zondag 22 augustus 2010

ZAS ronde 8

Een aantal vaste bezoekers van het ZAS heeft blijkbaar rekening willen houden met de evt. problemen van de penningmeester van De Pionier. Rond achten stroomde de zaal wel redelijk vol, er werd echter geen nieuw deelnemersrecord gevestigd.

Vanaf de start van deze snelschaakpoot van het ZAS-drieluik stond de avond eigenlijk voor een deel in het teken van het gevecht om de eindprijzen. Hierbij werd klaarblijkelijk geen middel geschuwd! Maar, buiten het vijftal, dat nog in aanmerking komt (er is besloten dat bij gelijk eindigen de prijzen worden gedeeld), speelde men frank en vrij voor de avondprijzen, die weer pontificaal stonden uitgestald. Ondanks dus geen nieuw record mocht er toch een tweetal "nieuwelingen" worden begroet. Allereerst een vroegere winnaar, die blijkbaar niet op de hoogte gebracht was van het spelen van hedit toernooi dit seizoen (of hij had zijn zomeravonden doorgebracht bij andere toernooien?). Maar Ruud Bosch (want om hem gaat het) begon goed, hij versloeg Wim van Schie. Ook de andere "nieuweling", Johan Seinen, startte met een goed resultaat: een remise tegen Leo Kotchiev. Overigens, Johan is een tijdlang lid geweest van "De Pionier", kon dat echter niet meer combineren met zijn grote andere hobby, toetsenist in een bandje. De vijf eindprijsfavorieten wisten, op één na, deze eerste ronde goed af te sluiten: Ad van der Ree won van Rienk Pluim, Wim den Heijer verloor van Ernst-Jan Pluim Mentz, net als Jan van Baardwijk van Philip Westerduin, terwijl Lendert van den Ouden de vijfde kanshebber, Dick Kegge, figuurlijk een kopje kleiner maakte. Een verrassing voor beiden (en misschien ook voor anderen) was de winst van Arie Bliek op Bonne Faber. Die winst was overigens wel verdiend. Ook vielen er twee remises. Ger Croonenberg en Sidney Noordijk werden al in deze eerste ronde tegen elkaar ingedeeld en wilden niet een groot deel van de avond tegen een nul aankijken. Daarom vast begonnen met een remise. Ook de clubmakkers Marco Beije en Sander Dröge waren aan elkaar gekoppeld en wilden elkaar, als clubgenoten, niet het vuur te na aan de schenen leggen.
In de tweede ronde speelde Lendert meteen weer tegen een andere favoriet, Ernst-Jan en laatstgenoemde wist met het punt aan de haal te gaan, hoewel een toren hier blijkbaar wel een voor Lendert negatieve rol in speelde. De andere favorieten wonnen wel: Ad van Wim Noordermeer, Philip van Nico van der Wallen en Dick van Wim den Heijer. Johan bleek ook nog te weten hoe je moet winnen, Karel d'Hond werd zijn slachtoffer. Jan van Huizen won van Jan Parre en Tim van der Hart van Frits van der Veeke. Ook was er weer een remise, Simone 't Mannetje en Jeanet Gerssen hielden het vriendschappelijk.
De favorieten slachtten elkaar enigszins af in het begin van het toernooi want nu speelden Ernst-Jan en Philip tegen elkaar en Ernst-Jan wist te winnen. Ad kon geen punt laten noteren, Ruud kende hem blijkbaar nog te goed uit beider Houten Paard-periode en versloeg hem. Lendert won van Arie en Dick van Bonne. Een remise was er tussen Marco en Simone (beider tweede al) en tussen Nico en Rienk. Karel was Tim te slim af en er bleef nog een tweetal met een nul over. Wim den Heijer had van Sidney gewonnen en Jan Parre van Rien van der Molen. Tenslotte bleef, naast Rien, Frits nog puntloos dankzij Wim van Schie.
Nu kreeg Ernst-Jan oud winnaar Ruud tegenover zich en opnieuw won Ernst-Jan. Ook de vier andere kanshebbers op de eindprijzen wonnen: Philip van Karel, Lendert van Simone, Ad van Jan van Baardwijk en Dick bleek in een vergeetachtige bui. Hij wist zich niet te herinneren dat je, als je als clubgenoten naar een toernooi gaat, je dan remise aan moet bieden. Marco werd het slachtoffer. Nog een remise, Rienk en Sander lukte dit beiden voor de tweede keer. Onderin wisten beide nulpunters te winnen: Rien won van Sidney en Frits van Ger. Hierdoor bleven beide verliezers met de rode lantaren opgescheept met hun halfje uit de eerste ronde. Maar, ook hier was het een kwestie van "gedeelde smart is halve smart" en ze kregen gelegenheid in de korte pauze, die nu volgde, om samen aan het idee te wennen om niet alleen het grote licht tussen de andere aanwezigen te zijn.
Na die pauze kreeg Ernst-Jan af te rekenen met Leo, wat hem goed afging. Maar de andere uitslagen waren niet helemaal zoals hij zal hebben gehoopt, hoewel Philip wel een punt kwijtraakte aan Ruud. Maar Lendert won wel (van Ad), terwijl Dick in een vrouwonvriendelijke stemming was, wat hij demonstreerde aan Jeanet. Een verrassing gebeurde in de onderste regionen, waar Sidney die vermaledijde rode lantaren alleen in handen van Ger liet blijven dankzij winst tegen Wim van Schie. Ger verloor van Jan Parre, die daardoor iets opgeluchter kon ademen. Die opluchting was er overigens niet voor Wim den Heijer, die van Frits verloor. Daarmee bleef hij Ger, samen met Rien (verloor van Wim Noordermeer), nog een halfje voor.
Dan naar de zesde ronde en de volgende overwinning van Ernst-Jan, tegen Dick. Maar ook Lendert won, hoewel Ruud wel degelijk probeerde Ernst-Jan een groot plezier te doen. Philip won van Sander en Ad bevond zich in het hoekje, waar de klappen vielen. Eentje werd hem uitgedeeld door Marco. Rienk was hard op weg remisekoning van de avond te worden, hij scoorde alweer zijn derde, nu tegen Simone, wat ook niet haar eerste was. Ook Leo en Nico waren beiden tevreden met een halfje. Onderin wilde Ger af van de laatste plaats. Daarvoor won hij van Rien, die nu, samen met Wim den Heijer (verloor van zijn naamgenoot Van Schie), die lamp moest torsen. Ook Sidney bleef in de buurt, hij verloor van Johan.
Door indeler Jan van Huizen werd nu weer een korte pauze in het vooruitzicht gesteld. De beide grootste vechters voor minimaal de eerste plaats deze avond (Lendert en Ernst-Jan) wonnen beiden opnieuw. Leo en Marco werden hun resp. slachtoffer. Philip en Dick speelden tegen elkaar en hielden elkaar keurig in evenwicht, terwijl Rienk hard op weg was voor "die andere" titel. Clubgenote Jeanet hielp hem daarbij een handje. Nico is wel eens slechter in vorm geweest en dat demonstreerde hij (die goede vorm althans) aan Ruud. Het was niet echt de avond van Ad, nu verloor hij opnieuw en Jan van Huizen was de dader. Het gevecht om die lantaren kreeg een nieuwe wending want Wim den Heijer versloeg Rien, waardoor deze alleen achterbleef. Maar ook Ger (verloor van Bonne) en Sidney (verloor van Karel) bleven in de nabijheid met beiden nu anderhalf punt.
Zowel Ernst-Jan als Lendert lieten zich niet uit het lood slaan door de onderbreking van hun ritme dankzij die pauze en wonnen, van resp. Nico en Philip, die daardoor nog meer achterop raakte. Dick toonde zijn vrouwonvriendelijke bui ook aan Simone, terwijl Ad eindelijk weer het goede spoor terugvond. Hij won van Karel. Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar Rienk scoorde zijn vijfde remise (tegen Marco, die ook al enkele achter zijn naam had staan) en werd daardoor de absolute remisekoning van de avond. De derde mogelijke titel (we hebben er eigenlijk 3: snelschaakkoning - remisekoning en rode lantarendrager) kwam steeds dichter bij Rien te liggen. Hij verloor van Wim van Schie, terwijl Ger afstand nam dankzij winst op Wim den Heijer. Maar Sidney bleef wel in de buurt, hij verloor van Frits.
Ook ronde 9 kon geen verschil brengen want Ernst-Jan versloeg Jeanet en Lendert deed hetzelfde met Jan van Huizen. Dick moest wat meer afstand nemen van de bovenste plekken dankzij Nico. Kreeg Rienk plots in de gaten, dat hij die naam had gekregen? In elk geval, hij verraste vriend en vijand door van Ruud te winnen! Philip wilde niet verder achter raken en won daarom van Marco. Was Simone jaloers op Rienk? Misschien wel, maar dan zou ze ook in de laatste ronde een halfje moeten scoren om op gelijke hoogte met hem te kunnen komen. Nu scoorde ze haar vierde, tegen Johan. Van de hooggeplaatsten op de eindlijst wist Ad eindelijk de goede weg voort te zetten en versloeg daarvoor Jan Parre. Rien had nu echt vriendschap gesloten met die lantaren en benadrukte dat met zijn verlies van Arie. En Sidney nam meer afstand, hij scoorde weer eens een punt, nu ten koste van Sander. Dankzij zijn verlies van Jan van Baardwijk bleef Wim den Heijer, met 2 punten, nog het dichtst bij dat ene van Rien.
De laatste ronde tenslotte en Ernst-Jan eiste gedecideerd de titel snelschaakkoning voor zich op door ook zijn laatste partij (tegen remisekoning Rienk) winnend af te sluiten. Maar Lendert bleef hem achtervolgen, hij won nu van Nico. Langzaamaan was ook Johan naar boven geslopen, zijn "running-up" werd echter gestopt door Philip. Dick had kennelijk doorgekregen hoe je met clubgenoten om moet gaan getuige zijn remise tegen Ruud. Ook Ad deed weer goede zaken, hoewel dat wel te laat was om helemaal bovenin te komen. Hij won van Jeanet. Het gevecht om de rode lantaren leek een nieuwe wending te krijgen want Rien beet op zijn tanden en versloeg Frits. Jammer voor hem echter moest hij toch alleen die lamp dragen want Wim den Heijer scoorde een halfje tegen Sander en bleef daardoor net buiten schot. Tenslotte toonde Sidney aan Bonne dat je heel voorzichtig met hem moet zijn: hij won een stuk en leek opnieuw te gaan verrassen. Maar hij wist dat in het eindspel niet vol te houden.
Dankzij de afwezigheid van ZAS-opperspreekstalmeester Fred nam Jan van Huizen ook nog maar eens de prijsuitreiking voor zijn rekening, wat hem wat later het traditionele "graag een applausje voor de organisatie" van Dick bijna alleen opleverde. Alleen de inschrijvingen had hij niet gedaan, daar was Jan van Baardwijk verantwoordelijk voor geweest. Deze Jan mocht de prijzen uitreiken aan vier deelnemers, die daarbij dit seizoen ook al het nodige aan de weg hadden getimmerd. Ernst-Jan mocht daarbij al voor de zesde keer naar voren komen, Dick kan ook goed uit de voeten met zijn "triootje" terwijl Simone en Wim den Heijer ook al eens eerder deze ervaring opdeden. Maar, getuige het opklaterende applaus, het werd hun wel gegund door de minder gelukkigen.

Uiteindelijk gaat het dit toernooi om de eindprijzen van resp. € 75,--, € 50,-- en € 25,--. De stand daarvoor is te zien op het onderstaande staatje:

Nr.Naam           r.1 r.2 r.3 r.4 r.5 r.6 r.7 r.8 r.9 totaal Plek rating
1  Wim den Heijer  7   9   5  11  --  --  13          47½  19-20 1366
Ernst-Jan      11  15  15  11  14  14  15  15        74     1   2027
3  Wim Noordermeer11  10  11   7  --  --   7  11        50    16   1446
4  Leo Stelloo     3  --  --   5  --  --   7  --        15    35   ----
5  Jan Straatman   9   9  --   5   7  --  --  --        30    27   1567
6  Bonne          11  10½  9  11  10½ 10  11  10        54     9   1645
7  Sidney          7   9   9   3   8½  7   3   7½       41    24    797
8  Arie            7   9½  9  11   8   9   9   9        47½  19-20 1365
9  Marjolein       7  10½ --  11   9½  8   9  --        48    18   1479
10 Tim             7  10  12  11  10½ 10   9  10        53½  10-11 1549
11 Jan v.Baardwijk 9   9½ --  --  10½ 10  11  10        51   13-14 1618
12 Leo Kotchiev   11  10  11   7  11  12   9  11        56     7   1712
13 Wim van Schie   9   8  10   7  10  11   9   9        49    17   ----
14 Philip         15  --  --  15  --  14  15  11½       70½    2   2062
15 Angelique       9  12  --  11  10  11   9  --        53    12   1582
16 Dick           15  10  11  11  10  13   5  11        61     3   1710
17 Sander         11  10½ --   7   8  --   9          47    21   ----
18 Alex            7  --  11  --   9   8  11  --        46    23   1709
19 Willem-Jan      7  --  --  --  --  --  --  --         7   41-44 1800
20 Fred           11  --  11   9  12½ 11  11  --        56½    6   1702
21 Jan van Huizen 11  10   9  13   9½ --  --  10        53½  10-11 1754
22 Ad             --  12½ 13  11  10½ 13  11  11        60½    4   1758
23 Simone         --  12½ --  --  10   9  13  10        54½    8   1342
24 Rien           --   7   7  --  --  --   3   7        24    33   ----
25 Dik            --   5½  7   3  --   7   7  --        29½   28   1413
26 Jan Parre      --  --  11  --  --  --   7  10        28    32   1418
27 Frits          --  --   9   7   8½  8   3   8        40½   25   1367
28 Lendert        --  --  --  15  15  --  15  14        59     5   2013
29 Marco          --  --  --  13   9  10   9   9½       50½   15   1322
30 Frank          --  --  --  11  --  12  --  --        23    34   1948
31 Theo           --  --  --  11  --  --  --  --        11    37   1774
32 Jeanet         --  --  --   9  10  11  11  10        51   13-14 1458
33 Daan           --  --  --   9  10½  9  --  --        28½  30-31 1521
34 Nico           --  --  --   7  11  --  --  11        29    29   1707
35 Arend          --  --  --   7  --  --  --  --         7   41-44 ----
36 Ger            --  --  --   7   9   9   5   7½       37½   26   1302
37 Rienk          --  --  --   7  10  10   9  10½       46½   22   1311
38 Elly           --  --  --   5   8½ --  --  --        13½   36   1271
39 Karel          --  --  --  --   9½ --   9  10        28½  30-31 1312
40 Leo Brands     --  --  --  --  --   9  --  --         9    40   1374
41 Henk           --  --  --  --  --  --   7  --         7   41-44 1361
42 Frans          --  --  --  --  --  --   7  --         7   41-44 ----
43 Ruud           --  --  --  --  --  --  --  10½       10½   38   1865
44 Johan          --  --  --  --  --  --  --  10        10    39   ----
Aanwezig          21  20  18  32  28  25  32  28      204

De prijzen per avond zijn onderstreept, de eindprijzen (zouden ze nu al uitgereikt worden) zijn eerste, tweede en derde. De ratings zijn, voor zover ze bekend zijn, de nieuwe augustus-ratings.

1 opmerking:

Johan Seinen zei

Bedankt voor het plaatsen van de link, het was ook wel weer een gezellige avond. Echter gaan we vrijdag in het Mach een feestje bouwen waarvoor iedereen uiteraard van harte welkom.

Groetjes, Johan

Een reactie posten