zondag 12 maart 2017

De Pionier 2-Dordrecht 5 en ronde 26

Het Pionierteam was nog niet helemaal veilig, er moesten nog 4 bordpunten worden gehaald om zeker te zijn van klassebehoud. Fred van Wieringen had alle tijd om een en ander te bekijken, hij was oneven in de interne competitie. Ook keek hij nog toe bij de andere partijen en doet er verslag van!

Gelukkig vond Fred, ondanks voor hem heersende uiterst drukke werkzaamheden, nog tijd om een verslag te schrijven, dat hier volgt: 
Op donderdag 9 maart bracht het vijfde team van schaakclub Dordrecht een bezoek aan De Pionier voor het spelen van een RSB wedstrijd, in klasse 3C. Degradatie was voor hen al een feit en navraag bij een speler van Dordrecht over hoe dat voelde, beantwoordde hij met de opmerking dat hij met veel ongeloof de afgelopen wedstrijden had meegemaakt. De meeste wedstrijden gingen met een minimum verschil verloren (nu al vier keer met 4½-3½). Ook deze avond maakten zij dat tenslotte weer mee.
Wedstrijdleider Ernst-Jan Pluim Mentz startte na het mededelen van de gebruikelijke zaken de klokken. Na een wat rumoerige start probeerde een ieder zo goed mogelijk door de openingsfase heen te komen. Dat lukte bij Michiel Landman, spelende aan bord 3, niet goed. Met een afruil op de damevleugel van de torens en een afruil, waarbij Michiel een losse dubbelpion kreeg, stond hij onder druk. Aan bord 6 speelde Jan van Baardwijk een prima partij. Jan zette zijn tegenstander al direct onder druk in het centrum en op de c-lijn. Dat leidde tot verlies van een toren, waarop zijn tegenstander direct opgaf (1-0). Ondertussen verloor Michiel een kwaliteit waardoor het spel snel afgelopen was (1-1).
Wim Noordermeer had aan bord 8 zijn avond niet. De openingsfase kwam hij wel goed door, maar hij zag in het middenspel niet, dat zijn dame geslagen kon worden. Wel kreeg hij er twee stukken voor terug. Het was onbegonnen werk. Na nog een torenverlies gaf Wim op (1-2).
De aan bord 7 spelende Sheila de Jonge wist na de openingsfase een pion te veroveren. Deze pion voorsprong wist zij tot het eindspel te houden. Echter zat er geen overwinning in en er werd tot remise besloten (1½-2½). Martijn van Dam verving aan bord 5 vaste waarde Bonne Faber, die afwezig was wegens gelukkige familieomstandigheden. Martijn werd vanaf de opening flink onder druk gezet. Hij verloor een stuk, maar veroverde dat later weer terug. Wat er gebeurd was weet ik niet, maar toen ik later weer bij Martijn kwam kijken stond hij nagenoeg verloren. En dat gebeurde ook zodat de tussenstand 1½-3½ werd. Borden 1, 2 en 4 moesten dus drie punten halen om de wedstrijd te winnen.
Teamleider Peter Derrez speelde aan bord 4 een zeer spannende partij, die zich vooral in het centrum afspeelde. Lopers en toren werden regelmatig aangevallen. De tegenstander van Peter zag echter een aanval op een toren niet en verloor deze toren. Hij gaf direct op (2½-3½).
Kijkend naar bord 2, waar Frans Troost speelde, was de stelling onoverzichtelijk. Er waren diverse mogelijkheden voor beide spelers, maar de tegenstander van Frans kon niet voorkomen dat hij tenslotte op tijd verloor, waardoor de stand op 3½-3½ kwam.
Dus werd de partij van Alex van Wieringen aan bord 1 beslissend. Alex was in het centrum een pion verloren, maar wist prima stand te houden. In het eindspel wist hij de zwartveldige loper op te sluiten en in een spannende tijdnoodfase kwamen koning en witveldige loper op één lijn te staan, waardoor Alex met het geven van schaak die loper kon winnen. Na enig nadenken werd Alex gefeliciteerd. Prima Alex! De wedstrijd werd dus gewonnen met 4½-3½. Een prima overwinning!
  De Pionier 2 1535 - Dordrecht 5 1435 4½-3½
1 Alex van Wieringen 1678 - Rick Jelier 1478 1-0
2 Frans Troost 1665 - Anton de Maertelaere 1620 1-0
3 Michiel Landman 1531 - Dick Nugteren 1492 0-1
4 Peter Derrez 1556 - Elroy Peters 1447 1-0
5 Martijn van Dam 1418 - Hans Boersma 1365 0-1
6 Jan van Baardwijk 1462 - Johann Hauser 1566 1-0
7 Sheila de Jonge 1495 - Henk Barends 1410 ½-½
8 Wim Noordermeer 1475 - Peter Fafié 1105 0-1
Interne competitie
In de interne competitie speelde Reinier van der Wende met wit tegen Casper Verbeek. Een moeilijke partij voor Casper gezien het ratingverschil. Casper werd enigszins onder druk gezet op de koningsvleugel, maar hij wist goed tegenstand te bieden. Totdat Reinier meer stukken in de aanval bracht. Casper kon de koning niet meer verdedigen en gaf op.
Naast Casper en Reinier speelden Leo Stelloo en Wim van Schie hun partij. Wim sloeg in de openingsfase de pion op f2. Leo sloeg de loper terug en zag tot zijn verbazing dat hij die loper cadeau had gekregen. Na veel afruil kreeg Wim echter materiaal terug. Beide koningen en ieder een pion bleven over. Leo kon zijn pion eerder laten promoveren tot dame en wist de partij te winnen.
De partij tussen Frits van der Veeke en Frits Wilschut was onoverzichtelijk. Beide spelers speelden op de winst en dit ging over en weer. Uiteindelijk won Frits van der Veeke de partij.
Rob van Wijgerden speelde tegen Arie Bliek. Rob speelde vol op de aanval en Arie beperkte zich tot verdedigen. Rob won hierbij de kwaliteit en begon een aanval op de koningsstelling van Arie. Arie verdedigde de stelling met zijn paard. Deze kon door Rob worden geslagen……maar, Rob zag het niet! Enige tijd later kon Rob alsnog de beslissende zet vinden en Arie gaf op.
De laatste partij was tussen Ben Blakmoor en Jan van Huizen. Het werd een mooie partij waarbij Ben alle registers moest opentrekken om niet door Jan overlopen te worden. Ben deed dat prima. Wat Jan ook probeerde, Ben vond het antwoord. Het werd uiteindelijk remise.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten