zaterdag 14 juli 2018

ZAS ronde 2

De tweede ronde van het zomeravondschaak bracht weer een redelijk aantal toernooiliefhebbers bij elkaar. Daarvoor moet de formule van het toernooi toch ook wel van invloed zijn. Kan deze aflevering dan uitgroeien tot één van de succesvolste? Dan is er nog een hele weg te gaan wil het gemiddelde aantal van 25 deelnemers over de 9 avonden van 2010 verbeterd worden!
Het snelle recept van deze avond had toch weer enkele spelers, die er vorige week niet bij waren, gelokt. Zoals dan wel meer gebeurd, kan de loting voor de eerste ronde van enig belang zijn. Daarin vielen niet echt veel verrassingen te noteren. Eigenlijk - vooral gezien de latere slotstand - was daarbij het verlies van jeugdspeler Thijs van Dam tegen Willem-Jan Tanis van enig belang. Verder wonnen eigenlijk die spelers, die op papier zouden moeten winnen, allemaal.
Dan snel, zoals de formule van de avond vereist, naar de tweede ronde. In de eerste ronde waren er 10 winnaars geweest en ook 10 verliezers. Konden sommigen dat overdoen? Inderdaad en een hele goeie daarbij was de overwinning van Steyn de Lange op Sjaak Nagtegaal, waarschijnlijk de toppers van de avond. Maar ook Ad van der Ree liet zich niet onbetuigd, hij won van Wim van Schie. Bonne Faber speelde goed tegen Jan van Dam, had daar echter te veel tijd voor nodig en verloor dus op de klok. Ook Jan van Genderen ging goed verder met een overwinning op Michiel Landman. Tenslotte verloor Willem-Jan nu, Jan van Huizen bleek even te sterk. Van de verliezers wist Thijs nu te winnen, nu van Arie Bliek. Dan hier nog enkele redelijke verrassingen, Casper Verbeek won van Leo Stelloo en Jan van Baardwijk verraste zichzelf en Frits van der Veeke door van hem te verliezen. Tenslotte won Sheila de Jonge van Rien van der Molen en verloor Kees Berkhout van Wim Noordermeer.
Aan het begin van de volgende ronde waren er nog 5 spelers met de maximale score en van hen wist Jan van Dam te winnen van Jan van Genderen, net als Jan van Huizen van Ad. Wim van Schie moest, als hoogstgeplaatste van de spelers met 1 punt spelen tegen de vijfde speler met een maximale score en dat was Steyn. En Steyn wist te winnen. Een verrassend resultaat was deze ronde de winst van Wim Noordermeer op Bonne. Net als de maximale score waren er ook 5 spelers puntloos en daar bleven na deze ronde nog 3 van over: Thijs won van Jan van Baardwijk terwijl ook Kees puntloos bleef (verloor van Leo), net als Rien, die van Arie verloor.
Ronde 4 zorgde er voor, dat er nog slechts één speler overbleef met een maximale score en dat was Steyn, die van Jan van Dam won. Sjaak, die de vorige ronde van Sheila had gewonnen, versloeg nu Jan van Huizen. Jan van Genderen wilde ook graag in de top meedraaien en won daarvoor van Thijs. Willem-Jan zat even in een dipje en verloor daardoor van Michiel. Onderin bleven Rien en Kees nog steeds puntloos, Rien verloor van Casper en Kees van Jan van Baardwijk, die daarmee zijn eerste punt scoorde.
Nu dan dus de laatste ronde voor de pauze en daarin verloor ook Jan van Huizen van Steyn, net als Jan van Dam van Sjaak. Michiel verraste zichzelf door van Ad te winnen, terwijl Bonne weer eens van Jan van Genderen verloor. Ook kon deze ronde de eerste remise worden genoteerd en wel tussen Kees en Rien, waardoor iedereen de pauze in kon gaan met minstens een half punt. In die pauze werd vastgesteld hoe de prijzen verdeeld zouden worden. Eigenlijk kun je daarbij niet om de nummer één heen, dus konden de prijzen verdiend worden door de nummers 1, 8 en 16.
Na de run op de verfrissingen werd aan ronde 6 begonnen. Ook nu won Steyn weer en zijn slachtoffer van deze ronde heet Michiel. Jan van Genderen wist nog geen volgend punt te scoren, hij verloor van Sjaak. Als er één schaap over de dam is volgen er meer, wordt wel gezegd en dat ging nu op voor de remises, Thijs en Jan van Huizen hielden elkaar in evenwicht. Remise had Arie misschien ook graag gespeeld tegen Jan van Dam maar dat mislukte, hij verloor. Blijkbaar had Ad iets gemerkt van het dipje van Willem-Jan, tenminste, hij won van hem. Ook leek het bij dat halve punt voor Kees (verlies van Frits) en Rien (verlies van Leo) te blijven.
Dan ronde 7 en daarin verspeelde de koploper iets van zijn image want Jan van Genderen snoepte een half punt af van Steyn. Daardoor kon Sjaak een stapje dichtrerbij komen, hij won van Ad. Nog twee spelers met 4 punten en van hen won Jan van Dam van Michiel. Nogmaals een halfje want Wim Noordermeer en Arie wilden het graag zo vriendschappelijk mogelijk houden. Nu wonnen tenslotte ook Wim van Schie en Casper van resp. Rien en Kees.
Steyn had even vluchtig de prijzentafel bekeken en dacht: "Daar wil ik wel wat uitzoeken" en won daarom nog meer eens, Thijs was nu zijn slachtoffer. Ook Michiel werd in die rol geplaatst, hij werd het slachtoffer van Sjaak. Jan van Huizen leek zijn kruit een klein beetje verschoten te hebben, nu verloor hij van Jan van Dam. Ook Willem-Jan wist zijn spel van de eerste ronden maar niet terug te vinden, nu verloor hij van Jan van Genderen., terwijl Ad zich te sterk toonde voor Arie. Kees (tegen Bonne) en Rien (tegen Frits) verloren opnieuw.
In ronde 9 verloor Ad nu van Steyn, terwijl Thijs een hele goede beurt maakte door Sjaak op remise te houden. Jan van Dam dacht misschien een makkelijke ronde te hebben tegen Willem-Jan maar deze bleek zijn dipje te boven te zijn en won fraai van Jan. Ook Jan van Genderen won van Jan van Huizen, net als Bonne van Michiel. Nu was er winst voor Wim van Schie (tegen Kees) en voor Jan van Baardwijk (tegen Rien).
Dan tenslotte de laatste ronde en daarin won Steyn opnieuw, nu van Bonne. Het bleek ook nu weer dat het dipje voorbij was, ook Sjaak verloor van Willem-Jan. Ook in deze ronde nog een verrassing van formaat: Sheila won van Jan van Genderen! Een andere Jan en wel Jan van Dam, verloor ook, deze ronde van Ad. Wim Noordermeer verloor van Jan's zoon Thijs, terwijl Kees en Rien ook hun laatste partij verloren, resp. van Jan van Huizen en Michiel.
Hierdoor gingen de prijzen naar (uiteraard) Steyn, die op eenzame hoogte eindigde met 9½ punt, terwijl Sjaak tweede werd met 7½ punt en Jan van Genderen derde met 6½ punt. Hierna kwam een groep van 5 spelers met 6 punten en van hen werd degene met de minste weerstandspunten als nummer 8 geklasseerd en dat bleek Sheila te zijn. Twee spelers verdienden 4 punten, namelijk Frits en Casper en van hen werd Frits nummer 16, opnieuw een prijs voor hem dus.

De nieuwe tussenstand.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten