zondag 1 augustus 2010

ZAS ronde 5

Na deze ronde kunnen er "slechte" resultaten worden weggestreept, het wordt dus spannend voor de favorieten voor een eindprijs. Ook de opkomst beviel de organisatoren uitstekend.

Waren er in de eerste ronde van deze snelschaaktak al verrassingen te melden? Ja, eigenlijk wel en daar vallen de vorderingen van Angelique Osinga op schaakgebied enigszins van af te meten. Ze versloeg namelijk Leo Kotchiev. Of valt er de vordering van jaren bij Leo aan af te zien en dus toch verval van schaakkracht? Enig geluk had Bonne Faber omdat hij zijn tijd bijna had opgebruikt (voor het bereiken van een gewonnen positie) maar tegenstandster Marjolein Osinga (met slechts enkele seconden meer op de klok) hier geen gebruik van wenste te maken. Eén nieuw gezicht viel er te verwelkomen. Karel d'Hond had er de fietstocht vanaf Goedereede voor over om het ZAS te bezoeken en werd daarvoor "beloond" met een remise tegen Tim van der Hart. Jeanet Gerssen weet ook haar stukken te bespelen, daar werd Jan Straatman het slachtoffer van. En een zoveelste partij tussen Ad van der Ree en Dick Kegge eindigde in remise. De favorieten voor zowel een avond- als een eindprijs (Ernst-Jan Pluim Mentz en Lendert van den Ouden - hij moet nog minstens 3 avonden meespelen) wonnen beiden van resp. Rienk Pluim en Alex van Wieringen. Vader Fred van Wieringen wilde ook wel eens een prijs winnen en wierp zich op als favoriet (voor de derde eindprijs?) en maakte dit duidelijk aan Daan Mulder.
Indeler Jan van Huizen zette er behoorlijk vaart achter, de laatste uitslag was nog nauwelijks bekend of de indeling voor de volgende ronde werd al aangekondigd. Hier kreeg hij wel enige kritiek op van de nicotineverslaafden onder de spelers. Nico van der Wallen nam het voor hen op door Jan te verslaan! Overigens, de beide genoemde favorieten versloegen beide weer hun tegenstander. Ernst-Jan won van Jeanet en Lendert van Jan van Baardwijk. Fred deed het qua uitslag rustig aan, hij vond remise tegen Angelique voldoende. Maar misschien kwam hij ook wel goed weg? Eén van de latere winnaars van een avondprijs (nrs. 1, 2, 12 en 26), Simone 't Mannetje, legde de basis hiervoor met een winst op Frits van der Veeke. Ook Dick wilde Karel belonen voor zijn prestatie qua fietstocht en verloor "derhalve" van hem.
Ronde 3 weer winst voor Ernst-Jan (tegen Simone) en Lendert (tegen Nico). Ook Fred wilde zijn zelfopgelegde favorietenrol waarmaken en toonde geen medelijden met Karel. Enige verrassing mag je wel leggen bij de uitslag tussen Alex en Marco Beije. Marco won namelijk. Een nog grotere verrassing was de winst van Elly van der Wallen op Leo, hoewel de eerder aangegeven reden daar natuurlijk ook een rol bij kan hebben gespeeld. Opnieuw een remise voor Marjolein. Zouden we eens een remisekoningin krijgen of had ze ook medelijden met Arie Bliek? Arie kwam hierdoor van de hatelijke 0 achter zijn naam af, dat lukte ook 2 anderen. Sander Dröge won van Sidney Noordijk en Jan Straatman versloeg Ger Croonenberg. Hierdoor bleven Sidney en Ger nog puntloos.
Na opnieuw een razendsnelle indeling kondigde Jan aan het na deze ronde even rustig aan te willen doen en gunde de rokers daar een pauze voor. In deze ronde werd de eerste plaats voor deze avond een stuk duidelijker want Lendert wist Ernst-Jan te kloppen. Hierdoor kwam Fred op een tweede plaats, aangezien hij van Ad wist te winnen. Simone liet Angelique zien waar het fout kan gaan en ook Jeanet verloor, van Nico. Het was dus niet helemaal een gelukkige ronde voor de dames, hoewel Elly haar partij tegen Marco remise wist te houden. Maar Marjolein verloor ook, ze wist geen misbruik van Leo's leeftijd te maken. Het zou niet helemaal de avond van Alex worden, hij verloor weer een puntje en dat werd opgeraapt door Wim van Schie. Eindelijk raakte zowel Sidney als Ger de 0 kwijt. Daarvoor hielden ze elkaar op remise!
Na de pauze bleek, dat een telefoontje niet slechts de onderhavige partij kan kosten, nee, zelfs de resterende 6 partijen want Jan Straatman kreeg de oproep onmiddellijk naar huis te komen, zodat een aantal spelers daar profijt van kon trekken. Dat "liever niet"-geluk kwam nu bij Jan van Huizen terecht. Daardoor kon hij er getuige van zijn, dat Fred nog net te weinig favoriet ging zijn door van Lendert te verliezen en dat eenzelfde lot aan Nico te beurt viel tegen Ernst-Jan. Simone bouwde weer aan haar totaal door Ad te verslaan en Elly werd door Dick "gestraft" voor haar hoge positie op dat moment. Onderin wist Ger nu zelfs te winnen en liet Arie daarmee, samen met Sidney, die van Alex verloor, achter met de rode lantaarn.
Lendert denderde door, nu werd Simone zijn slachtoffer. Hetzelfde deed Ernst-Jan met Dick. Ook Jan van Baardwijk, die "stiekem" één van de hogere posities had bezet, wilde daar blijven en daarvoor versloeg hij Karel. Ook Fred kon weer omhoog kijken dankzij zijn overwinning op Leo. Angelique wilde ook nog meedoen en won daarvoor van Nico. Er vielen deze ronde 3 remises en één daarvan kwam op naam van Marjolein, tegen Ger. De anderen waren overigens tussen Tim en Jeanet en tussen Sander en Rienk. Sidney deed ook goede zaken door Arie te verslaan en kwam daarmee op gelijke hoogte van het trio Frits (verloren van Wim), Marjolein en Ger. Arie stond troosteloos onderaan met zijn halfje.
In ronde 7 werd alles bovenin nog eens rechtgezet want Lendert won van Ad, Ernst-Jan van Fred, Jan van Baardwijk van Simone, Angelique van Karel en Daan van Dick. Typisch daarbij was dat ze allemaal met zwart speelden. De eerste witwinst was er voor Jan van Huizen tegen Alex. Verder wonnen alle witspelers (Leo van Wim, Nico van Tim, Jeanet van Marco, Rienk van Elly, Bonne van Sander, Frits van Ger en Arie had nu dat "liever niet"-geluk). Toch nog een zwartwinst, voor Marjolein tegen Sidney.
Er was nogmaals een korte pauze ingelast en hierna ging alles als vanouds verder: Lendert won (van Angelique), Ernst-Jan won (van Jan van Baardwijk) en Fred won (van Jan van Huizen). Ook Nico (winst op Daan) en Leo (gewonnen van Simone) wilden daardoor eigenlijk niet van de derde prijs (plek 12) weten. Dick wilde proberen te concurreren voor de remisetitel en gunde Jeanet derhalve een halfje, terwijl Marjolein er blijkbaar niet voor in aanmerking wilde komen: winst op Elly. Plotseling zag Arie het licht en won daarom van Frits. Ook Sidney liet een punt bijschrijven, maar "liever niet".
Als je hoger op de tussenstand komt te staan, dan "mag" je op een gegeven moment tegen Lendert of tegen Ernst-Jan en dat "geluk" viel in ronde 9 te beurt aan Leo (verlies tegen Lendert) en Angelique (Ernst-Jan was de dader). Fred ruziede met Jan van Baardwijk om de derde plaats en toonde zich de sterkere. Je hoort wel eens mensen praten over hun schaakcapaciteiten als "ik schaak als een natte krant", Nico had hier een overtreffende trap voor gevonden: "ik schaak als een natte Telegraaf" en Bonne kon daarvan meepraten. Als het spel van Nico in deze partij inderdaad maatgevend is voor de kwaliteit van de Telegraaf..................?!? Hierbij wonnen Ad (van Daan), Jeanet (van Jan van Huizen), Simone (van Alex), Tim (van Dick) en Marjolein (van Karel). Speelden zij allemaal misschien als een natte Volkskrant of een nat AD?! De enige remise in deze ronde kwam op naam van Marco en Rienk. Sidney en Ger wonnen beiden, van Frits en van Sander, terwijl Elly een ronde op haar lauweren mocht rusten dankzij Jan Straatman.
Tenslotte dus ronde 10. Nu viel het "geluk" te beurt aan Bonne (tegen Lendert) en aan Ad. Ook zij tweeën wisten niet te winnen, zodat Lendert alles had gewonnen deze avond en Ernst-Jan "slechts" van Lendert had verloren. De eerste prijzen waren dus verdeeld, de eer (plek 3) kwam aan Fred toe wegens winst op Jeanet en dankzij het verlies van Jan van Baardwijk tegen Leo. Nico had de Telegraaf uit en daar was Simone (achteraf!) erg blij om. Nog één remise en wel tussen Sander en Arie, terwijl Frits het "liever niet"-punt kreeg.
Hierna was de eer aan Fred om de prijzen uit te reiken. Hij moest er enige moeite voor doen om Lendert zo ver te krijgen om naar voren te komen, hij was nog tè verdiept in de analyse van zijn partij tegen Bonne. Toen het uiteindelijk toch gelukt was werd de biervoorraad op de prijzentafel snel kleiner, alle prijswinnaars (Lendert, Ernst-Jan, Simone en tenslotte Sander) kozen voor deze verfrissing.

Uiteindelijk gaat het dit toernooi om de eindprijzen van resp. € 75,--, € 50,-- en € 25,--. De stand daarvoor is te zien op het onderstaande staatje:

Nr.Naam           r.1 r.2 r.3 r.4 r.5 r.6 r.7 r.8 r.9 totaal Plek rating
1  Wim den Heijer  7   9   5  11  --                    32    16   1407
2  Ernst-Jan      11  15  15  11  14                    66     1   2056
3  Wim Noordermeer11  10  11   7  --                    39    12   1516
4  Leo Stelloo     3  --  --   5  --                     8    37   ----
5  Jan Straatman   9   9  --   5   7                    30   17-19 1582
6  Bonne          11  10½  9  11  10½                   52     4   1713
7  Sidney          7   9   9   3   8½                   36½  14-15 ----
8  Arie            7   9½  9  11   8                    44½    8   1343
9  Marjolein       7  10½ --  11   9½                   38    13   1479
10 Tim             7  10  12  11  10½                   50½    5   ----
11 Jan v.Baardwijk 9   9½ --  --  10½                   29    20   1539
12 Leo Kotchiev   11  10  11   7  11                    50     6   1759
13 Wim van Schie   9   8  10   7  10                    44     9   ----
14 Philip         15  --  --  15  --                    30   17-19 2062
15 Angelique       9  12  --  11  10                    42    11   1551
16 Dick           15  10  11  11  10                    57     2   1710
17 Sander         11  10½ --   7   8                    36½  14-15 ----
18 Alex            7  --  11  --   9                    27    21   1629
19 Willem-Jan      7  --  --  --  --                     7   38-39 1790
20 Fred           11  --  11   9  12½                   43½   10   1704
21 Jan van Huizen 11  10   9  13   9½                   52½    3   1764
22 Ad             --  12½ 13  11  10½                   47     7   1812
23 Simone         --  12½ --  --  10                    22½   23   1330
24 Rien           --   7   7  --  --                    14    31   ----
25 Dik            --   5½  7   3  --                    15½   30   1296
26 Jan Parre      --  --  11  --  --                    11   33-35 1396
27 Frits          --  --   9   7   8½                   24½   22   1367
28 Lendert        --  --  --  15  15                    30   17-19 2051
29 Marco          --  --  --  13   9                    22    24   1252
30 Frank          --  --  --  11  --                    11   33-35 1905
31 Theo           --  --  --  11  --                    11   33-35 1774
32 Jeanet         --  --  --   9  10                    19    26   1458
33 Daan           --  --  --   9  10½                   19½   25   1521
34 Nico           --  --  --   7  11                    18    27   1707
35 Arend          --  --  --   7  --                     7   38-39 ----
36 Ger            --  --  --   7   9                    16    29   1325
37 Rienk          --  --  --   7  10                    17    28   1366
38 Elly           --  --  --   5   8½                   13½   32   1271
39 Karel          --  --  --  --   9½                    9½   36   1312
aanwezig          21  20  18  32  28                      119

De prijzen per avond zijn vet en cursief, de eindprijzen (zouden ze nu al uitgereikt worden) zijn eerste, tweede en derde. De ratings zijn, voor zover ze bekend zijn, de mei-ratings.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten