zondag 25 juni 2017

Ronde 40

De laatste schaakavond van het seizoen maar op de foto lijkt men er nog lang geen genoeg van te hebben. Maar in de maanden juli en augustus wordt er weer het ZAS (zomeravondschaak) georganiseerd, volop gelegenheid dus om niet stil te zitten. Gebeurde er nog iets deze laatste avond?

Opnieuw bleek er een oneven aantal spelers de weg naar de Petrakerk gevonden te hebben. Maar door de al wat langere afwezigheid van cateringdame Reina van Huizen (sterkte en beterschap, Reina, we hopen je snel weer achter je kopjes en glazen te mogen verwelkomen!) wordt het zo geregeld, dat de speler, die oneven wordt aangemerkt, de catering voor die avond waarneemt. Deze avond viel die eer te beurt aan Ernst-Jan Pluim Mentz, die toch al kampioen was geworden en dus niet meer afhankelijk van een partijresultaat zou zijn. Overigens, Ernst-Jan doet ook van zich spreken op schaakgebied op Goeree-Overflakkee, waar hij deelneemt aan het daar wereldberoemde KGO en zich inmiddels al (nog één ronde te spelen) tot kampioen heeft opgewerkt met 6x winst uit evenveel partijen. Wie hier meer over wil weten en de mooie foto's (met hier en daar toepasselijk commentaar) wil bekijken, op de hoofdpagina van de Pioniersite valt dit te bewonderen via de link "KGO Facebook", aan de linkerkant van die pagina, onder de kop "meer informatie". Hierbij een voorbeeld:
Het commentaar bij de foto luidt overigens: "Ivo Lagendijk, KGO kampioen 2016, speelde met een t-shirt van voormalig wereldkampioen Bobby Fischer. Achter Ivo zie je Ernst Jan Pluim Mentz en dat is na 6 ronden al de nieuwe KGO kampioen! —"
De als eerste te bespreken partij wordt nu Jan van Huizen tegen Jan van Dam, zeker niet één van de minsten! Beide Jannen lijken de laatste tijd hun beste vorm een beetje kwijtgeraakt te zijn, ze legden toch een interessante partij op het bord. Daarin wist de jeugdleider van de club op zeker moment materiaal te veroveren en leek daardoor op partijwinst af te stevenen. Maar, ook bij de Petrakerk, een ongeluk ligt vaak in een klein hoekje want hij verrekende zich in een combinatie, die hij zo'n zet of vier diep had doorgerekend. Daarna kwam namelijk nog een mogelijkheid tot het geven van schaak door Jan van Dam en dat was niet boven komen drijven. Uit dat schaak kwam wat later een mat tevoorschijn, tot verrassing van Jan van Huizen.
Ernst-Jan is clubkampioen geworden, Fred van Wieringen kampioen van groep 2 en voor groep 3 moest Wim van Schie nog één partij spelen om zich kampioen te mogen noemen. Die partij mocht hij zelfs verliezen, hij moest echter nog wel gespeeld worden! Dat moest dan gebeuren tegen Sheila de Jonge en Wim bleek gebrand op partij en winst. Hij veroverde in de loop van de partij materiaal van Sheila en ze wist dat lek in haar stelling niet meer te repareren, winst voor Wim derhalve en dus het kampioenschap van groep 3. Gefeliciteerd, Wim! Ook van hem een foto, geplukt van Facebook:
Dan de spelers van de "beginfoto", Peter Derrez en Jan van Baardwijk. Ze maakten er een interessante partij van, waarin Peter de betere kansen leek te hebben. Maar die moet je dan wel weten te verzilveren en daar had Peter toch wel moeite mee. Dat ontging ook Jan niet en hij zal gedacht hebben: "Laat ik daar eens een handje in meehelpen!?". En Jan sloeg met zijn loper. die redelijk onmisbaar was bij zijn verdediging, een centraal paard van Peter, dat gevaarlijk dreigend in het centrum stond. Maar dreiging kan vervelend zijn, het hoeft nog lang niet fataal te zijn. Peter aanvaardde deze fout van Jan waarschijnlijk met plezier en kon daardoor redelijk snel daarna de winst binnenhalen.
Bonne Faber speelde tegen Frits Wilschut en zou daar, althans volgens Frits, snel mee klaar zijn. Maar dat zou toch anders lopen want Bonne vergiste zich in de opening en daardoor kon Frits hem in moeilijkheden brengen. Maar Bonne wist nog wel een gevaarlijke aanval op de koningsvleugel op te bouwen, waardoor Frits het voor zichzelf al op had gegeven. Toch speelde hij nog wat door en dat resulteerde in een mataanval op de damevleugel. Daar zou op een gegeven moment zelfs mat in één uit voort kunnen vloeien maar Bonne had inmiddels weer een dame op het bord weten te krijgen, die, samen met een toren, de koning van Frits in het hoekje, waarin men zich liever niet bevindt, wist te drijven. Daarbij miste Bonne nog het snellere mat, toch bleek het voldoende voor de winst.
Wim Noordermeer ging eens uittesten hoeveel Frits van der Veeke wekelijks opsteekt van zijn lessen door de clubkampioen. Dat bleek al de moeite waard te zijn, echter nog te weinig "ingedaald", waardoor Wim zich tenslotte de winst toe mocht eigenen.
Tegenover Arie Bliek kwam de andere cursist, Ronald van Velzen, te zitten. Maar ook Ronald bleek nog niet voldoende opgestoken te hebben. Althans, om van Arie te kunnen winnen want Arie had op zeker moment een toren van Ronald te pakken gekregen en liet zich daarna de kaas niet meer van het brood eten. Bliek-winst dus.
Dan, last but not least, Leo Stelloo tegen Ben Blakmoor. Het wil Leo de laatste tijd niet meer lukken een positief resultaat te bereiken en ook tegen Ben ging het hetzelfde. Leo liet dan wel hartgrondig zijn ongenoegen over zichzelf horen, daar verander je de zaken helaas niet mee.

Hierbij de eindstand van het seizoen, hoewel daar nog wel voor iedereen een aantal aanwezigheidspunten bij komt. Dat is uiteraard voor ieder anders. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten