zondag 5 juni 2011

Ronde 37

In de drie kampioensgroepen is inmiddels bekend, wie er géén kampioen meer kunnen worden. Maar er zijn nog enkele kanshebbers op een titel.

Ditmaal konden in elk van de drie groepen partijen worden gespeeld. Jan van Huizen trad aan tegen Ben Blakmoor en Jan kon bewijzen wat hij waard is. Ben kwam aanzetten met enkele gevaarlijke zetten waar terdege aandacht aan besteed moest worden. Maar Jan wist de h-lijn half open te krijgen en met dan een toren op die lijn moet een tegenstander goed oppassen, vooral als er kort is gerocheerd. En dat had Ben gedaan. Toen ook de andere toren in het strijdperk verscheen kreeg je de poppen aan het dansen! Aangezien Ben daar geen groot liefhebber van is liet hij het zich niet meer door Jan bewijzen en gaf de partij - terecht - op. Een nieuwe tussenstand in deze groep:

Nr.
Naam
r.1
r.2
r.3
Tot.
1
Ernst-Jan Pluim Mentz

1
1
2
Jan van Huizen
1
0

3
Ben Blakmoor
0
0
0
0
4
Jan van Dam

1


Ernst-Jan Pluim Mentz kon voor de gewone ranglijst - waarin overigens ook de kampioenspartijen worden meegenomen - bewijzen, dat hij terecht voor het kampioenschap meespeelt. Rik Verheij, die onvoldoende tijd vrij kon maken om daarin mee te spelen, was aan het begin van de avond heel tevreden, dat hij weer eens een partij kon spelen gezien zijn tijdgebrek. Maar of dat aan het einde nog zo was? Hem werden namelijk enkele pionnen afgesnoept en ook de resterende positie was niet je dat. Rik probeerde wel enkele verlossende zetten te vinden, Ernst-Jan had echter overal een antwoord op en tenslotte gaf Rik dan maar op.
Ook kent groep 1 voorzitter Jan Straatman in zijn gelederen. Jan had een moeilijke avond tegen Wim den Heijer, wat duidelijk te horen was aan zijn zuchten en steunen. Misschien liep hij ooit een carrière als tennisser mis?! Hoe dan ook, Wim wist hem het vuur dermate na aan z'n schenen te leggen dat er maar weinig hoop meer voor hem leek te zijn. Want in een toreneindspel kwam hij 2 pionnen achter te staan, Wim liet echter de vrijpion van Jan tè ver opmarcheren, waardoor hij nog alle zeilen bij moest zetten om erger te voorkomen. Dat lukte nog wel, de eigenlijk wel verdiende winst kon hij niet meer realiseren. Maar met een remise zal hij ook best tevreden zijn geweest.
Ook in deze groep komt Jan van Baardwijk uit. Ditmaal mocht hij proberen Sidney Noordijk te overmeesteren. Dat ging echter minder makkelijk dan hij van te voren gedacht zal hebben. Sidney wilde zijn huid namelijk duur verkopen. Maar toen hij abusievelijk zijn dame cadeau deed was er weinig meer te verkopen.
Voor kampioensgroep 2 kwam ieder in aktie. Bonne Faber en Alex van Wieringen vochten daarbij een robbertje met de voor beiden geliefde opening als beginpunt. Eigenlijk meteen na die opening vlocht Alex een diepdoordachte - althans, gerekend naar de gebruikte tijdsduur van enkele zetten - combinatie in zijn zetten. Bonne reageerde daar waarschijnlijk niet adequaat genoeg op want Alex veroverde een pion en daarna nog eentje. Bonne meende die achterstand makkelijk weer goed te kunnen maken, kwam echter van een koude kermis thuis. Wat overbleef waren een loper voor Alex en een paard voor Bonne en nog steeds die 2 pionnen voorsprong voor Alex. Dit liet Alex zich dan ook niet meer afsnoepen.
De andere partij ging tussen Tim van der Hart en Fred van Wieringen. Fred zag er in de opening niet tegenop zichzelf een dubbelpion te bezorgen, waardoor hij wel de half open b-lijn kreeg en in bezit nam. Hiernaast veroverde hij later ook nog eens de half open f-lijn, waarop Fred 2 pionnen buitmaakte. Dit door te onbezonnen akties van Tim met zijn dame. Hierdoor kwam Fred met zijn bijna complete armada aanvallen op die gesloopte koningsvleugel van Tim. Dat leverde snel het gewenste resultaat, waardoor de stand in deze groep nu als volgt is:

Nr.
Naam
r.1
r.2
r.3
Tot.
1
Alex van Wieringen


1
2
Tim van der Hart
1

0
3
Bonne Faber
0

0
4
Fred van Wieringen


1

In deze groep komt ook Arie Bliek uit. Voor deze avond was hij gekoppeld aan Jannes van Halen, die zich niet echt tevreden toonde over zijn spel. Dat bleek ook later zo uit te komen want Arie nam de hem geboden kansen in dankbaarheid aan, na afloop een punt rijker.
In de laatste groep werd ook nog een partij gespeeld, tussen Leo Stelloo en Mehdi Potters. Het was Leo's laatste partij voor het kampioensdeel van de groep en dus wilde hij graag scoren. Misschien iets te graag want Mehdi kreeg goede kansen en benutte deze ten volle. Dus geen punt voor Leo tenslotte. De stand hier is nu:

Nr.
Naam
r.1
r.2
r.3
Tot.
1
Sheila de Jonge

1

2
Leo Stelloo
0
0
0
0
3
Ger Croonenberg

1
0
4
Mehdi Potters

1
1

De door de andere deelnemers in deze groep gespeelde partijen werden al eerder behandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten