zaterdag 10 januari 2015

WSV 1-De Pionier 1 en ronde 16

Het leek wel Sinterklaas want ook nu klopten de Pionierharten vol verwachting! Hoe zou het bevallen in de nieuwe locatie en hoe zou het eerste team het er af brengen tegen de vooraf verwachte sterkste tegenstander in de groep? En dan ook nog eens een verslag proberen te schrijven met slechts summiere mededelingen uit de tweede hand!

Wat het eerste team betreft werd, op basis van rating, het bezoek van deze avond aan Waddinxveen vooraf als moeilijkste van dit seizoen gerekend. Dankzij de nog steeds onbegrijpelijke beslissing om de vroegere jeugdkampioen van De Pionier, Marcel Mol - die vol enthousiasme was teruggekeerd naar "zijn cluppie" maar wegens zijn sterk gestegen schaakcapaciteiten ook een andere uitdaging zocht - uit te sluiten van deelname aan de RSB-competitie omdat hij die andere uitdaging had gevonden bij LSG uit Leiden en daar in hun vierde team meespeelt in de derde klasse KNSB en daarom niet mee mag doen in een andere onderbond. In eerste instantie was er niets te vinden geweest in de reglementen zoals ze op dat moment (zomer 2014) op de RSB-site stonden wat Marcel's deelname onmogelijk zou kunnen maken, dus werd beslist hem op te stellen. Maar in een latere fase kwam er een nieuw reglement met daarin wel de regel dat iemand niet ook in een andere bond mee mag spelen in KNSB-verband. Aan de ene kant wil men spelers zoveel mogelijk gelegenheid geven om te spelen (in bijv. de viertallencompetitie), terwijl, zoals nu is gebleken, aan de andere kant het meer spelen juist onmogelijk wordt gemaakt!?
In de wedstrijd ging het niet meteen naar wens voor de Pioniers want aan bord 4 moest Rik Verheij al veel te snel zijn tegenstander feliciteren met het beter in elkaar zetten van de partij en het aldus verdiende eerste punt.
Gelukkig echter bleek Ad van der Ree beter tegen de situatie opgewassen aan bord 5, hij wist namelijk heel fraai zijn partij te winnen en dus de stand weer gelijk te trekken. Daarna was het de beurt aan Alex van Wieringen aan bord 8 om wat aan de stand te veranderen. Alex wist zijn sterkere tegenstander goed in toom te houden en sleepte zodoende een remise uit het vuur.
Een veel groter krachtsverschil leek er te bestaan aan bord 1, dan echter in het voordeel van de bezoekers. Daar wist Pionierkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz dat krachtsverschil dan ook in zijn voordeel om te buigen, waardoor De Pionier 1 op een 1½-2½ voorsprong kwam. Die voorsprong werd behouden aan bord 3 door Jan van Huizen, Jan wist eveneens zijn tegenstander op remise te houden. Hierna leken de festiviteiten los te kunnen gaan barsten want aan bord 7 wist voorzitter Fred van Wieringen, ondanks grote tijdsdruk, zijn tegenstander te dwingen een fout te maken en die fout daarna af te straffen zodat hij alvast minimaal een gelijkspel veilig stelde.
Maar helaas, grotere vreugde was de Pioniers niet beschoren want aan bord 6 wist Ben Blakmoor een op remise lijkende stelling niet in die veilige haven te brengen en hij moest zodoende in verlies berusten. Nu moest dus teamleider Jan van Dam aan bord 2 proberen dat tweede wedstrijdpunt te gaan scoren. Inmiddels was er echter al heel veel tijd verstreken en beide combattanten kwamen steeds meer in tijdnood. Desondanks leek Jan de betere kansen te hebben gezien de positie op het bord. Zijn tegenstander moest echter winnen dus deze zette alles op alles. En terecht want met voor beiden nog minder dan 2 minuten speeltijd resterend schoot Jan in een "onbegrijpelijke" tijdnoodstress, blunderde zodoende zijn dame weg en gaf meteen op, zodat de eindstand van deze zinderende wedstrijd tenslotte op 4-4 bleef staan.
WSV 1 1764 - De Pionier 1 1794 4-4
1 Wim Mulder 1813 - Ernst-Jan Pluim Mentz 2144 0-1
2 Barthold Jansen 1931 - Jan van Dam 1800 1-0
3 Eduard Philipse 1791 - Jan van Huizen 1817 ½-½
4 Hans van Woudenberg 1792 - Rik Verheij 1739 1-0
5 Willem van der Hoek 1649 - Ad van der Ree 1770 0-1
6 Peter de Louw 1734 - Ben Blakmoor 1738 1-0
7 Wim van Vuuren 1708 - Fred van Wieringen 1747 0-1
8 Nico Dannis 1690 - Alex van Wieringen 1596 ½-½
Ondanks dat er een team "weg" was werd toch gezellig de nieuwe locatie ingewijd en daar begon de jeugd vanzelfsprekend mee, tevens als toast op het nieuwe jaar:
 Later deden de senioren dit nog eventjes dunnetjes over, rekening houdend met hun collega's van het eerste team en dus zonder glaasje erbij, dat zal bij de komende ronde worden goedgemaakt! Bij die senioren was er meteen het heugelijke feit van een nieuw lid. Casper Verbeek had al kennisgemaakt met de vereniging tijdens het laatste zomeravondtoernooi en had daarbij al aangegeven eigenlijk wel zin in een wekelijkse schaakavond te hebben, dat echter wegens te vaak afwezig te zijn niet te willen doen. Maar het nieuwe jaar had ook hem nieuwe kansen geboden er daar mocht De Pionier meteen van meegenieten! Zijn eerste Pionierpartij speelde Casper deze avond tegen Jan van Baardwijk. die eigenlijk foutief bezig ging want een nieuw lid hoor te toch geen verlies toe te brengen? Casper begon dus met een verliespartij, dat zal toch echt wel veranderen!
Ook Leo Stelloo begon met verlies, Michiel Landman wist hem beentje te lichten. Maar Sheila de Jonge had blijkbaar een ander gevoel, hoewel het nog wel enige moeite kostte om dat ook aan Arie Bliek duidelijk te maken. Ze bood op een gegeven moment remise en Arie bleek tot vredelievendheid bereid. Maar ook Rob van Wijgerden moest aan een verlies geloven, Wim Albus bracht hem dat toe. De laatste winnaar deze avond was tenslotte Frits Wilschut, hij toonde weinig medelijden met Trudy Angeneind, althans in het spel op de 64 velden.

De nieuwste stand na ronde 16.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten