zondag 24 maart 2013

De Pionier 2-Ridderkerk 2 en ronde 27


De wet van Murphy vierde hoogtij bij deze wedstrijd! Dat bleek eigenlijk al bij de normaliter altijd genomen foto: dit werd vergeten. Verder raakte de tweede finalist voor de bekercompetitie bekend en werden nog enkele huishoudelijke partijen gespeeld.

Als je de theoretische zaken bekijkt, dan had De Pionier 2 eigenlijk met 8-0 moeten winnen, tenminste, rekenend naar de Elo-rating, het kleinste verschil (steeds in het voordeel van de Pionierspeler) was nog 87 punten, aan bord 5. Het gemiddelde verschil was 195 punten in het voordeel van De Pionier. Zou de spanning van het niet willen degraderen te zwaar gewogen hebben voor de Pioniers, waar de Ridderkerkers helemaal vrijuit konden spelen? Maar laten we maar beter lezen wat Ad van der Ree over de wedstrijd heeft te zeggen:
Op 21 maart speelde ons tweede al weer de laatste wedstrijd van het seizoen, tegen Ridderkerk 2.
Voor Ridderkerk hing er niets meer van af (ze waren al gedegradeerd), maar voor ons wel. Wij moesten op z’n minst 5½ punt binnen halen.
We begonnen goed. Het eerste punt was voor ons al snel binnen. Michiel Landman speelde aan bord 3, met zwart, tegen Rishie Jokhoe. In de opening ging het gelijk op, maar direct daarna maakte Rishie een fout en gaf daarna op, 1-0 voor ons.
Helaas ging onze voorsprong weer snel verloren. Wim Noordermeer speelde aan bord 6, met wit, tegen Wim van Daalen. Het werd misschien wel zijn slechtste partij van het jaar!? Hij beging een grote fout, door in het centrum actief te worden voordat hij zijn koning veilig had gezet. Van Daalen strafte dit genadeloos af. Onze Wim liep voortdurend achter de feiten aan en verloor, 1-1.
Toch zag het er best wel goed uit voor ons. Sheila de Jonge speelde aan bord 7 met zwart tegen Bas Roest een keurige partij. De dame van Bas kwam wat vreemd op d3 te staan. Daar maakte Sheila keurig gebruik van. Ze kreeg de aanval en twee ijzersterke lopers en Bas liep mat, 2-1.
Vervolgens won Bonne Faber aan bord 4 van Peter de Weerdt. Bonne, met wit, had voortdurend het initiatief. Hij kwam een paard voor te staan, helaas was hij te snel met afruilen en kwam in een moeizaam eindspel terecht. Daarin kreeg hij de keus een pion te slaan met de dame of het paard. In het laatste geval zou het remise worden omdat Bonne's laatste pion geslagen kon worden met dameruil. Beiden hadden nu dus een pion en een dame over. Nu was de pion van Bonne iets sterker. Na heel veel schaakjes kreeg Bonne de kans de dames te ruilen en gaf zijn pion de doorslag, 3-1.
Maar helaas, Alex van Wieringen speelde, aan bord 2, tegen Jan de Jong niet zijn beste partij. Ze kwamen gelijk uit de opening. Nu had Jan een vrijpion op de damevleugel, daar staarde Alex zich blind op. Hij verbruikte veel te veel tijd. En dan ga je fouten maken. Hij verloor de kwaliteit en daarna de partij, 3-2.
Nu mochten we nog maar een halve punt verliezen.
Overigens zag het er nog steeds goed uit. Rob van Wijgerden (bord 8) stond goed en Jan Straatman (bord 1) stond goed en Jan van Baardwijk (bord 5) had in een iets betere stelling minstens kans op een halfje. Het kon dus nog.
Jan Straatman won zijn partij tegen Bas Weber. Hij won een stuk in het middenspel en kwam daarna in een gewonnen eindspel terecht. Bas gaf op. Dat was wel een gelukje, want Bas had overzien dat het nog pat had kunnen worden, 4-2.
Helaas ging het daarna verkeerd. Rob speelde een goede partij tegen Theo van Gogh. Rob won wat pionnen en de kwaliteit. Dus dat zou wel een punt worden. Maar helaas, Rob vergaloppeerde zich en verloor verrassend de partij, 4-3.
Nu deed de partij van Jan van Baardwijk er niet meer toe. Hij stond iets beter, maar nog niet gewonnen tegen Piet Vos en hij had tijdvoordeel. De beide spelers besloten remise te spelen.
Weliswaar wonnen we dus met 4½-3½ de wedstrijd, maar we komen een bordpunt tekort om aan de degradatie te ontsnappen.
Jammer, maar iedereen heeft z’n best gedaan en volgend jaar kunnen we misschien weer terugkeren in de derde klasse.                             (met dank aan Ad van der Ree)


De Pionier 2 1576 - Ridderkerk 2 1381 4½-3½
1 Jan Straatman 1544 - Bas Weber 1361 1-0
2 Alex v.Wieringen 1643 - Jan de Jong 1445 0-1
3 Michiel Landman 1612 - Rishie Jokhoe 1479 1-0
4 Bonne Faber 1672 - Peter de Weerdt 1370 1-0
5 Jan van Baardwijk 1605 - Piet Vos 1518 ½-½
6 Wim Noordermeer 1505 - Wim van Daalen 1257 0-1
6 Sheila de Jonge 1426 - Bas Roest 1294 1-0
8 Rob van Wijgerden 1598 - Theo van Gogh 1326 0-1
Als je dan zelf intensief met bovenstaande wedstrijd bezig bent, dan komt er weinig van het goed bekijken van de verdere partijen, daarom daar maar een summier verhaaltje over.
Jan van Dam speelde voor de beker tegen Ernst-Jan Pluim Mentz, de tweede halve finale. Vorige week hadden ze ook al tegen elkaar gespeeld en die partij had Jan weten te winnen. Je mocht dus het nodige verwachten. Ook al is het niet uit de uitslag op te maken, toch schijnt Jan zijn kansen gehad te hebben, vooral in de eerste partij. Die werd in de slotseconden beslist en Ernst-Jan was heel blij de partij gewonnen te hebben. De tweede partij ging wat makkelijker voor hem, ook deze won hij en daarom mag hij over een poosje (we hopen in elk geval dat dan op z'n minst de temperatuur wat prettiger is dan nu?!) in de finale aantreden tegen Simone 't Mannetje.
Voor de interne competitie werd Rik Verheij ingedeeld tegen Ben Blakmoor. Beiden wisten daarbij binnen de remisegrenzen te blijven, een keurige uitslag eigenlijk.
Dan wist Arie Bliek te winnen van Frits Wilschut en Leo Stelloo te verliezen van Ger Croonenberg. Wel op tijd overigens en wat dat betreft moet Leo bovenstaand verhaal van Ad maar eens goed lezen, vooral waar hij de partij van Alex beschrijft!!


De stand na ronde 27.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten