zondag 8 april 2012

Ronde 2 snelschaken

De tweede mogelijkheid om zich te plaatsen voor de finale. Ondanks vele pogingen om meerderen hiervoor warm te maken waren slechts 2 op dit moment niet-Pioniers aanwezig. Beiden staan rechts op bijgaande foto.
Maar desondanks wisten de aanwezigen er een gezellige avond van te maken, werden diverse herinneringen opgehaald en liet men zich de hapjes goed smaken. Hoewel ook de cateraar zich niet liet zien wist spreekstalmeester Fred van Wieringen aan het slot van de avond toch een applausje voor diens moeite op te laten klateren tijdens zijn slotspeech, waarin hij ook de mogelijke finalisten voor de finale op 18 mei a.s. noemde.
Maar voordien werden heel wat pionnen verzet, nogal wat paarden van stal gehaald en ook zondigde een aantal spelers tegen de regels. Wat bijvoorbeeld te denken van iemand, die in redelijk te winnen positie de vijandelijke dame naast zijn koning gezet kreeg (een poging om remise middels pat af te dwingen) en als antwoordzet zelf zijn tegenstander schaak zette? Uiteraard werd hier, in plaats van een mogelijke remise, meteen winst geclaimd! Of van twee spelers, die al zo'n 5 minuten met hun partij bezig waren en steeds de klok van de tegenstander na hun zet aan de gang brachten en toen pas tot de ontdekking kwamen dat de klok nog niet in gang was gezet!? Dat dus maar snel deden en ondanks de langere tijd toch niet verder kwamen dan remise! Veel gelach en plezier dus.
Ernst-Jan Pluim Mentz liet meteen zien wat zijn bedoelingen waren (ondanks dat hij zich bij de eerste ronde al had geplaatst met 9 uit 9) door Rob van Wijgerden een nulletje aan te smeren. Ook Rik Verheij liet geen twijfel bestaan aan zijn plannen voor zijn tijdsbesteding op de avond van 18 mei. Hij versloeg Wim van Schie. Ook Ad van der Ree liet geen twijfel bestaan over zijn kansen door van Wim Noordermeer te winnen, net als Jan van Dam van Sheila de Jonge. Ondanks dat hij zich hoogstwaarschijnlijk al had geplaatst (7 uit 9) gaf Fred een lesje aan Wim Schouten, die, sinds hij De Pionier een kleine 20 jaar geleden had verlaten, nog slechts een enkele keer de stukken had beroerd. Simone 't Mannetje was niet opgewassen tegen Jan van Huizen, terwijl Alex van Wieringen de schrik van zijn leven kreeg tegen Arie Bliek. Frits Wilschut kreeg volop kansen tegen Bonne Faber, wist die kansen echter onvoldoende uit te buiten en verloor daarom. Jan van Baardwijk haalde zijn eerste punt tegen Leo Stelloo, die meer voor de gezelligheid was gekomen dan voor de punten. Dat geldt ook wel voor Trudy Angeneind, die dat deze ronde toonde door van Michiel Landman te verliezen.
De toon was dus gezet voor de tweede ronde en Jan van Huizen merkte meteen wat dat inhield toen hij tegenover Ernst-Jan plaats had genomen. Ook Rik bleef op het voor hem juiste pad door Bonne te verslaan. Michiel merkte deze ronde dat Ad toch een heel ander verhaal was dan Trudy, terwijl Arie in een soort van euforie raakte door zijn tweede Van Wieringen (nu Fred) achter elkaar te verslaan! Alex liet Wim Schouten merken dat er toch niet te spotten viel met de Van Wieringens, terwijl Simone in de voetsporen van Ernst-Jan volgde tegen Rob. Ook de eerste remise werd deze ronde een feit, tussen Frits en Wim van Schie. Trudy (tegen Wim Noordermeer) en Leo (tegen Sheila) bleven ook nog puntloos na deze ronde.
In ronde 3 wist Ernst-Jan duidelijk te maken aan Jan van Dam dat je je niet zonder slag of stoot kunt plaatsen voor de snelschaakfinale, terwijl Rik daar ook de nodige problemen mee kreeg door zich te onvoorzichtig te gedragen t.o.v. zijn dame, tegen Ad. Ook Fred kwam weer in het goede spoor door van Michiel te winnen. Bonne toonde overigens aan Arie niet uit Van Wieringen-hout te zijn gesneden, terwijl Jan van Huizen geen medelijden toonde met Sheila. Alex won van Wim Noordermeer en Simone van Jan van Baardwijk. Rob scoorde zijn eerste punt, zijn slachtoffer was Wim van Schie, terwijl Wim Schouten nog puntloos bleef dankzij Frits. Ook Trudy bleef puntloos en daar zorgde Leo voor.
Ronde 4 zorgt er vaak voor dat de bokken echt van de schapen worden gescheiden, hoewel je Ad en Alex niet echt schapen kunt noemen en Ernst-Jan en Rik bokken. Maar hun resultaat was er wel naar. Jan van Dam (winst op Bonne) en Simone (winst op Fred) bleven ook in het spoor van -vooral- Ernst-Jan, terwijl Jan van Huizen zich ook nog bij de kopgroep voegde door van Arie te winnen. Nu eindelijk wist Wim Schouten een punt te scoren en Trudy bleek nu de enige zonder punten.
Ronde 5 werd de laatste ronde vòòr de pauze en daarin kwamen de snelschaakgiganten Ernst-Jan en Rik tegen elkaar uit en Rik verloor al zijn tweede partij. Jan van Huizen en Simone bleken zich hersteld te hebben van een wat moeilijke start door zich als eerste achtervolgers van Ernst-Jan op te werpen via hun overwinning op resp. Ad en Jan van Dam. Fred en Wim Noordermeer wilden ook graag in hun spoor blijven en daarvoor hielden ze elkaar in bedwang met een remise. Alex kwam weer wat terug door van Bonne te winnen. Wim Schouten kreeg de smaak wat meer te pakken, hij versloeg Leo, terwijl Trudy nog steeds puntloos bleef, nu dankzij Rob.
Na volop genoten te hebben van de pauze wist Ernst-Jan zijn volgende punt te scoren, zijn slachtoffer deze ronde was Simone, die het meestal niet zo op pauzes heeft begrepen. Ook Jan van Huizen kwam in deze eerste partij na de pauze niet zo goed uit de verf door van jan van Dam te verliezen. Ook Rik scoorde zijn volgende punt, dankzij Michiel, terwijl Ad de gepoogde opmars van Sheila stopte. Zoals het hoort (?) speelden Alex en Fred onderling remise, terwijl Wim Noordermeer zijn opties open hield door van Wim van Schie te winnen. Onderin toonde Jan van Baardwijk ook geen medelijden met Trudy en "verkocht" haar haar zesde achtereenvolgende nederlaag.
In ronde 7 ging Alex er voor zorgen dat Ernst-Jan zijn snelschaakseizoen bij De Pionier niet met een 100%-score zou kunnen voltooien, hij snoepte hem heel knap een halfje af! Jan van Dam en Jan van Huizen probeerden daarvan te profiteren door van resp. Ad en Rik te winnen. Wim Noordermeer sneed Simone een beetje de pas af met een overwinning, terwijl Fred hetzelfde deed met Sheila. En Trudy maar puntloos blijven, ook Frits toonde geen medelijden. Toch bleven Jan van Baardwijk en Leo einigszins in haar buurt wegens verlies van Wim Schouten en Arie.
Ernst-Jan had zich van zijn "schok" tegen Alex hersteld en Wim Noordermeer was de eerste die dat merkte. Bonne wist Jan van Huizen op remise te houden (of wist Jan remise te scoren?), terwijl ook Jan van Dam en Fred een beetje pas op de plaats maakten met hun onderlinge remise. Rik versloeg Simone, die daardoor met nu 4 punten uitgeschakeld leek voor de finale. Daar bleef Alex wel in geloven door van Michiel te winnen. De staart van de ranglijst verloor weer allemaal (Jan van Baardwijk van Sheila, Leo van Rob en Trudy van Wim van Schie), ronde 9 moest dus (behalve voor plek 1, daar had Ernst-Jan zich al vast genesteld) de beslissing brengen.
Daarin nam Ernst-Jan wraak voor dat halfje tegen Alex door van Fred te winnen, terwijl Alex zijn kans greep middels winst op Jan van Huizen. Ook Rik greep dezelfde kans met winst op Jan van Dam, terwijl Ad niet verder kwam dan remise tegen Bonne. Wim Noordermeer hield zijn kansen in leven met een overwinning op Rob, net als Simone in het (overigens enige van de avond) damesonderonsje met Sheila. Arie vond dat Trudy puntloos moest blijven, terwijl Michiel enige troost probeerde te brengen door Leo in haar buurt te houden.
Voor de finale plaatsen zich hierdoor Ernst-Jan (twee keer, met 9 en 8½ uit 9), Fred (met 7 uit 9 uit de eerste ronde) en Ad (met 6½ uit 9 uit de eerste ronde), Rik (met 6 uit 9 uit de tweede ronde) en Alex (met ook 6 uit 9 uit de tweede ronde). Aangezien Ernst-Jan dus een plekje vrij laat komen de volgenden daarvoor in aanmerking: Ad (5½ uit de tweede ronde), Simone (5½ uit 9 uit de eerste ronde), Jan van Huizen, Jan van Dam en Wim Noordermeer (5½ uit 9 uit de tweede ronde). Ad had zich in de eerste ronde al geplaatst en het is nu afwachten wie nog af gaan vallen door verhindering op 18 mei. Overigens, voor de anderen is er dan doorgeefschaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten