet verleiden tot meegaan in de escapades van zijn tegenstander en sleepte daardoor de volle winst binnen. En kwam daarmee toch nog op een redelijke plek in groep 2, momenteel 3 punten achter Michiel.
Voor groep 3 bleek de grootste kanshebber (Simone 't Mannetje) afwezig, zij moet nog behoorlijk aan de bak wil ze die titel binnen halen. Eerst en vooral heeft ze tot nu toe 3 partijen te weinig gespeeld om reglementair voor de prijs in aanmerking te komen. Daarnaast moet ze zich dan uiteraard ook de achtervolgers van het lijf houden.
Na deze ronde is dat in eerste instantie Frits Wilschut, die korte (nee, hij had er bijna de hele avond voor nodig!) metten maakte met Trudy Angeneind. Want Trudy bleef bijna de hele partij langszij en Frits had het toreneindspel nodig om haar tenslotte van zich af te houden. Weer een bewijs, dat Trudy goed op weg is om zich te ontworstelen van sowieso een plek helemaal onderin!
De laatste partij voor dit verslag werd gespeeld tussen Sheila de Jonge en Leo Stelloo. Sheila wist Leo vanaf het begin redelijk onder druk te brengen en te houden. Maar dat had ook te maken met de (tè) voorzichtige houding van Leo. De hem geboden kansen zag hij niet of durfde ze niet aan te pakken. Toch moest Sheila wel tot het eind van de avond op haar tellen blijven passen voordat ze het punt binnen mocht halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten