zaterdag 9 juli 2011

ZAS ronde 1

Bij de inschrijving kreeg je bijna het gevoel, dat er met smart was gewacht op weer een aflevering van dit toernooi! En alle oude bekenden waren er nog lang niet.

Vier nog ZAS-onbekenden gaven acte de présence en daar was zelfs hoog bezoek bij! Want Ronald Damhuis was, met zijn kano, afgezakt via het Kanaal door Voorne naar de Burgemeester Aarsebrug, waar hij zijn vervoermiddel had afgemeerd en de benenwagen genomen naar het iets verderop gelegen sportcentrum De Eendraght (ook nu bleken Damhuis' wegen wonderbaar). Opvallend aan hem was ook het lantaarntje (geen rood exemplaar), waarmee hij bestuursleden pleegt te zoeken. Lange gesprekken voerde hij met André Osinga; of dat iets opleverde.......?
We laten Ronald verder met rust met zijn bestuurlijke sores en richten onze blik op het toernooi, dat ditmaal startte met een avondje rapidschaak met een bedenktijd van een half uurtje p.p.p.p. Voor sommigen eigenlijk veel te kort, vooral Leo Stelloo bleek er problemen mee te hebben. Hij had waarschijnlijk beter gepast in de tijden van Howard Staunton, Alexander MacDonnell en Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais, toen klokken (althans voor tijdcontrole tijdens schaakpartijen) nog uit den boze waren. Ook nu bleek Jan van Huizen een weer niet te missen steunpilaar met zowel zijn verzorging van de indeling als zijn welkomstwoorden en het doen van de uitreiking van de prijsjes in natura.
In de eerste ronde bleek Angelique Osinga niet haar blakende vorm van eerdere ZAS-avonden te hebben. Ze verloor van Ad van der Ree, wat op zich geen schande hoeft te zijn, daarbij verloor ze wel de kans op de eerste plaats. Die kans verloor Eric de Lange ook direct, hij had het "geluk" aan Ernst-Jan Pluim Mentz te worden gekoppeld en die kans op een eerste plek was ook de enige kans die hij kreeg deze eerste ronde. Pechvogel van deze ronde zou je Frans Troost eigenlijk wel mogen noemen. Hij had tegen Lendert van den Ouden een vol stuk weten te winnen en stevende, volgens de insiders, op de winst af, hoewel zijn klok het daar niet helemaal mee eens leek te zijn. Daarom bood Frans "voor de zekerheid" remise maar Lendert vond dat hij dat aanbod niet mocht aannemen. Beiden kregen een beetje gelijk want Frans wist het aanbod niet in remise om te zetten. Ronald kwam aan het bord tegen Ben Blakmoor, die zijn typische spel tegen hem speelde. Ben probeerde wat combinaties uit, wat hem echter geen succes opleverde. Een dame tegen twee torens werd het resultaat, een paard van Ben stond echter ook niet erg gelukkig. Verlies dus tenslotte. De zussen Naomi en Tabitha Snikkers wisten ook beiden tot winst te komen, respectievelijk tegen Arie Bliek en Leo Stelloo. Beiden hadden echter wel de volledige tijd nodig, hoewel beider stelling dit eigenlijk tegensprak. Sidney Noordijk wist van Rien van der Molen te winnen terwijl er twee remises vielen: Simone 't Mannetje tegen Tim van der Hart en Steyn de Lange tegen Wim van Schie.
De tweede ronde bracht meteen de beide ratingfavorieten, Ernst-Jan en Lendert, tegen elkaar. Na wat geharrewar in de openingsfase wist Ernst-Jan de d- en de f-lijn in beslag te nemen met zijn torens (de dames waren al geruild), terwijl de koning van Lendert zich (van zijn veiliger thuis afgehouden door een eigen paard) op de e-lijn bevond. Met behulp van nog een paard werd die koning nu snel mat gezet. Uit de eerste ronde waren 10 spelers met één punt doorgestroomd en daarvan speelde Ronald tegen zijn volgende Pionier, Jan van Huizen. Dit werd een lange en interessante partij met toch wel Ronald steeds aan de beste kant van de stelling. Hoewel Jan zijn tegenstander nog wat extra grijze haren bezorgde bleek dat onvoldoende voor meer dan een 0. Peter Derrez leerde (als lid van Ontspanning uit Ouddorp en dus nieuwsgierig hoe de vriendschapsbanden verder aangetrokken zouden kunnen worden) in Ad een voor hem nog onbekende Pionier nader kennen. Peter bleek geen problemen met de persoon te hebben, wel met zijn spel! Ook Tabitha en Bonne Faber hoorden bij dit selecte gezelschap en probeerden een volgend puntje van elkaar af te snoepen. Maar het volle punt bleek voor beiden te ingewikkeld en een verdiende vrede werd getekend. Ook Sidney hoorde dus bij dit gezelschap, probleem wordt dan toch altijd dat de tegenstand veel sterker wordt. Kon hij nog van Rien winnen, nu was Naomi veel te sterk en dat merkte Sidney al heel snel. De vier spelers met een halfje werden opnieuw tegen elkaar ingedeeld, alleen was de volgorde anders. Nu kwamen er wel winnaars want Steyn wist van Tim te winnen en Wim van Simone. Dan mochten de tien verliezers proberen puntjes te sprokkelen. Was Ben zo van Ronald geschrokken, dat hij tegen Marjolein Osinga niet voor het volle punt durfde te gaan of wist ook Marjolein zijn gambietje te ontwijken? Hoe dan ook, het werd remise. Winnaars kende deze ronde verder in Frans (tegen Eric lukte het wel), Arie (tegen Rien), Rienk Pluim had nog ruim tijd over terwijl Leo er doorheen was geraakt en Angelique toonde haar kunnen aan Ger Croonenberg.
Bij deze ronde werd ook bekendgemaakt op welk geluksnummer een prijs zou vallen. Ditmaal zou dat op de nummers 1, 10 en 20 gebeuren. De rekenmachines werden snel opgestart om te proberen op één van die plekken te eindigen.
Daar had Ernst-Jan geen boodschap aan, hij wilde slechts de Pioniereer hoog houden tegen Ronald. Diens communicatiegevoel bleek onvoldoende tegen het combinatiegevoel van Ernst-Jan, het kwam niet eens tot een eindspel, waarin Ernst-Jan vaak zijn punten haalt. Met een iets grotere Pionierkennis kon Ronald weer de woelige baren opzoeken, die - vooral in het donker - de nodige stuurmanskunst vereisen. Zou Ernst-Jan nog iemand naast zich krijgen op de eerste plaats? Dat zou dan hetzij Ad hetzij Naomi moeten worden, die tegen elkaar speelden. Dat werd een leuke partij met op zeker moment ongelijke lopers, dus wat groetere remisekansen dan normaal. Ad bood dan ook remise aan maar Naomi, die Ad's koning in een hoekje had gedreven, wilde nog proberen daar munt uit te slaan. Dat lukte niet, terwijl Ad's vrije d-pion steeds verder oprukte en voordeel op zou kunnen gaan leveren. Dus bood nu Naomi remise, wat werd geaccepteerd waardoor deze avond slechts één speler kende met de volle 100% score. De remisespelers uit eerdere ronden werden opnieuw tegen elkaar ingedeeld en Bonne en Wim wisten geen einde aan die tendens te maken. Ook bij hen waren de ongelijke lopers beslissend. Bonne's pion meer kon daar geen verandering in brengen. Maar Steyn wist opnieuw te scoren, Tabitha werd langzaam, maar heel zeker, weggespeeld in het eindspel. Simone had misschien de pech, dat er een ronde tussen Ben's verlies en hun partij zat want Ben had zich helemaal hersteld van zijn verlies in de eerste ronde en maakte dat goed met winst nu. Ook Marjolein wist nu de Dick Kegge-score (50%) te halen, ze won - ook in het eindspel - van Tim. Peter leerde in Sidney zijn volgende Pionier (beter) kennen en kwam er ook achter waarom Naomi in de vorige ronde had gewonnen. Tenslotte wist Leo opnieuw zijn partij niet uit te maken binnen de gestelde tijd en Rien wist met dat punt op de loop te gaan.
Hierna dus opnieuw de beurt aan Jan van Huizen voor de prijsuitreiking. Eigenlijk gelukkig voor hem was daar geen prijs bij voor Ronald want die had, meteen na zijn debacle tegen Ernst-Jan, aan zijn spanen getrokken, ook omdat hij had geconstateerd, dat er geen Schots goud bij de prijzen stond. Wie kregen dan wel een prijs? Jan liet, geheel in Pionierstijl, als eerste de als 20ste geëindigde deelnemer uitzoeken en dat bleek Rien te zijn dankzij zijn winst op Leo. Rien bleek de minste weerstandspunten te hebben van alle spelers (Jan van Huizen, Arie, Sidney, Frans, Ger en Rien zelf) met één punt. Dan de prijs voor plek 10. Hier waren liefst 7 gegadigden voor met allen 2 punten: Bonne, Ronald, Wim, Lendert, Angelique, Peter en Rienk. Daarvan eindigden Angelique en Peter samen op die 10de plaats, beiden hadden 4½ w.p. en 2 SB en een beslissingspartij zou hier hebben misstaan, een prijs dus voor beiden. Hopelijk heeft die ruimhartigheid van Jan geen invloed op het inschrijfgeld!? Dan was het al een poosje bekend, wie de eerste plaats bezette en met een oefenboek voor stap 6 ging ook Ernst-Jan tevreden naar huis later.
Na deze eerste speelavond ziet de totaalstand er als volgt uit:

<><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><> <><>
Nr.

Naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

totaal

Plek

rating

1

Eric de Lange

33

23

----

2

Ernst-Jan Pluim Mentz

1515

1

2027

3

Ad van der Ree

1313

2

1758

4

Angelique Osinga

1111

9

1605

5

Marjolein Osinga

99

14

1479

6

Jan van Huizen

77

15

1754

7

Bonne Faber

1111

5

1645

8

Rienk Pluim

1111

11

1311

9

Simone ‘t Mannetje

55

22

1342

10

Tim van der Hart

55

21

1549

11

Frans Troost

77

18

1611

12

Lendert v.d.Ouden

1111

8

2018

13

Ronald Damhuis

1111

6

1888

14

Ben Blakmoor

99

13

1702

15

Ger Croonenberg

77

19

1302

16

Peter Derrez

1111

10

1571

17

Naomi Snikkers

1313

3

1824

18

Arie Bliek

77

16

1365

19

Leo Stelloo

33

24

----

20

Tabitha Snikkers

99

12

1524

21

Rien van der Molen

77

20

----

22

Sidney Noordijk

77

17

797

23

Steyn de Lange

1313

4

1183

24

Wim van Schie

1111

7

----


Totaal aanwezig

2424
 Mocht u overigens denken "mijn rating is heel anders", de hier gegeven rating is nog van augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten