zondag 18 maart 2012

Spijkenisse 3-De Pionier 2

Dit werd, vooral gezien de voorgeschiedenis, een vervelende wedstrijd, die de sportieve gevoelens bij De Pionier toch wel behoorlijk geweld heeft aangedaan.
De feiten: al enige tijd geleden werd bekend, dat een drietal spelers van dit Pionierteam wegens diverse redenen op de vastgestelde datum was verhinderd. Eén van hen was zelfs sowieso verhinderd. Om de sportieve strijd in de groep niet al te veel geweld aan te doen probeerde Frans Troost (hij had nog wel even gelegenheid voor een fotootje te poseren) via e-mail te regelen dat er ten minste nog aan 2 borden vooruitgespeeld zou kunnen worden. Maar dat verzoek werd (om alleen bij Spijkenisse bekende redenen) geweigerd. Voor De Pionier is het een sportieve plicht om, als zo'n verzoek wordt gedaan, te trachten daar aan te voldoen. En als je dan met 3 teams in dezelfde klasse speelt.........!?
Je zou bijna via een forum er achter willen komen hoe andere verenigingen met deze verzoeken omgaan en - als het wordt geweigerd - acteren. Er werd bij De Pionier zelfs voorgesteld om met het minimaal verplichte aantal spelers (5) naar Spijkenisse te gaan en dan allemaal binnen 5 zetten op te geven om een statement te maken. Maar dit voorstel haalde het niet! Overigens, de wedstrijd zelf vond in een gezellige sfeer plaats, daar weet de meegereisde non-playing captain Ad van der Ree alles over te vertellen:
Op vrijdagavond 16 maart moest ons tweede team aantreden tegen Spijkenisse 3. Ons team moest gehavend aantreden. Er waren een aantal vakantiegangers (ja, dat heb je nu eenmaal in deze tijd) en een zieke. Spijkenisse kon (of wilde?) niet ingaan op ons verzoek om twee partijen vooruit te spelen.  We hebben dit nog nooit meegemaakt. Dit soort verzoeken komen regelmatig voor en alle clubs doen hun uiterste best om daaraan mee te werken. Per slot van rekening spelen we dit spel wel voor ons plezier!!!
Natuurlijk was er door deze situatie nauwelijks sprake van strijd, ik maak het verslag dus kort.
Aan bord 1 kreeg Spijkenisse een punt cadeau, we konden door alle vakantiegangers geen invaller vinden.
Aan de twee laatste borden streden onze invallers Frits Willschut (7) en Leo Stelloo (8) nog een dappere strijd. Helaas vertelde Frits zich in het eindspel, de koning van zijn tegenstander kwam op tijd bij de pion van Frits, die wilde promoveren. Leo verraste ons door de dame van zijn opponent middels een leuke combinatie te winnen. Maar helaas was Leo zo aardig om zijn dame weer terug te geven en het werd 3-0 dus.
Bleven de vijf spelers over die wel regulier in ons tweede team spelen.
Jan Straatman had aan bord 2 duidelijk zijn avond niet. Hij raakte van slag door een valletje in het Frans op d4. Daar trapte hij niet in maar hij raakte helemaal het spoor bijster toen de witte dame naar g5 werd gespeeld. Jan verspeelde pion g7, wat niet nodig was, en hij speelde daarna een verloren pot, 4-0.
Daarna verloor Rob van Wijgerden ook al snel aan bord 6. Na een opening, die gelijk opging, ontstond een stugge strijd. Wit stond positioneel iets beter. Toen Rob a5 speelde was het snel uit. Zijn tegenstander kreeg een ijzersterke vrijpion en Rob gaf terecht op, 5-0.
Michiel Landman speelde aan bord 3 een degelijke partij. Eigenlijk valt er niet zo veel over te zeggen. De twee hielden elkaar voortdurend in evenwicht. Het werd remise, de eer was dus gered.
Bonne Faber speelde aan bord 5 tegen hun speler met de hoogste rating een interessante partij. Bonne trok ten aanval tegen de zwarte koning. Maar deze ving de aanval bekwaam op. Daarna besloten de twee tot remise.
Als laatste partij bleef tenslotte die van Sheila de Jonge aan bord 4 over. Dit werd, zoals gewoonlijk bij Sheila, een levendige partij. Sheila zocht duidelijk complicaties. Gaf een paard weg maar kreeg dat later weer terug. Wit probeerde later in het centrum door te breken. Maar Sheila hield stand en hield een sterke loper over waardoor ze de witte velden beheerste. Ook dit werd remise.
De einduitslag werd dus 6½ -1½ voor Spijkenisse 3. Ze zijn daarmee nu kampioen geworden en gepromoveerd. Gefeliciteerd!
Voor ons een wedstrijd om snel te vergeten.
Het wedstrijdformulier vermeldde hierna het volgende:


Spijkenisse 3
1644
-
De Pionier 2
1510
6½-1½
1
Gijsbert Looij
1751
-
n.o.

1-0
2
Werner Hubner
1761
-
Jan Straatman
1496
1-0
3
Patrick Meijer
1708
-
Michiel Landman
1616
½-½
4
Simon van der Beek
1569
-
Sheila de Jonge
1413
½-½
5
Daan van Wingaarden
1865
-
Bonne Faber
1653
½-½
6
Jacques van Oijen
1554
-
Rob van Wijgerden
1602
1-0
7
Steyn de Lange
1344
-
Frits Wilschut
1280
1-0
8
Piet Taale
1597
-
Leo Stelloo

1-0
Geen opmerkingen:

Een reactie posten