zondag 1 juli 2018

Slotavond

Het seizoen wordt altijd afgesloten met een slotavond met daarin de prijsuitreiking over het afgelopen seizoen. Daarom heeft deze avond altijd een feestelijk tintje. Maar het is ook traditioneel dat het zo'n avond geen stormloop is van leden, die mee willen vieren. Ook nu kwam de helft van de leden opdagen.

Het is zo langzamerhand ook een traditie geworden dat er op deze avond, rond de prijsuitreiking, een doorgeefschaaktoernooitje wordt gehouden. Daarvoor moeten dan koppels worden gevormd die de hele avond samen tegen de andere koppels spelen. Daarvoor is het uiteraard wel prettig als de opkomst niet alleen even is, ook het aantal gevormde koppels zou even moeten zijn. Dat bleek gelukkig het geval te zijn, dan moeten de koppels nog worden gevormd. Het makkelijkst is het om daarvoor de ranglijst van het zojuist afgelopen seizoen te nemen (ook zou je de ratingvolgorde hiervoor kunnen gebruiken, dan wordt het echter iets serieuzer dan nu de bedoeling was).
De gevormde koppels werden achtereenvolgens Ernst-Jan Pluim Mentz en Frits van der Veeke, Jan van Dam en Wim van Schie, Martijn van Dam en Sheila de Jonge, Fred van Wieringen en Leo Stelloo, Reinier van der Wende en Jan van Baardwijk en tenslotte dan nog Bonne Faber en Wim Noordermeer.
In vroeger jaren bij zo'n doorgeeftoernooitje werden de spelregels wel eens aangepast door bijv. de paarden en de lopers met elkaar van plaats te wisselen of dat een speler niet meer dan twee stukken (een pion en een stuk) naast het bord zou mogen hebben te staan. Nu echter werd het puur een doorgeefavondje.
Over de partijen zelf is het niet zo interessant om daar regels aan te wijden, wel werd er dus veel bij gelachen en kwinkslagen gewisseld. Soms werd het toch ook een beetje serieuzer als iemand het niet helemaal eens was met de gang van zaken, maar dit werd toch steeds in de minne geschikt.
Dan was het, zo rond de klok van tien, de beurt aan voorzitter Fred van Wieringen om de diverse prijzen uit te gaan reiken. In zijn begeleidend praatje schetste hij nog eens het verloop van het seizoen met wisselend succes voor de verschillende teams in de RSB-competitie en ook het globale verloop van de bekercompetitie.
Voor de RSB-competitie is een prijsje beschikbaar voor degene, die daarin procentueel het meeste succes heeft gehad en deze prijs kwam terecht bij jeugdtalent Martijn van Dam, gevolgd door Ronald van Velzen en Albert Schaefer.
De bekercompetitie werd dit seizoen geen buit voor Ernst-Jan, hij werd al in de kwartfinale uitgeschakeld door Hans van Calmthout, die er een ronde later uit werd gespeeld door Jan van Dam. De andere finalist was Ad van der Ree, die - op papier - een makkelijke parcours had afgelegd dan Jan (hij had door omstandigheden bijv. twee keer een vrije ronde gehad) en was daardoor misschien iets frisser? In de finale speelden de combattanten de eerste partij remise, terwijl Jan in de tweede waarschijnlijk net iets te veel van zijn stelling vroeg en dat met verlies moest bekopen. Helaas had Ad voor deze avond al een poosje geleden (toen waarschijnlijk nog niet bekend was dat hij de finale zou spelen en winnen) andere plannen gemaakt dus Fred mocht deze prijs weer mee terug nemen en dus zal de uitreiking een andere keer gebeuren.
Maar Ernst-Jan was wel weer snelschaakkampioen van de club geworden met als tweede Jan van Dam en als derde Jaap Santifort.
Dan tenslotte de kampioenen in de huishoudelijke competitie. Dankzij de pas na de laatste ronde meegenomen aanwezigheidspunten kwam de prijs in groep 3 terecht bij Leo Stelloo, op de voet
gevolgd door Jan van Baardwijk en als derde Arie Bliek.
Groep 2 werd al een poosje eerder opgeëist door Martijn van Dam (hier maakten de aanwezigheidspunten geen verschil), gevolgd door Bonne Faber en Wim Noordermeer (een vereiste voor een kampioenschap is het spelen van minimaal 15 partijen en daaraan voldeden Rik Verheij en Reinier van der Wende niet, anders waren zij tweede en derde geworden).
Tenslotte de winnaar van groep 1 en daarmee clubkampioen. Waarschijnlijk niemand had daar iemand anders dan Ernst-Jan Pluim Mentz verwacht en die verwachting kwam ook uit! Hij heeft dit seizoen slechts één partij verloren, de andere 17 gewonnen!
Tweede werd tenslotte Jan van Huizen en derde werd Jan van Dam (dit overigens wel dankzij de aanwezigheidspunten!
Na nog een paar doorgeefschaakronden (hieerin werd het koppel Pluim Mentz/Van der Veeke winnaar met 7 punten, Van Wieringen/Stelloo haalden 6 punten en Faber/Noordermeer werd derde met 5 punten. De andere drie koppels haalden elk 4 punten.
Maar het mooie zomerweer heeft geen invloed op het schaakgebeuren bij De Pionier, in de maanden juli en augustus wordt namelijk het ZAS (zomeravondschaken) georganiseerd. Daarover valt meer te lezen in bijgevoegde flyer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten