zondag 22 juli 2018

ZAS ronde 3

Ook in de derde ronde van dit zomeravondgebeuren mochten er weer enkele nieuwe gezichten worden begroet. Niemand echter, die in eerdere jaren nog geen kennis had genomen van het ZAS. Deze avond stonden de rapidpartijen van een kwartier bedenktijd per persoon per partij centraal.

Na twee ronden komt er al enige tekening in het eindklassement, dat kan natuurlijk nog volop veranderen. Als er binnenkort namelijk scores af gaan vallen, terwijl anderen hun score juist kunnen verhogen omdat ze nog geen 5 avonden aanwezig zijn geweest. In dat geval kan iemand, die nu nog lager op de lijst staat omdat hij/zij een avond afwezig is geweest, stijgen. Laten we daarom in de eerste ronde voor deze avond eens kijken of de actuele kanshebbers op één van die 3 eindprijzen aanwezig waren en - in dat geval - hoe ze scoorden.
Thijs van Dam speelde nu tegen lijstaanvoerder Sjaak Nagtegaal en Thijs leek boven zichzelf uit te stijgen want hij won de partij. Ook de nummer twee was aanwezig en ook Michiel Landman begon deze avond niet zo goed, hij speelde remise tegen Rien van der Molen. Frits van der Veeke mocht het opnemen tegen de derde in het klassement, Jan van Genderen en Jan bleek de enige van de top-3 die de avond zo goed mogelijk begon, hij won dus van Frits. Ook nummer 4 was er, ook echter één van de toppers uit het eerste team van Spijkenisse, Ricardo Klepke en hij wist Jan van Dam van scoren af te houden. Samen met Jan bivakkeerden Sheila de Jonge (afwezig wegens vakantie) en zoon Thijs op die vierde plek en wat Thijs deed zagen we al! Een verdere bijzonderheid was, naast de remise van Michiel, een tweede remise en die kwam tot stand tussen Jan van Huizen en Bonne Faber. De nieuwe gezichten, naast Ricardo, waren van Erik de Lange, Hans van Calmthout en Wim van der Pijl. De eerste twee van hen speelden tegen elkaar en Hans won die partij. Casper Verbeek speelde tegen Wim en ook Wim won deze eerste ronde.
Dan de tweede ronde. Daarin kwamen natuurlijk zoveel mogelijk de winnaars uit de eerste ronde tegen elkaar uit. Arie Langendoen (de eerste ronde gewonnen van Wim Noordermeer) speelde tegen Jan van Baardwijk (eerste ronde gewonnen van Kees Berkhout) en Jan won deze partij. Dan moest Hans het opnemen tegen Ricardo en ook Hans bleek niet tegen hem opgewassen en verloor derhalve. Wim van der Pijl speelde goed tegen Steyn de Lange en wist hem op remise te houden. Jan van Genderen tenslotte werd ingedeeld tegen Thijs en Thijs leek zijn kruit in de eerste ronde verschoten te hebben want hij verloor van Jan.
Dan de laatste ronde voor een korte pauze en daarin verloor Jan van Baardwijk van Jan van Genderen, terwijl Ricardo opnieuw wist te winnen, ditmaal van Wim van der Pijl. Ook vier spelers met anderhalf punt en van hen won Steyn van Bonne en ook Jan van Huizen won, nu van Wim Noordermeer. De vierde "anderhalver" was overigens Wim van der Pijl. Ook weer een remise deze ronde en die werd bereikt tussen Fred van Wieringen en Hans. Ook bleken er vier spelers nog helemaal puntloos te zijn en drie van hen bleven dat ook want Michiel won van Frits, Rien van Kees en ook Casper bleef puntloos en daardoor kwam Erik op één punt.
In de nu volgende pauze werden de avondprijzen bepaald (althans, wie ze zouden kunnen winnen) en dat zouden dan de beste spelers met 5 punten, met 3 punten en met 1 punt worden.
In ronde vier speelden dan de beide koplopers van het moment tegen elkaar en ook Jan van Genderen bleek niet opgewassen tegen Ricardo. Ook twee spelers hadden 2½ punt gescoord en ook zij speelden tegen elkaar en Steyn won van Jan van Huizen. Sjaak had zich weer zo goed mogelijk hersteld en speelde nu tegen Jan van Baardwijk. Sjaak wist te winnen. Ook Bonne won deze ronde, hij versloeg Arie. Wim van der Pijl verloor van Michiel en Rien van Fred. Jan van Dam speelde tegen Hans en Jan verloor die partij. Tenslotte zorgde deze ronde er voor dat er niemand meer puntloos bleef want Frits won van Erik en Kees en Casper speelden remise.
Dan de slotronde en daarin won Ricardo ook zijn laatste partij en ditmaal van clubgenoot Steyn. Van de eindlijst-aanvoerders speelden Jan van Genderen en Sjaak Nagtegaal tegen elkaar en Sjaak wist zijn voorsprong enigszins te vergroten door te winnen. Dat deed ook Hans tegen Bonne, terwijl Jan van Huizen en Michiel probeerden hun kans op een avondprijs te vergroten door elk een tweede remise op te laten tekenen. Arie verloor van Fred en Jan van Baardwijk van Wim Noordermeer. Rien wist van Wim van der Pijl te winnen, terwijl Thijs helemaal van slag leek door nu van Frits te verliezen. Tenslotte verloren Casper van Jan van Dam en Erik van Kees.
Hiermee was dus de avond afgelopen voor wat het schaakgedeelte betreft en konden nu de prijzen berekend en uitgedeeld worden. Voorzitter Fred nam zijn verantwoording en deed die uitreiking. Als eerste riep hij Ricardo naar voren, die al zijn partijen had gewonnen en dus op plek 1 was geëindigd. Sjaak eindigde op plek 2 met 4 punten, terwijl Steyn, Hans en Fred samen als derde eindigden, elk met 3½ punt. Dan de beste met 3 punten en dat werd Jan van Huizen, mede dankzij zijn remise in de laatste ronde. Jan scoorde net een halve weerstandspunt meer dan Jan van Genderen, terwijl Michiel en Wim Noordermeer ook op 3 punten waren geëindigd, echter met minder weerstandspunten. Twee spelers eindigden met 2½ punt en wel Bonne en Rien. Twee punten scoorden achtereenvolgens Jan van Dam, Jan van Baardwijk, Arie en Frits terwijl Wim van der Pijl en Kees 1½ punt hadden gescoord. Dan werd Thijs de beste met 1 punt, hij bleef Erik ruim voor qua weerstandspunten. Als laatste eindigde tenslotte Casper die met een halfje en de rode lantaarn naar huis mocht.

De tussenstand voor de eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten