zaterdag 25 maart 2023

Ronde 28 en De Pionier 2-Spijkenisse 2

Een belangrijke wedstrijd voor het tweede team van de club. Voor hen staat klassebehoud op het spel. Daar is voorzitter Fred van Wieringen natuurlijk vanuit zijn functie bij betrokken. Dat maakte hij ook duidelijk door wedstrijdleider te zijn en daarnaast ook te zorgen voor een verslag. Zie bijgaand zijn verhaal, met daarbij ook wat de resterende leden deden.

Donderdagavond stond de wedstrijd De Pionier 2–Spijkenisse 2 op het programma. Het team van Spijkenisse 2 kwam ruim op tijd aan op de speellocatie van De Pionier, de Petrakerk te Hellevoetsluis. Er waren een aantal bekende schakers bij, waaronder Jan Straatman, oud voorzitter van De Pionier. Deze avond werden ook vier partijen gespeeld voor de huishoudelijke competitie. Het aantal schakers was oneven. Jan van Baardwijk nam het op tegen SV De Pionier.

Voordat de wedstrijd kon beginnen, moesten we wachten op de afloop van het jeugdschaken. Het schaken bij de jeugd is in populariteit zeer toegenomen. Circa 25 jeugdschakers weten de weg te vinden naar onze vereniging. Een prima ontwikkeling voor het jeugdteam o.l.v. Jan van Huizen.

Wedstrijdleider Fred van Wieringen kon, nadat een ieder achter het bord had plaats genomen, het startsein geven voor de wedstrijd. In het begin loopt het altijd wat rumoerig, er wordt koffie en thee gehaald en de spelers voor de huishoudelijke competitie moeten ook nog hun plaats innemen.

Eenmaal aan het schaken, viel het op, dat Maurits Leentvaar, aan bord 4, al direct in de aanval ging. Er werden twee pionnen veroverd. De d-pion kon tot de zevende rij worden doorgeschoven, ondersteund door de dame en een toren. De loper op c8 kon geen kant op en verdween van het bord. Met een loper en een pion meer schoof Maurits moeiteloos naar de winst (1-0). Ook Michiel Landman begon zeer goed aan de partij. Aan bord 7 kreeg hij een ijzersterk centrum. Ook de g-lijn werd door zijn toren bezet. Met nog een loper en een paard werd de koning aangevallen. Michiel won hierbij de kwaliteit. Toen hij ook nog de dame erbij haalde, had hij een ondekbaar schaakmat gecreƫerd (2-0). Dan Wilco Baartmans aan bord 5. Deze partij had alles in zich. Een goede opening, wisselende aanvallen en diverse dreigingen van beide kanten. Was heel mooi om te zien. Wilco kwam als overwinnaar uit de strijd. Zijn dame viel binnen nabij de vijandige koning. Tot schrik van zijn tegenstander, die zag, dat hij aan het schaakmat niet meer kon ontkomen (3-0). Leo Stelloo speelde een gelijk opgaande opening aan bord 6. Na het kijken bij de andere borden, kwam ik weer terug en zag dat Leo de dame had geslagen. Leo had nu een dame, toren en paard tegen twee torens. Het duurde nog even, maar Leo maakte het voortreffelijk af (4-0).

Aan bord 3 speelde Thomas Ammerlaan een prima partij. In het begin was de stelling voor beiden gelijk. Totdat Thomas binnen korte tijd vier pionnen kon slaan! Met deze voorsprong schoof Thomas zijn vrijpionnen naar voren. De stukken van zijn tegenstander konden geen kant op. Algauw werd Thomas gefeliciteerd met de overwinning (5-0). De matchpunten waren nu binnen.

Teamleider Sheila de Jonge had zich opgeofferd en had zichzelf aan bord 1 geplaatst. Sheila kon goed meekomen, al verloor ze een pion. Ze zette een aanval op de g-lijn op. Dit werd echter geen succes. Na enige afruil kwam er een toren op de tweede rij. Sheila moest vrezen voor de partij. Totdat ze deze toren zelf aanviel. Haar tegenstander zag dat over het hoofd en liet deze ongedekt staan. Gretig pakte ze de toren en ook gelijk de overwinning (6-0). Ook Ivan Jansen speelde aan bord 2 een prima partij. De situatie op het bord was, door een groot aantal stukken in het centrum, moeilijk te overzien. Ivan won wel een kwaliteit op a8, maar moest door een combinatie in het centrum toezien dat hij erg onder druk kwam te staan. Na enige afruil hadden beide spelers een dame en diverse pionnen. Ivan kreeg nog een mogelijkheid om zijn dame achter de linies te spelen, maar zag dit echter niet. De ruimtes werden kleiner en Ivan verloor twee pionnen. Na een dameruil was het gedaan (6-1).

Als laatste speelde Bonne Faber aan bord 8 tegen onze oud voorzitter. In het verleden hadden beiden al veel tegen elkaar gespeeld. Met wisselende successen. Deze partij ging gelijk op, hoewel Bonne in het begin het betere van het spel had. Maar hij verzwakte en alle zware zwarte stukken werden gericht op een pion van Bonne op de c-lijn. Hierdoor werd alles dichtgeschoven. Bonne bood hierdoor twee maal remise aan. Dat werd niet geaccepteerd. Hierna werden de zetten wat sneller en misschien wat onnauwkeuriger gespeeld. Bonne raakte een pion kwijt. Deze pion werd hem aan het einde van de partij fataal. De eindstand werd hierdoor 6-2. De eerste overwinning voor De Pionier 2 dat hierdoor nog kansen ziet om in klasse 3A te blijven.

Voor de interne competitie werd Frits Wilschut gekoppeld aan Baris Kinis. Deze partij werd gespeeld met het korte tempo. Frits en Baris zetten de opening prima op. Echter wist Baris Frits onder druk te zetten en won met een mooie combinatie een stuk. Frits had wel een aantal pionnen meer en begon deze naar voren te schuiven. Baris wist deze pionnen af te stoppen met zijn extra toren. Frits kon niets anders doen dan Baris feliciteren met de overwinning. Wim Noordermeer mocht het met zwart opnemen tegen Martijn van Dam. Al snel raakte Wim twee pionnen kwijt. Met deze extra pionnen kon Martijn de partij langzaam naar een winnende positie schuiven. Wim gaf hierna op. Koploper Jan van Huizen moest het met zwart opnemen tegen Alex van Wieringen, die naar zijn zeggen een zware dag achter de rug had. Dat merkte je ook aan het spel van Alex…of was het de sterkte van Jan die in vorm is. Alex verloor al snel een pion en moest toezien hoe Jan met de dame, toren en loper zijn stelling binnen viel. De ruimten voor Alex waren klein. Toen de dame op e2 werd geplaatst was het over. Stukverlies was onvermijdelijk.

Jacques Kokshoorn kreeg Jan van Dam als tegenstander. Jacques speelde een solide partij. Jan zette een aanval op de c-lijn op maar Jacques hield goed stand. Totdat Jan een opening forceerde en er een breuk in de verdediging van Jacques kwam. Met twee torens en een paard was schaakmat niet meer te dekken voor hem. Als laatste speelde Jan van Baardwijk, die oneven was, tegen SV De Pionier. Diverse spelers deden een zet tegen Jan, die een sterke partij speelde. Uiteindelijk wist hij, met twee vrijpionnen, de partij te winnen. Dit brengt een nieuwe tussenstand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten