zondag 8 juli 2018

ZAS ronde 1

Een voor de organisatie verrassend hoge opkomst, ondanks het heel fraaie zomeravondweer en ook ondanks de verschillende zomertoernooien, die als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten! En zowaar, ditmaal zelfs een trio ZAS-nieuwelingen, hoewel een tweetal van hen wel Pionierbanden heeft.
Uiteraard opende Pioniervoorzitter Fred van Wieringen deze 14de aflevering van het ZAS met lovende woorden voor hen, die de moeite hadden genomen om - soms middels het afleggen van een fiks aantal autokilometers - dit gezellige toernooi te doen slagen! Ook de jeugd liet zich daarbij niet onbetuigd en zij werden door Fred nog even speciaal in het zonnetje gezet.
Dan de eerste ronde, door indeler Jan van Huizen snel uit zijn labtop getoverd! Daarbij wordt dan nog geen rekening gehouden met de aanwezige krachtsverschillen, zodat sommige partijen (deze eerste ronde stond in het teken van rapidpartijen met een bedenktijd van een half uur per persoon per partij) relatief snel afgelopen waren. Eigenlijk het belangrijkste wapenfeit (de belangrijkheid hiervan werd later duidelijk) werd de remise tussen Martijn van Dam en Wim Noordermeer. Als je de sterkte van de spelers enigszins in mag schatten, dan was de partij tussen Sjaak Nagtegaal en Jan Zoorob wel de partij waarin men het meeste aan elkaar gewaagd was. Die partij mocht Jan tenslotte winnen. Wat toch ook wel een beetje verrassend mag worden genoemd is de overwinning van Marjolein Osinga op Wim van Schie. Marjolein maakt op dit moment enige furore in het circuit van zomertoernooien! Ook hier mag de jongste generatie niet vergeten worden en daar kreeg Casper Verbeek deze ronde meteen mee te maken. Hij was niet opgewassen tegen Thijs van Dam, die, eerder op de avond, zijn prijzen als kampioen in de verschillende categorieën die de jeugdafdeling van De Pionier hanteert op had mogen halen. Voorzitter Fred mocht deze ronde een enthousiaste nieuweling uittesten. Dat werd geen succes voor Ron Buis, hoewel hij zich ook weer niet meteen van het bord liet spelen. De andere uitslagen in deze ronde waren dat Jan van Baardwijk verloor van Jan van Dam, dat Jan van Genderen te sterk was voor Rien van der Molen, dat Frits van der Veeke niet opgewassen was tegen Alex van Wieringen, net als Leo Stelloo tegen Bonne Faber. Sheila de Jonge kreeg klop van Arie Langendoen en Kees Berkhout van Michiel Landman. Wegens het oneven aantal deelnemers had Jan van Huizen een vrije ronde.
In die vrije ronde had Jan uit zitten pluizen hoe de prijzen verdeeld zouden moeten worden en daarbij was hij tot de slotsom gekomen, dat de drie prijzen gewonnen zouden worden door de besten met 3, met 2 en met 1 punt. Meteen zat vooral Martijn te balen van zijn remise tegen Wim, nu was hij ingedeeld tegen Jan Zoorob en een remise tegen hem zou boven alle verwachting zijn. Dat gebeurde dan ook niet en Jan won deze partij. Van de andere spelers met 1 punt was Jan van Dam te sterk voor Jan van Genderen, versloeg Alex Jan van Huizen en was Michiel Landman de koning te rijk met zijn winst op Arie. Verder boeiden de prijzen Bonne en Fred nauwelijks, ze speelden een partij, die Fred had moeten winnen, tot het punt dat die winst er niet meer zo duidelijk in zat en de zetten derhalve werden herhaald. Ook Thijs en Marjolein kwamen niet verder dan remise, zodat er ook geen prijs op hen zou liggen wachten. Wim Noordermeer speelde tegen Leo Stelloo weer eens één van zijn bekende trucjes in de opening en daar trapte Leo met open ogen in. Wim van Schie verloor van Sjaak en Rien en Sheila speelden een revanche voor hun RSB-partij een poosje geleden. Die partij werd remise, nu wist Sheila te winnen. Ron was ook niet opgewassen tegen Jan van Baardwijk terwijl Frits won van Casper. Kees was oneven.
Dan de derde en laatste ronde. Er waren 4 spelers met twee punten, zij speelden dus tegen elkaar. Daarbij won Jan Zoorob van Jan van Dam en wist Michiel zijn pion voorsprong tegen Alex niet over de streep te trekken, het werd dus remise. Ook Fred en Thijs haalden dat resultaat, de hadden beiden al eerder een remise gespeeld en wilden nu graag op een heel getal (voor de prijzen) eindigen. Dat was ook de intentie van Martijn, die tegen Jan van Baardwijk speelde en daarom bood hij - in gewonnen stand - remise. Maar Jan had daar geen oren naar en speelde door. Daardoor had Martijn er eigenlijk geen zin meer in en gaf hij de partij op, dan zou Jan misschien die prijs kunnen winnen. Marjolein was te sterk voor Wim Noordermeer, net als Jan van Genderen voor Bonne. Nog wel een remise werd gespeeld door Jan van Huizen en Arie, terwijl Sheila uiteindelijk Kees versloeg. Sjaak won van Frits, terwijl Rien dat deed van Wim van Schie. Tenslotte voelde Leo Ron nog aan de tand en dat dentale gebeuren wist Ron niet tot een goed einde te brengen. Ondanks zijn niet kunnen scoren ging hij toch met een tevreden en nog steeds enthousiast gevoel naar huis. Dat mocht ook Casper doen, hij had tenslotte toch een punt dankzij z'n vrije ronde.
Dan de prijzen. Er bleek slechts één spelers met drie punten te zijn en zodoende mocht Jan Zoorob als eerste een prijs uitzoeken. Wel eindigde een drietal (Alex, Michiel en Marjolein) daar net onder met 2½ punt, geen prijs echter. Dat is dan hun vermelding hier!? Een zevental scoorde 2 punten, dus mocht de computer gaan rekenen wie de meeste weerstandspunten van hen had gescoord en dat bleek Jan van Dam te zijn, die met 7 weerstandspunten de boventoon voerde in de groep. Tweede en derde werden zoon Thijs en Sjaak, elk met 5 weerstandspunten, Thijs had een net iets hoger SB-getal. Daarna vier spelers (Arie, Bonne, Jan van Huizen en Wim Noordermeer) met 1½ punt. Er eindigden 5 spelers op één punt en van hen eindigden Frits en Kees precies gelijk op alle vlakken dus kregen beiden een prijs. Martijn eindigde tenslotte als enige met een half puntje en Ron en Rien droegen samen de rode lantaarn als prijs.
Komende donderdag dan de tweede ronde en daarin voert het snelschaken de boventoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten