zondag 5 oktober 2014

De Pionier 2-Onésimus 2 en ronde 4

Helaas ging er iets mis met het fototoestel, daarom maar in de archieven gedoken en daaruit een foto van de ontmoeting van hetzelfde Onésimus-team met het eerste van De Pionier opgedoken. Fred van Wieringen doet verslag, terwijl ook HHC en IBC voortgang vonden.

Donderdag 2 oktober was ik wedstrijdleider bij de wedstrijd De Pionier 2 tegen Onésimus 2. Een wedstrijd, waar De Pionier 2 (gemiddelde rating 1494) de overwinning behaalde tegen Onésimus 2 (gemiddelde rating 1667). Met een 5-3 uitslag ben ik trots op dit team!
Het begon op alle borden zeer rustig. De openingen waren goed en de overgang naar het middenspel verliep op de meeste borden normaal. Alleen aan bord 7, waar Rob van Wijgerden speelde, gebeurde er iets bijzonders. Er werden diverse stukken geruild. Rob had een toren plus twee pionnen en zijn tegenstander een loper en een paard. Met sterke centrumpionnen drong Rob de zwarte stelling binnen. Het overwicht buitte Rob goed uit en haalde zodoende het eerste punt binnen (1-0).
Aan bord 8 had Arie Bliek een mooie vrijpion in het centrum. Deze werd zwaar aangevallen, maar Arie wist deze te behouden en met het binnenvallen van een dame en een toren had zijn tegenstander geen antwoord meer (2-0).
Tijdens de 2-0 tussenstand kreeg Alex van Wieringen aan bord 1 een remiseaanbod. Met een zeer complexe stelling, lopers, paarden en torens stonden in een open spel overal geposteerd, trad Alex in overleg met teamleider Bonne Faber (aangezien Alex slecht in zijn tijd stond - minder dan 20 minuten tegen nog ruim een uur - kreeg hij toestemming om het aanbod te accepteren) wat te doen. Alex keek naar de resterende partijen en kreeg de indruk dat hij er beter voor stond. Hij speelde verder. Met een aantal prima combinaties maakte hij het vakkundig af waarna hij een hand van zijn tegenstander kreeg (3-0).
Aan bord 4 speelde Peter Derrez voor het eerst in een team van De Pionier. Hij was er erg op gebrand om deze eerste partij tot een goed einde te brengen. Het spel ging tot ver in het middenspel gelijk op, echter op de damevleugel kreeg Peter plots een enorme druk. De dame en loper van zijn tegenstander stonden iets beter en konden de stelling binnen dringen. Het was niet te houden en Peter moest opgeven. Gezien Peter zijn spel (ook in de interne competitie) heeft De Pionier er een goede speler bij. In volgende partijen zal hij zeker punten gaan pakken (3-1).
Jan van Baardwijk aan bord 5 had de teamleider van Onésimus 2 tegenover zich. Aan het spel te zien een geduchte tegenstander, alhoewel Jan in het middenspel wel een pion veroverde. Met deze winst verstevigde hij zijn centrum en drukte zijn tegenstander ver naar achteren. Jan dacht de partij al binnen te hebben toen hij werd verrast door een tegenstoot en daarom moest hij alle zeilen nog bijzetten om zijn stelling minimaal gelijk te houden. Hij pakte hierna zijn spel weer op en veroverde zelfs een paard, waarbij de overwinning een feit was (4-1).
Aan bord 3 speelde Michiel Landman een moeilijke partij. Tot aan het middenspel verliep de partij rustig totdat Michiel enige druk kreeg in het centrum. Er werd langdurig heen en weer geschoven om de juiste posities te krijgen. Hier was de tegenstander van Michiel beter in en deze kwam in een bijna gewonnen stelling te staan. Echter pakte hij een pionnetje teveel, waarbij Michiel met zijn dame en toren de vijandelijke koning kon aanvallen en zelfs mat zetten (5-1).
Teamleider Bonne Faber aan bord 2 kon niet veel van de verrichtingen van zijn team zien. Hij had zijn handen vol aan zijn eigen partij. Hij bouwde aan een sterke aanval op de vijandelijke koningsstelling. Kwam met twee paarden, dame en toren bijna tot een slotaanval. Echter werd er uitstekend verdedigd. Toen de aanval niet aansloeg, kreeg Bonne te maken met het binnendringen van de torens en een paard via de c-lijn. Bonne verdedigde wat hij kon, maar helaas…het was niet te houden. Toch keurig gespeeld, Bonne (5-2).
De laatste partij die nog bezig was, was die van Sheila de Jonge aan bord 6. Sheila verloor in het middenspel een pion en haar toren werd bijna op de h-lijn ingesloten. Met een mooie combinatie heroverde zij de pion op f4 en kwam het op een eindspel aan met beiden nog anderhalve minuut op de klok. Sheila werd echter met een matdreiging verrast via een toren op de c-lijn. Een oplossing hiervoor was er niet en Sheila gaf op. Hierbij kwam de eindstand van 5-3 voor De Pionier 2 stond stand. Een prima overwinning!
Opvallend deze avond was overigens het slecht in vorm zijn van de witten! Alleen Arie Bliek kwam aan bord 8 tot winst, alle zeven andere witspelers verloren!

Voor volgende week, donderdag 9 oktober, staat de wedstrijd van De Pionier 1 tegen Shah Mata 2 op het programma. Fred vulde het wedstrijdformulier als volgt in:
  De Pionier 2 1495 - Onésimus 2 1667 5-3
1 Alex van Wieringen 1596 - Harm de Oude 1755 1-0
2 Bonne Faber 1626 - Henk Henderson 1736 0-1
3 Michiel Landman 1552 - Paul Wassink 1709 1-0
4 Peter Derrez 1536 - Andre Leffers 1694 0-1
5 Jan van Baardwijk 1395 - Shau Ming Yuen 1635 1-0
6 Sheila de Jonge 1480 - Harry Elgershuizen 1613 0-1
7 Rob van Wijgerden 1466 - Jacques Goud 1605 1-0
8 Arie Bliek 1305 - Marco Randolfi 1592 1-0
Fred gaf het al aan in zijn verslag, van wat er verder in de zaal gebeurde, werd weinig meegekregen. Wat al werd verwacht, voor de bekercompetitie wist Jan van Dam beide partijen te winnen van Frits Wilschut. Frits bleek duidelijk een maatje te klein, hoewel Jan wel enige moeite had met zijn 20 min. minder bedenktijd.
In de interne competitie speelde Jan van Huizen een goede partij tegen Ernst-Jan Pluim Mentz, althans, als je afgaat op het tijdstip (± 23.30 uur) dat de partij nog bezig was. Maar toen was het nog slechts een kwestie van techniek voor Ernst-Jan om het punt binnen te halen.
Ad van der Ree en Rik Verheij speelden een keurige partij, tenminste, als je op het resultaat afgaat. Redelijk snel eigenlijk besloten ze tot remise.
Leo Stelloo was vol lof over het spel van zijn tegenstander, Tim Albus. Logisch natuurlijk als je de partij winnend af kunt sluiten! Wat ook opvalt is, dat Tim, eigenlijk als enige, als z'n partij is afgelopen, die meteen nog eens naspeelt om te kijken, waar het anders (en beter?) had gekund.

Hier is de nieuwe stand te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten