zondag 12 mei 2019

Ronde 33

De in het vorige verhaal uitgesproken hoop is helaas niet waarheid geworden, ook nu weer een doorsnee opkomst. Eigenlijk is dat toch wel een jaarlijks terugkerend item, dat er de laatste maanden een iets lagere opkomst is dan de voorgaande tijd. Maar de strijd om de groepskampioenschappen (vooral om dat van groep 1 en dus de club) is in alle hevigheid ontbrand!
Dat bleek meteen al bij de partij tussen Jan van Huizen en Martijn van Dam. Daar stond het bord al binnen 10 zetten in vuur en vlam. Beiden renden als het ware langs de rand van de verliesafgrond. Jan wist dan wel een stuk te veroveren, daarmee leek zijn dame echter ook in zeer zwaar weer terecht te komen. Partijen met een dergelijk begin duren vaak niet al te lang aangezien beide partijen al een aanvallende mindset lijken te hebben en dat ook door willen zetten. Jan had eigenlijk het bord wel in tweeën kunnen zagen en de linkerkant in de kast hebben kunnen laten, die gebruikte hij helemaal niet. Martijn leek er nog even zonder al te grote kleerscheuren af te raken, Jan zette hem echter dermate onder druk dat hij vrij snel daarna op kon geven.
Leo Stelloo was in de afgelopen ronden iets boven zijn stand geraakt qua plaatsing en mocht het daarom nu opnemen tegen lijstaanvoerder Jan van Dam. In eerste instantie wist hij nog wel een vrij gezonde positie op te zetten, hoewel Jan wel een gevaarlijke batterij langs de lange witte diagonaal in het leven had weten te roepen. Die batterij zal Leo toch een beetje onderschat hebben want zo langzaam maar zeker gingen de begrippen moed en wanhoop een grotere rol in zijn spel spelen en dan vooral de combinatie er van. Jan wist Leo's koningsstelling helemaal uit elkaar te slaan en er pakten zich donkere wolken samen boven het arme hoofd van Leo. Hij wist het verlies nog wel een tijdje uit te stellen, hoewel dat waarschijnlijk wel tegen beter weten in was. Dat bleek ook wel de waarheid te zijn, hoewel Jan hem wel helemaal mat moest zetten.
Zoon Thijs van Dam mocht het opnemen tegen Bonne Faber en hij begon zijn partij niet op de strategisch beste manier. Maar dat bleek eigenlijk ook helemaal niet nodig want vrij snel hielp Bonne hem eigenlijk in het zadel. Thijs probeerde de h-lijn te openen middels een pionoffer, dat Bonne niet wenste aan te nemen. Maar even later gebeurde dat toch, toen Bonne een er vervelend uitziend paard op g5 ruilde tegen een loper. De spelers zaten naast het duo Van Huizen-Van Dam en het leek de vraag te worden wie er het eerste zou verliezen, Bonne of Martijn. Maar Bonne vond iets sneller dat hij verloren stond dan Martijn. Thijs had namelijk een fraai torenoffer gepleegd en dat was voor Bonne voldoende om op te geven.
Kees Breen kwam zijn tweede partij spelen en zag Wim van Schie tegenover zich plaatsnemen. Ze speelden een partij, waarin Kees op zeker moment de teugels in handen leek te krijgen maar hij wist het niet af te maken en er ontstond een dame-eindspel met aan beide kanten een vijftal pionnen. Dat is op zich al moeilijk genoeg en ook Kees en Wim wisten er niets voordeligs uit te halen. Dat bracht Wim op het idee om maar eens remise aan te bieden en Kees accepteerde dat aanbod.
Het werd voor Ronald van Velzen een moeilijke avond tegen Frits Wilschut want Frits wist hem op een mooie manier achteruit te drukken. Daar wist Ronald niet het betere antwoord op te vinden en zo kon Frits, na een aantal partijen verloren te hebben, nu weer eens het zoet van de overwinning binnen te halen.
Opnieuw speelde André Dijkxhoorn een partij tegen Wim Noordermeer en het werd een partij, waarin beiden zich niet al te veel kansen wisten te creëren. Daarnaast heeft André het probleem, dat hij zo rond tienen naar huis moet en daarom besloten beiden de partij remise te houden, hoewel André wel vond, dat Wim een beetje op winst stond.
De derde remise van de avond kwam op naam van Casper Verbeek en Kees Berkhout. Ook hier een stelling met mogelijkheden en beiden zagen geen kans die mogelijkheden te benutten. Wel zagen ze dus de kans om een remise aan hun totaal toe te voegen.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten