zaterdag 29 januari 2022

Ronde 14

Opnieuw een tweetal IBC-lotingen afgewerkt, de drie resterende worden misschien wat moeilijker te realiseren. Hiervan zijn enkelen lang tot zeer lang - wegens hen moverende redenen - niet meer aanwezig geweest op de clubavond. Hopelijk brengen ze daar snel verandering in! Ook de interne competitie kende verrassende resultaten.
Het meest typische in de bekercompetitie kwam voor bij de strijd tussen Frits Wilschut en Sheila de Jonge. Frits had zijn witpartij goed weten op te bouwen en Sheila leek in problemen te zitten. Maar daar wist ze vrij goed uit te komen en nu was het Frits die veel tijd ging gebruiken. Dat had tenslotte tot gevolg, dat hij waarschijnlijk steeds vermoeider raakte en de partij daarom (?) opgaf. Wat nog meer op vermoeidheid wees was het feit dat hij zelfs geen tweede partij meer wilde spelen en Sheila zodoende dus een gemakkelijke stap naar de volgende ronde gaf.
Het tweede gevecht ontspon zich tussen Leo Stelloo en Reinier van der Wende, waarbij Leo al meteen een fraaie voorsprong in bedenktijd kreeg wegens hun ratingverschil. Toch maakte hij daar blijkbaar te weinig gebruik van want in de eerste partij verspeelde hij al heel snel voldoende materiaal om Reinier de kans te geven de partij te winnen. Ook in de tweede partij was het een beetje hetzelfde verhaal. Hier raakte hij een loper en een toren achter en kon zijn tijdsvoordeel opnieuw niet uitbuiten. In een vrijwel verloren positie gaf hij met zijn dame nog het "schaak der wrake", waardoor de dames afgeruild moesten worden en hij wat meer ademruimte kreeg. Maar Reinier had ook nog een vrijpion op de d-lijn en die rende naar de overkant om zich tot dame te verheffen. Nu overzag Reinier nog een schaak, wat hem de partij zou hebben gekost in een snelschaakpartij. Nu mocht er een andere zet worden gedaan en verloor Leo de partij alsnog.
In de interne competitie had Thijs van Dam eigenlijk geen kind aan Fred van Wieringen. In voetbaltermen gesproken liet hij hem eigenlijk alle hoeken van het veld zien en al veel te snel naar zijn smaak moest Fred hem feliciteren met zijn zoveelste overwinning. Eigenlijk direct in de opening ging het al mis, wat je dus niet moet doen tegen de koploper, die van zijn twaalf tot nu toe gespeelde partijen er al elf wist te winnen, meestal tegen iemand uit de top-10.
Twee spelers uit de top-5, Dik van der Pluijm en Jan van Huizen, namen het ook tegen elkaar op. En waar Jan vaak iets uit niets weet te halen ging die vlieger nu niet op. Dik wist hem namelijk helemaal in te sluiten, zodat hij nauwelijks meer een vin kon verroeren. Het werd dus inderdaad niets voor Jan, waarbij hij daar ook niet meer iets uit kon halen. Punt voor Dik dus en een mooie tweede plek op de ranglijst achter de ongenaakbare Thijs.
Bonne Faber mocht het weer eens proberen tegen Jan van Dam. Ze speelden een mooie partij met veel mogelijkheden, helaas voor Bonne de meeste voor zwart. Wit maakte al redelijk snel de fout om in te gaan op pionnenruil op c3, waar hij beter met de toren van c1 terug had kunnen slaan. Nu kreeg hij enkele losse pionnen, die constant aandacht vroegen. Daar kwam wat later een vervelende penning van paard f3 bij, waar niet goed mee om werd gegaan. Jan wist tenslotte een pion te winnen op c3, waarna de damevleugel van wit helemaal vast kwam te zitten. Er werd nog het nodige geruild, waarna er een eindspel van ongelijke lopers ontstond wat vaak tot remise kan leiden. Maar eigenlijk speelde wit nog met een loper minder omdat de zijne ingesloten stond op b1. Dit leidde tenslotte tot verlies voor wit.
De verrassing van de avond kwam ditmaal uit de partij tussen Maurits Leentvaar en Jan van Baardwijk. Laatstgenoemde vertoeft al enige tijd redelijk onderaan de ranglijst en weet daar nauwelijks vandaan te komen. Maar deze avond haalde hij zijn oude vermogen weer boven en daar bleek Maurits niet tegen bestand. M.a.w., hij moest het punt aan Jan laten, waarbij beiden nu vrij onderaan komen te staan.
De laatste nog te behandelen partij ging tussen Wim Noordermeer en Jacques Kokshoorn. Daarin probeerde Wim veel van zijn bekende trucjes uit, Jacques bleek daar toch tegen bestand deze avond en mocht het pand verlaten met het punt op zak!
Hiermee is de volgende tussenstand bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten