vrijdag 24 september 2010

Lombardijen 1-De Pionier 2

Samen met de herfst startte voor De Pionier ook de nieuwe RSB-competitie. Het tweede team ondernam de rit naar Lombardijen en teamleider Ad van der Ree doet verslag.

Op dinsdag 21-9 gingen we met ons tweede team naar de schaakclub Lombardijen, gelukkig toch nog met een volledig team want de voorbereiding was niet vlotjes verlopen.

Lombardijen 1 was een degradant en De Pionier 2 een promovendus. Dus we konden veel tegenstand verwachten.
Na een rustige start ging het bij onze invaller Dik Roeffel, die met wit speelde, mis aan bord 8. Hij kreeg vrij snel problemen in het centrum. Daarna kreeg Dik's tegenstander een sterke aanval op de koningsstelling en Dik moest de vlag strijken.
Aan bord 2 voerde Bonne Faber een hevige strijd. Wit kreeg een irritante loper op d6 en een sterk centrum. Ook hier mondde dit uit in een aanval op de koning. Bonne zocht tegenspel op de damevleugel. Wit offerde op de koningsvleugel en kreeg een sterke aanval op de koning van Bonne. Toen Bonne dacht het lek boven water te hebben beging hij een fout en ging mat. Dat was balen, er had meer ingezeten voor Bonne. Het was wel een buitengewoon boeiende partij, 2-0 voor Lombardijen 1.
Gelukkig voor ons werd dit vrij vlot recht getrokken. Wim Noordermeer, met wit spelend aan bord 7, ging meteen op avontuur. Hij offerde een loper en er ontstond een levendige partij die alle kanten kon opgaan. Wim voelde zich als een vis in het water en won het stuk terug. Won later ook nog de kwaliteit, daarna won hij het eindspel vrij gemakkelijk.
De partij van Rob van Wijgerden aan bord 5 verliep eveneens voorspoedig. Rob vergaarde telkens kleine voordeeltjes. Stapje voor stapje kwam zijn tegenstander steeds ongemakkelijker te staan. Rob won de kwaliteit en twee pionnen, daarna was het snel afgelopen. Stand 2-2.
Michiel Landman, met zwart spelend aan bord 6, trok meteen van leer. De zet f5 zag er zeer riskant uit, maar hield stand. Uiteindelijk ontstond er een moeilijk toreneindspel met bijna alle pionnen nog op het bord. Michiel kwam er goed uit en hield uiteindelijk een pion over. Helaas verzuimde hij de oppositie te nemen en tot opluchting van zijn Rotterdamse opponent werd het remise, 2 1/2 - 2 1/2.
Nog drie partijen waren gaande. Aan bord 1 speelde Fred van Wieringen een moeizame partij tegen. Ook Jan Straatman, spelend aan bord 4, zat in de verdediging. De partij van Tim van der Hart aan bord 3 ging gelijk op.
Nu ging de tijd een rol spelen. Jan had moeite met zijn ontwikkeling. Zijn paard op g8 kwam er lange tijd niet aan te pas. Hij kreeg een kwaliteitsoffer op de damevleugel tegen, maar gelukkig wist Jan mat te voorkomen. Helaas overzag hij enige zetten verder een tactisch grapje en verloor zijn dame, 3 1/2 - 2 1/2.
Fred verdedigde zich nog steeds stug, maar kwam in tijdnood. De zwartspeler kreeg een vrijpion, die rukte op en besliste de partij, 4 1/2 -2 1/2 , we hadden dus verloren.
Tim hield, ondanks dat zijn tegenstander behoorlijk aandrong, rustig stand en de eindstand werd uiteindelijk door zijn remise 5-3.
Uiteraard feliciteren we Lombardijen 1 met hun overwinning, maar het had ook anders kunnen lopen. Een beter resultaat heeft er voor ons zeker ingezeten.
Maar het heeft niet zo mogen zijn, jammer, volgende keer beter.
                                     Ad van der Ree

Lombardijen 1      1629 -De Pionier 2       1565 5-3

1 Bas Kuijper      1823 -Fred van Wieringen 1702 1-0
2 Meindert de Neef 1735 -Bonne Faber        1645 1-0
3 Frans Frishert   1723 -Tim van der Hart   1549 ½-½
4 Teun Koorevaar   1729 -Jan Straatman      1567 1-0
5 Wim Lagendijk    1548 -Rob van Wijgerden  1587 0-1
6 Günther van Riet ---- -Michiel Landman    1608 ½-½
7 Raymond de Moré  1400 -Wim Noordermeer    1446 0-1
8 Jan de Jong      1447 -Dik Roeffel        1413 1-0


Geen opmerkingen:

Een reactie posten