zondag 16 oktober 2011

Ronde 6

Ook deze ronde werd gespeeld aan de vooravond van een eerste optreden van een Pionierteam voor de RSB-competitie. Daarover later meer, eerst de blik intern gericht.

Daar werd weer een tweede ronde bereikt voor de bekercompetitie en iemand daarvoor uitgeschakeld. Rik Verheij en Jan Straatman waren beiden aanwezig en konden zodoende tegen elkaar spelen. In beide partijen deed Jan zijn uiterste best, Rik bleef echter souverein zijn zetten spelen en gaf Jan geen kans op zelfs maar te proberen een remise af te dwingen. Rik dus door naar de tweede ronde. Voor de eerste ronde staan nog 5 lotingen open, de betreffende spelers hebben nog tot en met 10 november tijd om zich voor de tweede ronde te plaatsen, anders moet het reglement de beslissing brengen.
Ook stond er een familiestrijd op het programma, Fred en Alex van Wieringen stonden op de plaatsen 2 en 3 op de ranglijst en de kans leek erg groot, dat ze tegen elkaar moesten spelen. En inderdaad, ook het indelingsprogramma zag het zo. Uiteraard wisten ze, wat ze aan elkaar hadden en maakten ze er eeninteressant treffen van. Alex toonde aich ditmaal net wat gehaaider dan zijn vader, won materiaal en liet zich dat niet meer afnemen. Dat betekent tenslotte normaliter partijwinst en ook hier werd niet van die regel afgeweken.
Tegen Rob van Wijgerden bleek Jan van Huizen een moeilijke avond tegemoet te gaan, waarbij het er lange tijd op leek, dat er een remiseaccoord in de lucht hing. Na lang van alles uitgeprobeerd te hebben bleek Jan tenslotte toch de goede combinatie uit de hoge hoed te kunnen toveren en Rob, die al een poosje alle zeilen bij had moeten zetten om die remisehaven in het oog te kunnen houden, werd door die combinatie overdonderd, wist er geen antwoord op, behalve opgave.
Bonne Faber was te onvoorzichtig met zijn koning. Waar hij zijn monarch tegen Jan van Baardwijk eigenlijk zo snel mogelijk achter de relatief veilige paaltjes van de koningsvleugel had moeten brengen, liet hij hem onveilig in het centrum staan. Jan kwam met een paard en een loper daartegen opzetten en wist daarbij een kwaliteit te winnen. Was wat later de koning uit het centrum gehaald door Bonne dan hadden zich nog mogelijkheden geopenbaard omdat Jan zijn paarden te voorzichtig behandelde, Bonne zag het echter anders en werd tenslotte op een nederlaag getracteerd.
Het werd een interessant gebeuren tussen Sheila de Jonge en Arie Bliek. Sheila wist Arie onder druk te zetten. Daarbij meende Arie een sterke aanval op Sheila's koningsveste te kunnen beginnen, hij overzag daarbij echter totaal de komende matzet en moest dus puntloos huiswaarts keren.
Wim Noordermeer en Dik Roeffel speelden een rustige partij. In hun onderlinge partijen is Wim normaal gesproken net iets sterker (en slimmer?), wat ook deze avond zo bleek te zijn. Ook Dik dus puntloos naar huis.
Een geweldig foutenfestival werd het niet tussen Leo Stelloo en Frits Wilschut. Toch werden ze hier en daar toch wel gemaakt, de laatste door Frits. Volgens een oude schaakwaarheid trekt dan de andere speler aan het langste eind. Zo ook hier en Leo dus met het punt naar huis.
Dan zaten Wim den Heijer en Ger Croonenberg weer eens tegenover elkaar en leidde de partij eigenlijk langs de van hen bekende paden. Wim bedachtzaam zijn zetten overwegend en Ger te snel ingaand op een hem leuk lijkende zet. Het vervolg laat zich dan vrij gemakkelijk raden: winst voor Wim.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten