zaterdag 10 juli 2021

ZAS ronde 2

Zou de aanhef van het vorige verslag werkelijk spelers weerhouden hebben om mee te doen? Nauwelijks te geloven maar deze reden voor het geringe aantal deelnemers werd wel aangevoerd door een enkeling. Als je dan bedenkt, dat de snelschaakpoot van het ZAS andere jaren tot de favorieten behoorde zou je daar bijna aan gaan geloven! Toch deden er nog twee "nieuwen" mee.
Snelschaken dus, tien ronden van vijf minuten per partij. In ronde één mocht Bonne Faber meteen aantreden tegen Thijs van Dam, die voor deze avond wel de topfavoriet om te winnen was. Hij begon dan ook met winst. Ruud Bosch wilde ook weer eens bij het ZAS kijken en begon met een overwinning op Lucas Braam. Er was meteen al een verrassing want Quint Considine versloeg Dik van der Pluijm, terwijl ook Jan van Huizen niet goed uit de startblokken kwam wegens verlies tegen Tycho Kant. Nog verrassender trouwens was de winst van Sheila de Jonge tegen Hans van Calmthout maar dat had ook te maken met de klok, zo werd gezegd. Jan van Dam bleek te sterk voor Wim Noordermeer en de complete nieuweling Merijn Viola verloor van Maurits Leentvaar.
Dan dus ronde twee, waarin Thijs lekker doordenderde met winst op Quint, terwijl Maurits het af moest leggen tegen Ruud. De andere uitslagen in deze ronde waren redelijk logische gevolgen van de enigszins bekende krachtsverhoudingen, waarbij bleek, dat dit beslist niet de avond van Bonne zou worden, hij verloor met zwart van Wim.
In ronde drie mocht Ruud het proberen tegen Thijs maar ook Ruud wist hem niet te verslaan. Het zou wel een beetje een Van Dam-avondje kunnen worden want vader Jan versloeg Hans. Naast nog vier zwarte overwinningen (Jan van Huizen verloor van Dik, Sheila van Maurits, Merijn van Wim en natuurlijk Bonne van Lucas) viel ook de eerste remise te noteren: Quint tegen Tycho.
Dan ronde vier en daarin werd beslist welke Van Dam waarschijnlijk met de eerste plaats op de loop zou gaan, Thijs tegen Jan en ook deze partij werd door Thijs gewonnen. Wim verloor van Ruud en Dik nam wraak op Maurits van wie hij vorige week had verloren. Ook de tweede remise werd een feit en zowel Merijn als Bonne waren blij van die hatelijke nul af te zijn! Lucas verloor nog van Quint en Tycho en Hans haalden beiden een witte overwinning, hun slachtoffers werden Sheila en Jan van Huizen.
Hierna de laatste ronde voor de pauze en daarin gingen zoon en vader Van Dam door met winnen, Dik was niet opgewassen tegen Thijs en Ruud moest het hoofd buigen voor Jan. Nog drie overwinningen met wit: Maurits won van Tycho, Jan van Huizen sloot zich aan bij de overwinnaars van Bonne en Sheila won van Merijn. Maar ook verloor wit nog tweemaal en wel Quint van Wim en Lucas van Hans.
Dan kwam de pauze van zo'n minuut of twintig en daarin gaf Merijn aan dat hij naar huis moest om de volgende ochtend op tijd op te kunnen staan. Hierdoor kregen nog vijf spelers een punt, zonder er voor te spelen. Ook werd, aan de hand van de actuele tussenstand, aangegeven wie een prijs uit zou mogen gaan zoeken. Misschien wel om vader en zoon Van Dam te "pesten" gingen die prijzen naar de spelers, die als derde, als zevende en als elfde zouden eindigen.
In ronde zes versloeg Thijs Maurits en zijn vader won van Dik. Hans en Ruud hadden voor het begin van het toernooi een discussie over openingssystemen gehad en misschien was het resultaat daar wel van dat Hans hun partij won. Nog twee keer winst met zwart en wel door Tycho tegen Wim en door Sheila tegen Bonne. Jan van Huizen won van Quint en Lucas kreeg een punt, hij had anders tegen Merijn moeten spelen.
Dat punt ging in ronde zeven naar Quint. Vader en zoon Van Dam speelden nu beiden met zwart en dat werd een overwinning voor beiden. Hans verloor van Thijs en Sheila van Jan. De andere uitslagen waren verlies voor Tycho tegen Ruud, winst voor Maurits tegen Jan van Huizen, verlies voor Lucas tegen Wim en ook Dik wist van Bonne te winnen.
Ronde acht gaf te zien, dat vader en zoon Van Dam met wit speelden en daarbij wonnen Thijs van Wim en Jan van Maurits. Belangrijk voor een eerste prijs was het verlies van Ruud tegen Dik, die daarmee een goede gooi deed naar die prijs. Tycho verloor van Hans en Bonne en Lucas verloren beiden weer, nu (met wit) van Quint en (met zwart) van Sheila. Tenslotte ging het vrije punt naar Jan van Huizen.
Nu, in ronde negen, ging dat punt naar Ruud, terwijl er weer voor beiden een punt lag te wachten op zowel Thijs als op Jan. Beiden met zwart, Jan van Huizen tegen Thijs en Quint tegen Jan. Na zoveel partijen tegen elkaar gespeeld te hebben (je weet dan zo langzamerhand wel wat "hij" op je eerste zet speelt en hoe die partij dan grotendeels zal verlopen) werd het weer eens remise tussen Dik en Hans. Ook Wim en Sheila voegen zich steeds meer in dat rijtje van tegenstanders, die elkaar van haver tot gort kennen. Bij hen is de uitslag dan vaak wel wisselend, nu mocht dan Wim het punt laten noteren. Weer verlies voor Lucas en Bonne. Eerstgenoemde met zwart tegen Maurits en laatstgenoemde met wit tegen Tycho.
Zo kwamen we dan bij de tiende en laatste ronde en daarin mochten de grote verliezers het opnemen tegen de grote winnaars en je kunt de uitslagen dan eigenlijk wel meteen noteren: Lucas verloor van Thijs en Jan won van Bonne. Het vrije punt ging overigens naar Tycho. Wim bleek niet opgewassen tegen Dik en Hans speelde een prima partij tegen Maurits, die hij ook won. Quint verloor nog van Ruud en Sheila van Jan van Huizen.
Hierna ging Jan van Huizen, met waarschijnlijk een goed gevoel over z'n laatste partij, over tot de prijsuitreiking aan de nrs. 3, 7 en 11 maar eerst riep hij Lucas nog naar voren, die had immers nog een prijs tegoed van vorige week. De prijswinnaars van deze avond waren nog alle drie aanwezig en als eerste van hen mocht Dik wat uitzoeken. De tweede prijs was voor Maurits en ook Sheila mocht nog iets uitzoeken.
De tabel van deze avond zag er als volgt uit:


Speler

w.

r.

v.

pt.

1

Thijs van Dam

10

0

0

10

2

Jan van Dam

9

0

1

9

3

Dik van der Pluijm

6

1

3

4

Hans van Calmthout

6

1

3

5

Ruud Bosch *

6

0

4

6

6

Tycho Kant *

5

1

4

7

Maurits Leentvaar

5

0

5

5

8

Wim Noordermeer

5

0

5

5

9

Jan van Huizen *

5

0

5

5

10

Quint Considine *

4

1

5

11

Sheila de Jonge

4

0

6

4

12

Lucas Braam *

2

0

8

2

13

Bonne Faber

0

1

9

½

14

Merijn Viola

0

1

4

½

De sterretjes geven aan wie een punt gekregen heeft wegens het eerdere vertrek van Merijn. "Gelukkig" viel geen van hen in de prijzen, dat zou een beetje onterecht zijn geweest eigenlijk.
De nieuwe lijst van de tussenstand voor de eindprijzen volgt dan hieronder:
                                                               Actuele stand ZAS
Het gaat dit toernooi om eindprijzen van resp. € 75,--, 50,-- en 25,--. (zie onder).

De stand daarvoor is te zien op het onderstaande staatje:

Nr

Naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

totaal

Plek

rating

1

Thijs

15

15
30

1

1828

2

Jan H.

15

10
25

2-3

1740

3

Jan D.

11

14
25

2-3

1697

4

Maurits 

13

10
23

4

1671

5

Hans

11

11½
22½

5

1738

6

Quint 

9
18½

6-7

-----

7

Dik

7

11½
18½

6-7

1779

8

Tycho

7

10½
17½

8

-----

9

Wim 

7

10
17

9

1320

10

Bonne 

9
14½

10

1536

11

Lucas 

7

7
14

11

-----

12

Sheila

3

9
12

12

1458

13

Fred

11

---
11

13-1

1671

14

Jan S.

11

---
11

13-1

1392

15

Ruud 

--

11
11

13-1

1794

16

Jacques 

9

---
9

16

-----

17

Rien

7

---
7

17-1

1055

18

Leo 

7

---
7

17-1

1377

19

Merijn 

--
19

-----

20

Jan B. 

3

---
3

20

145318

14
32


Ook nog even een kleine uitleg: in de verschillende kolommen betekent rood en vetgedrukt een eerste prijs, groen en vetgedrukt een tweede, blauw en vetgedrukt een derde prijs en roze en vetgedrukt een eventuele vierde prijs. Daarnaast betekent een roze veld dat die avond is vervallen m.b.t. de mogelijkheid tot het behalen van het zomerkampioenschap. In de kolom “naam” staat rood voor de eerste prijs, groen voor de tweede prijs en blauw dus voor de derde prijs (als de prijzen nu zouden worden uitgereikt).

De ratings zijn, voor zover ze bekend zijn, de nieuwste ratings.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten